




July 7, 2006
Charles R. Martin

City Manager/City Attorney

City of Temple City

9701 Las Tunas Drive

Temple City, CA  91780-2249

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-05-252

Dear Mr. Martin:


This letter is in response to your request for advice, on behalf of the City of Temple City (“City”), regarding the mass mail provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because the facts presented are of a general nature and do not fully identify the specific facts involved in the governmental decision at issue, we are treating your request as a request for informal assistance.


Nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that has already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as the finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

Please note that there are other bodies of law, separate and apart from the Act’s mass mailing provisions, which may apply to your situation.  Laws outside the Act which may be implicated in the design and publication of the newspaper include, but are not limited to, sections 1090 et seq. regarding contracts, as well as section 8314 and Penal Code section 424 which proscribe the use of public moneys for campaign-related activities by state and local governmental entities.
  (See also Stanson v. Mott (1976) 17 Cal.3d 206.)
QUESTION

If the City of Temple makes an advance lump-sum purchase of one full page of space, each week, for one year in a local (adjudicated) weekly newspaper, would the mass mailing provisions of the Act apply?
CONCLUSION


Yes.  However, if the adjudicated newspaper’s items are: (1) published by persons other than elected officers and (2) are delivered to no more than 200 non-subscribers per calendar month, the mass mailing prohibitions would not apply.  Under regulation 18901(c)(4)(E), only items published by non-elected officers and received by a subscriber are exempt from the 200-item limit contained in subdivision (a)(4) of regulation 18901.
FACTS

The editor and publisher (“Publisher”) of a local adjudicated weekly newspaper
 (“Newspaper”) located in the City has made the following offer to the City:  In exchange for $40,000, the Publisher would provide the City one full page, each week for one year, for such publicity as the City may deem proper and submit in writing to the Publisher (i.e., that page will be “owned” by the City to be used as the City sees fit).  This would be a flat charge regardless of whether or not the City is able to fill a page per week.  There is no limit on what the City may place in the provided page, nor whether it includes the City’s legal ads and/or notices.

The Newspaper is a tabloid style publication consisting of approximately 20 pages each issue.  If the City does not fill its allotted page, it is unknown whether that page would: (1) remain blank for whatever portion could not be filled; (2) be filled with whatever materials the City did provide, but would be displayed in a way (perhaps by increasing the font or line spacing) that would fill the entire page; or (3) be filled with whatever other materials the Publisher chose to fill it with.

Since the Newspaper is an adjudicated one, it has at least some subscribers.  However, you do not know how many subscribers.  You also do not know what percentage of the Newspaper’s annual income or operating budget $40,000 might represent.
ANALYSIS


A.  The Act’s Pertinent Mass Mailing Statute And Regulation
In 1988, section 89001 of the Act was added to provide that “[n]o newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.”  In order to avoid the absurd result of literally prohibiting any and all mass mailings created or distributed with public funds, regardless of their content or purpose, the Commission adopted regulation 18901, clarifying which mailings were permissible and which were not.
Under regulation 18901, a mass mailing is defined as more than 200 substantially similar tangible items delivered in a calendar month, by any means, to recipients at their residence, place of employment, business, or post office box. (See also section 82041.5 and Reg. 18435 [defining “mass mailing”].)  The Act’s key provision governing mass mailings is regulation 18901, subdivision (a), which states:
“(a) Except as provided in subdivision (b), a mailing is prohibited by section 89001 if all of the following criteria are met:
“(1) Any item sent is delivered, by any means, to the recipient at his or her residence, place of employment or business, or post office box. For purposes of this subdivision (a)(1), the item delivered to the recipient must be a tangible item, such as a videotape, record, or button, or a written document.
“(2) The item sent either:
“(A) Features an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, or
“(B) Includes the name, office, photograph, or other reference to an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer.
“(3)
(A) Any of the costs of distribution is paid for with public moneys; or
“(B) Costs of design, production, and printing exceeding $ 50.00 are paid with public moneys, and the design, production, or printing is done with the intent of sending the item other than as permitted by this regulation.
“(4)


More than two hundred substantially similar items are sent, in a single calendar month, excluding any item sent in response to an unsolicited request and any item described in subdivision (b).”

In order for an item to be a prohibited “mass mailing” as defined under the Act, all four, enumerated criteria listed above must be met.  (See Reg. 18901, subds.(a)(1) – (a)(4).)  If all four criteria under subdivision (a) apply, the mass mailing shall be prohibited, barring the application of any exceptions.  (See e.g., Reg. 18901, subds.(b)(1) – (b)(11) [listing the general exceptions to the Act’s mass mailing prohibition].)
B.  Transmission Of A “Tangible” Item

Subdivision (a)(1) of regulation 18901, only restricts items that are mailed or delivered, by any means, to a person’s home, office or post office box.  If items are set out for the public to pick up on their own, or are handed out in a public area, the restrictions of the regulation do not apply to those items.  Copies of a publication picked up at City offices or passed out at meetings also do not count toward the 200-item limit.  (Reg. 18901(c)(4)(A); Moore Advice Letter, No. A-93-307; Waggoner Advice Letter, No. A-92-247; Alquist Advice Letter, No. I-89-109.)  You do not know how many subscribers receive the Newspaper from either a newspaper carrier or through the mail.  Therefore, the criterion in subdivision (a)(1) may or may not be met.
C.  “Elected Officer”
The second of the four criteria under regulation 18901, subdivision (a), indicates that if reference is made to an “elected officer,” the contemplated mailing could be prohibited.  (Reg. 18901(a)(2).) 

