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December 20, 2005
Ion B. Meyn
The Sutton Law Firm

150 Post Street, Suite 405

San Francisco, CA  94108

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-05-242
Dear Mr. Meyn:


This letter is in response to your request for advice on behalf of your client, AEG regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This advice is based on the facts you have provided in your request.  The Fair Political Practices Commission (“Commission”) does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71; section 83114.)
QUESTION


When two or more entities are “affiliated” 
  and are required to aggregate their combined contributions as a committee defined under Government Code section 82013(c), how is the committee to be identified under the “name of filer” on its Major Donor campaign reports?
CONCLUSION


The committee is required to file its Major Donor campaign reports under the name of the person who directs and controls the making of the contributions with an indication that the report includes the contributions of its affiliated entities.  The separate contributions of each entity must additionally be identified in the report.
FACTS


AEG is affiliated with several other business entities that make contributions totaling over $10,000 in most calendar years to various California state and local candidates and committees.  Some of those affiliates are:  L.A. Sports Venues LLC, L.A. Land Arena Company Inc., Anschutz Southern California Sports Complex LLC, and L.A. Arena Company LLC.  Accordingly, AEG and these affiliates qualify as a major donor committee under Government Code section 82013(c) and must file Major Donor campaign reports (Form 461) under the reporting provisions of the Act.
ANAYLSIS


Government Code section 82013(c) defines “committee” as any person
 or group of persons who directly or indirectly does any of the following:

“(c) Makes contributions totaling ten thousand dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at the behest of candidates or committees.”


This type of committee is commonly referred to as a “Major Donor committee.”  Major Donor committees are required to file certain campaign reports reflecting their contributions made, commonly referred to as “Major Donor reports.” (Section 84200(b).)  The Commission has long advised that when an individual or entity controls the campaign contributions of another entity or entities, the campaign contributions of the individual and each controlled entity or entities, or of the entity and each entity or entities it controls, are aggregated, and reported as if received from the source that directs and controls the contributions.  (In re Lumsdon (1976) 2 FPPC Ops. 140; In re Kahn (1976) 2 FPPC Ops. 151; Recht Advice Letter, No. I-89-571; Leidigh Advice Letter, I-89-637; Newton Advice Letter, A-90-113; Grant Advice Letter, No. I-90-144; Lamerdin Advice Letter, No. I-90-482; Ott Advice Letter, No. I-01-103; Mitchell Advice Letter, No. A-01-210.)

We presume, under your facts, that the entities you have listed are required to report their aggregated contributions on one Major Donor report, and your question is limited to how the filer is required to be identified under “name of filer” on the Form 461.

Regulation 18428(b) applies to the campaign reporting requirements for Major Donor committees that report aggregated contributions of the committee’s affiliated entities.  It states, in pertinent part, “[t]he campaign statement shall be filed in the name of the person who directs and controls the expenditures of the affiliate or affiliates, with an indication that the campaign statement includes the activities of these entities.  The campaign statements must indicate which entity makes each itemized payment.”


Assuming, under the facts given, that AEG is the parent corporation that controls the contributions of the various entities you have listed as its subsidiaries under the regulation’s language, AEG would be required to file its Major Donor report under its name indicating that it includes these “affiliated entities.”  The purpose of the regulation is to require the filer to provide notice that the form includes contributions made by a person other than just the person who files the report.  Those contributions are required to be identified separately in the section of the form that lists the individual contributions.  As long as these two requirements have been met, the report complies with the provisions of the regulation.

We do recognize, however, that there may appear to be some conflict between the language contained on the form and the reporting requirements of the regulation.
  In section 1 of the form, in the space provided to indicate the “name of filer,” the form states: (“Include name(s) of all affiliated entities whose contributions are included in this statement.”)   This language could be read as requiring all affiliated entities to be listed in the small space allowed on the form.  While the regulation does not preclude a person from listing all affiliated entities under the “name of filer,” we do not interpret the current regulation to require the listing.


Provided the separate contributions of each entity are identified in the report, the requirements of the Act, as described in regulation 18428, would be met.  This can be accomplished by identifying each separate entity and the aggregated contribution it makes under section 5 of the form “Contributions and Expenditures Made.”






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
William J. Lenkeit



Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Although the Act does not define “affiliated entities” we have long advised that two entities are affiliated when they are directed and controlled by the same person or a majority of the same persons.  Under these circumstances, the “affiliated” entities are required to aggregate, that is, report their combined contributions on one Major Donor report.  For purposes of this request, we assume that this is the basis of the affiliation for which you speak. 


� “‘Person’ means an individual, proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, business trust, company, corporation, limited liability company, association, committee, and any other organization or group of people acting in concert.” (Section 82047.)


� As part of its regulatory projects for calendar year 2006, the Commission is considering amendments to the reporting provisions contained in regulation 18428.  This may result in amendments to the Form 461 as well. 





