




February 2, 2006
Lorena Gonzalez
For City Council District 2

3707 Fifth Avenue, #252

San Diego, CA  92103

Re:
Your Request for Advice


Our File No.   A-05-251
Dear Ms. Gonzalez:


This letter is in response to your request for advice regarding the Statement of Economic Interests provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Ordinarily, the Commission will not advise about “past conduct.”  (Regulation 18329.)  However, in circumstances involving past conduct, the Commission will provide a general explanation of the requirements of the Act where the “assistance sought is related to possible amendment of previous reports filed by the person requesting the advice.”  (Regulation 18329(c)(4)(A).)  In addition, the Commission does not act as the finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTION


Must you report on your Form 700 real property you own as a personal residence for your parents and grandparents?

CONCLUSION

You need not disclose your residence used as a personal residence for your parents and grandparents so long as the residence does not constitute any other type of reportable interest, such as a reportable investment, reportable income, or reportable interest in real property.  However, the property is still a potentially disqualifying economic interest, for purposes of section 87100.
FACTS


On your Form 700, you did not list your real property interest in a home owned by yourself and your husband.  The property, which is located in the City of San Diego, but outside of the district where you are running, is not your primary residence.  You purchased the property for use as a personal residence for your parents and grandparents.  You do not receive rent or other compensation for the property, and you do not claim it as a business expense.
On January 24, 2006, you clarified the following:
· The house in question was bought as a residence for your parents and grandparents.   
· The house is owned by you and your husband and you and your husband receive a tax benefit for the interest paid to the lender to finance the house through a commercial lender. 
· No rent or income is received in connection with your ownership of the house,.

· You  and your husband have never lived in the house. 

ANALYSIS

An express purpose of the Act, as set forth in section 81002, subdivision (c), is that the assets and income of public officials, which may be materially affected by their official actions, should be disclosed, and in appropriate circumstances, the officials should be disqualified from acting in order that conflicts of interest may be avoided.  City council members (and candidates for city council) are section 87200 filers (sometimes referred to as “statutory filers”) and as such are subject to the most expansive disclosure requirements possible under the Act due to the nature of their duties.  The Act requires city council members to disclose all sources of income, all interests in real property, and all investments in business entities.  (Sections 87200-87210.)  

However, section 87206(f)
 provides that for purposes of disclosure under this article, “interest in real property” does not include the principal residence of the filer or any other property which the filer utilizes exclusively as the personal residence of the filer.  You conceded that the property in question is not your principal residence.  Thus, your question turns on whether this other property utilized by your parents and grandparents can be characterized as “other property which the filer utilizes exclusively as the personal residence of the filer.”


Since 1977, when the statute was first enacted, Commission staff has interpreted the scope of the exception several times.  One of the earliest letters provides the most comprehensive discussion of the exception.  In 1977, in the Rudquest Advice Letter, No. A-77-381 advised:
“[F]ilers … need not disclose their principal residence when real property is required to be disclosed provided, however, that the residence does not constitute any other type of reportable interest, such as a reportable investment, reportable income, or reportable interest in real property.” [Emphasis added.]

In the Torres Advice Letter, No. A-79-186 we advised that the intent to treat the home as a principal residence was sufficient to fall within the exception:

“Since the home in question was purchased for the purpose of serving as the assemblyman’s principal place of residence and since he will move into the home within 30 days, the home rightfully may be defined as the assembly member’s principal place of residence within the meaning of section 87206.5.  However, I cautioned you that if the home was tied up in escrow for an extended period of time, the interest may become reportable.”

In the Morgan Advice Letter, No. A-85-048, we stated that vacation homes were within the exception:
“I advised that you were not required to report an interest in a vacation cabin so long as it is exclusively used by you and your family and no income is derived from it.  Section 87206 [citation omitted].”

In the Graff Advice Letter, No. A-85-147, we advised the exception did not apply where property was owned for another person, irrespective of the use:
“To assist a friend in obtaining a loan for the purchase of a condominium located in the City of Hayward, you agreed to become a co-borrower on the loan.  The loan balance on the date of sale was $105,311.  Title to the property is in your friend’s name and your name as tenants-in-common.  You made no financial contribution to the purchase and you have an unrecorded agreement with your friend which gives her the exclusive right to occupy the condominium and stipulates that she will make all the payments arising from ownership of the property.  

“You are required to disclose your ownership interest in the condominium.  The value of your reportable interest is one-half of the fair market value of the rental property.”

In Davidge Advice Letter, No. A-87-135 we advised:
“If a portion of the real property held by the trust is used for purposes other than for your place of residence (or if there is other property held by the trust which is not used exclusively for your residence), then that portion or other property must be disclosed on your statement of economic interests….”

In the Brokaw Advice Letter, No. A-91-115, we advised Senator Boatwright that he was not required to disclose on his Statement of Economic Interests “any residence that is exclusively used by him or members of his family and from which no income is received.”  (Emphasis added.)  In that case, the senator was separating (in the process of divorce) from his spouse and resided elsewhere.  His spouse, however, continued to reside in the house in question.  

In the Bosshard Advice Letter, No. I-92-532, we advised:
“Because your client rents out a portion of his principal residence, that portion which is used as rental property must be disclosed.  To determine the value of rental property, the official should determine the fair market value per square foot of the principal residence and multiply that figure by the square footage of rental space.”

In Miller Advice Letter, No. A-99-240 we advised: 


“A public official is not required to report a residence which is utilized exclusively as his/her personal residence.  (Section 87206(f).)  We have interpreted this to mean that the residence is not also a place of business (e.g., farm, rental, retail business).  Since the facts state that there is no business activity from the house that the sheriff and Dr. Bohl purchased, Sheriff Penrod is not required to report his personal residence on his Statement of Economic Interests.”
In reviewing these letters, two common themes can be identified.  First, the personal residence exception applies both to homes occupied by the official as well as the official’s family members. (Brokaw Advice Letter, supra.)  However, it would not apply where the property was occupied by a nonfamily member.  (Graff Advice Letter, supra.)  And second, that the exception will not apply if the property constitutes any other type of reportable interest, such as being reportable business property through which the official received income.  (Rudquest Advice Letter, supra, Morgan Advice Letter, supra; Davidge Advice Letter, supra; Bosshard Advice Letter, supra; Miller Advice Letter, supra.)
In your case, the home is owned by you and occupied by your parents and grandparents.  The home is not used for business purposes (e.g., farm, rental, retail business).  Consequently, it would not be reportable.  However, the property is still a potentially disqualifying economic interest, for purposes of section 87100.  We have enclosed a booklet entitled “Can I Vote” which further discusses disqualified under the Act.






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:       John W. Wallace
Assistant General Counsel
            Legal Division
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  


	� Originally enacted as in 1977 as 87206.5.


	� The instructions to the Form 700 explains the scope of the exception to include the following:  “A residence, such as a home or vacation cabin, used exclusively as a personal residence.  However, a residence for which you claim a business deduction may be reportable.  If reportable, report the fair market value of the portion claimed as a tax deduction.”





