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February 3, 2006

Anthony Watson

1432 E. Sunview Drive

Orange, CA  92865

Re:
Your Request for Advice


Our File No.  A-06-002

Dear Mr. Watson:


This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  

QUESTIONS
1. If a candidate for State Senate or Assembly accepts the voluntary expenditure limits set forth in section 85400, who pays for a candidate statement (not to exceed 250 words) that may be placed in the sample ballot pamphlet?
2. If a candidate for State Senate or Assembly has to pay for the right to place this candidate statement in the sample ballot pamphlet, how much will this cost?

CONCLUSIONS
1. The cost associated with purchasing space to put this statement in the voter information portion of the sample ballot pamphlet is incurred by the candidate.

2. The total cost for placing this statement in the voter information portion of the sample ballot pamphlet will vary depending on the county, and is not addressed by the Act.  Each county sets its own fees based on the many factors involved in preparing the sample ballot.  

FACTS


You are considering running for the 60th Assembly District seat.  You inquire about the cost of placing a statement on the ballot pamphlet.

ANALYSIS

Before any contributions are solicited or received, and before any campaign expenditures are made from personal funds, candidates for statewide elective office must file a Candidate Intention Statement––Form 501.  (Sections 85200 and 85201.)  On Form 501, a candidate must state whether he or she accepts or rejects the voluntary expenditure ceiling.  Senate and Assembly Candidates who accept the ceiling are designated in the voter information portion of the sample ballot and may purchase space to place there a statement that does not exceed 250 words in length.  The candidate must choose to accept or reject the expenditure ceilings for both the primary and general elections at the time of filing Form 501.

Section 85601 (c) states:

“A candidate for State Senate or Assembly who accepts the voluntary expenditure limits set forth in Section 85400 may purchase the space to place a statement in the voter information portion of the sample ballot that does not exceed 250 words.”

The statute is clear that the candidate, should he or she choose to place a statement in the sample ballot pamphlet, is responsible for assuming those costs.

Lastly, the Act does not provide for a uniform fee for the cost of placing a candidate statement in the sample ballot pamphlet.  As this issue is not addressed by the Act, you will have to check with the county or counties that are encompassed by the District seat for which you intend to be a candidate in order to receive an exact cost for placing this statement in the sample ballot pamphlet. 


If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Christopher J. Espinosa



Executive Fellow, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