According to the Act, an “elected officer” is any person who holds an elective office, has been elected to an elective office but has not yet taken office, or who is appointed to fill a vacant elective office.  (Section 82020.)  “Elective office” means any state, regional, county, municipal, district, or judicial office which is filled at an election, as well as membership on a county central committee of a qualified political party, and members elected to the Board of Administration of the Public Employees’ Retirement System (PERS).  (Section 82023.)
D.  References To Elected Officers Affiliated With The Agency
Subdivision (a)(2) of regulation 18901, generally describes two categories of mass mailings which are regulated under the Act: (A) items that feature an elected officer affiliated with the agency producing or sending the mailing, and (B) items that do not necessarily feature, but include, a reference to an elected officer affiliated with the agency and are prepared or sent in cooperation with that elected officer.
  You should be aware that these two general restrictions have some exceptions found in subdivision (b) of regulation 18901.

Regardless, a mass mailing which does not include any reference to an elected officer affiliated with the agency that produces or distributes the mailing is not subject to the restrictions of the regulation. (Reg. 18901, subd.(a)(2); Dale Advice Letter, No. A-02-331.)  An “[e]lected officer affiliated with the agency” is defined as an elected officer who is a “member, officer, or employee of the agency, or of a subunit thereof such as a committee, or who has supervisory control over the agency, or who appoints one or more members of the agency.”  (Reg. 18901, subd.(c)(1).)



1.  Items Featuring An Elected Officer

If a mass mailing “features” an elected officer, it is subject to regulation 18901. (See Reg. 18901, subd.(a)(2)(A).)  A mass mailing “[f]eatures an elected officer” if it includes the elected officer’s photograph or signature, or singles out the elected officer by the manner of display of his or her name or office in the layout of the document, such as by headlines, captions, type size, typeface, or type color.  (Reg. 18901, subd.(c)(2); see also Reg. 18901, subd. (b)(9)(B).)

Therefore, any tangible mass mailing item including any photographs of an elected officer affiliated with the agency is prohibited.  (Reg. 18901, subds.(a)(2)(A), (b)(9)(B) and (c)(2).)
2.  Items Referencing An Elected Officer, The Preparation Or Sending Of Which Is Accomplished In Cooperation With The Official

If a mass mailing merely includes a reference to, but does not necessarily feature, an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the mailing, and is prepared or sent in cooperation, consultation, coordination, or concert with the elected officer, it is subject to regulation 18901.  (Reg. 18901, subd.(a)(2)(B).)  A mass mailing references an elected official when it includes the name, office, photograph, or other reference to that person.  (Ibid.)
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  All further references to statutory “sections” will be to the Government Code and all further references to “regulations” will be to title 2 of the California Code of Regulations, unless otherwise indicated.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed).


�  The questions you present regarding whether the City of Temple could be “subsidizing” the weekly newspaper at issue appear to implicate laws outside the purview of the Act, e.g., laws related to the prohibited gifting of public funds.  For comments regarding when (for purposes of a mass mailing analysis under the Act) an elected officer may be deemed a publisher of a publication, see the subheading in the Analysis section entitled “Over 200 Mailings Distributed and the ‘Unsolicited Request’ Exception”.





�  These facts are based upon those provided in your original correspondence and during a telephone conversation with staff on March 23, 2006.





�  The term “adjudicated newspaper” appears to be synonymous with the phrase “newspaper of general circulation.”  (See, e.g., In re Molz (2005) 127 Cal.App.4th 836, 838; see also sections 6000 and 6008 [defining “newspaper of general circulation”].)  At least one court has held that there is no requirement that a publication have a “substantial” number of persons in a particular region to be deemed a “newspaper of general circulation” (per section 6000), but only that it possess a “bona fide subscription list” of names – with no minimum limit specified – of persons who are in good faith paying regularly for their subscriptions.  (In re San Diego Commerce (1995) 40 Cal.App.4th 1229, 1232 fn. 5; cf. In re Norwalk Call (1964) 62 Cal.2d 185, 190 [explaining that “[t]he purpose of limiting publication [of official notices] to newspapers meeting certain standards is to assure that the published material will come to the attention of a substantial number of persons in the area affected. . . .”].)


�  The “prepared and sent in cooperation with that elected officer” portion of subsection (B) is already met in the case you describe since the elected officials of the City would vote to purchase space in the Newspaper.





