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December 28, 2005
Kim Alexander Yarbor
Deputy County Counsel
Office of County Counsel

675 Texas Street, Suite 6600

Fairfield, CA  94533-6342

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-05-243
Dear Ms. Yarbor:


This letter is in response to your request for advice on behalf of the County of Solano regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Are members of the Board of Supervisors and the County Administrator for Solano County required to report on their Statements of Economic Interests complimentary tickets and parking passes they received from the Solano County Fair Association to attend the annual Solano County Fair?

CONCLUSION

Members of the Board of Supervisors and the County Administrator for the county of Solano must report gifts received from a single source within a calendar year that total $50 or more.  Nevertheless, assuming each official received less than $50 in gifts from the Solano County Fair Association during the calendar year, the free admission and parking would not need to be reported.  In addition, if the ticket and parking meet a regulatory exception to the definition of “gift,” they would not be considered gifts to the officials and, therefore, would not be reportable.
FACTS


The Solano County Fair Association is a non-profit corporation.  The association manages and operates the Solano County Fairgrounds property as the agent of the County of Solano through a contract between the Fair Association’s Board of Directors and the County’s Board of Supervisors.  California Government Code section 25906 authorizes a county board of supervisors to enter into such contracts for the conducting of an agricultural fair.


The Fair Association’s Board of Directors is appointed by the Board of Supervisors for overlapping three year terms.  The property upon which the fair operates is county-owned property.


The price of regular admission to the fair is $8.00 per day.  Parking costs $6.00 per day.

ANALYSIS

Members of the Board of Supervisors and the County Administrator for the county of Solano (“officials”) hold positions listed in Government Code section 87200.  With regard to disclosure of income, which includes gifts, loans, and travel payments, Government Code section 87202 requires that the officials disclose all sources of income that are located in or doing business in the County of Solano.  (Section 82030.)
With regard to gifts, officials are required to disclose gifts valued at $50 or more received from any source, unless a statutory exception applies.  Additionally, officials are prohibited from receiving gifts with a total value of more than $360 per year from any single source.  (Section 89503.)
A gift is defined in section 82028 as “any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received….”  This section and Commission regulations, as discussed below, also provide exceptions to the definition of “gift,” but we are unable to determine from your letter whether the tickets to the fair and free parking meet any of the exceptions.  Thus, assuming no exception is met, since the tickets and parking would provide a personal benefit to the officials, they would be considered gifts.
To calculate the value of the gift, in addition to free passes or parking used personally by an official, any passes or free parking provided to the official that he or she subsequently distributes to others constitute a gift to the official.  (Regulations 18946 and 18946.1.)  Nevertheless, if the official attended the fair only once, and utilized the free parking only once, assuming he or she was not provided any other gifts from the association, the total value of the gift would be $14, and the official would not be required to report it.
Under certain circumstances, a payment of tickets and the parking privileges may be considered a gift to an official’s agency, rather than to the official who receives the payment.  The Commission has promulgated a regulation that determines when a gift used by an official will be considered a gift to the official’s agency, as opposed to a gift to the official.  (Regulation 18944.1.)

Regulation 18944.1 provides, in relevant part:

“Passes or tickets which provide admission or access to facilities, goods or services, or other tangible or intangible benefits (including passes to motion picture theaters, amusement parks, parking facilities, country clubs, and similar places or events, but not including travel or lodging), which are provided to an official are not gifts to the official whenever (a), (b), (c), (d), or (e) applies:

¶…¶

“(c) The tickets or passes are provided to the agency as part of the contract for the use of the facility and the distribution and use of the passes or tickets are regulated by an officially adopted policy of the agency.” 

Regulation 18944.1(c) codifies the Commission’s advice to John W. Witt, City Attorney for San Diego.  (Witt Advice Letter, No. A-79-211.)  It was the Commission’s position that under the circumstances in San Diego, free admission to the city box was a perquisite of office and, therefore, constituted part of the compensation the officials received from the city.  The city had retained possession and control of certain seats in the stadium, which were utilized by city officials pursuant to an officially adopted policy of the city.  As such, the use of the privilege was neither reportable as a gift nor the basis for disqualification.  Accordingly, under regulation 18944.1(c), the benefit city officials received from free admission to the city box was properly characterized as compensation from the city rather than a gift.  (See also Bernson Advice Letter, No. A-82-211; Delventhal Advice Letter, No. A-83-123.)

Even if the tickets and parking privileges are not part of the contract between the county and the association, the tickets and parking may be gifts to the agency as opposed to gifts to the public officials who ultimately receive them.  If the association gave tickets to the county without earmarking the tickets for use by specific officials, the county could distribute the tickets to members of the board and staff provided the county follows the procedures described in regulation 18944.2, enclosed.

Accordingly, if the ticket and parking privilege to each official are part of the contract for use of the fairgrounds, or given to the county in the manner described by regulation 18944.2, the ticket and parking privilege to the official is considered a gift to the agency, not to the official who ultimately receives the benefit.  (Baumann Advice Letter, No. I-03-035.)
However, if the contract for use of the fairgrounds does not include a provision for tickets for the county’s use, or the tickets are not given to the county in the manner described by Regulation 18944.2, the tickets to the fair and parking are gifts to the officials, subject to the Act’s disclosure and gift limits.


If you have any questions, please feel free to contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kevin S. Moen, PhD



Political Reform Consultant II

Technical  Assistance Division
KSM:rd
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





