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February 23, 2006

Thomas G. Schmidt

8713 Raven Hill Way

Antelope, CA  95843
RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-009

Dear Mr. Schmidt:

This letter is in response to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is solely based on the facts presented to us in your request.  The Commission does not act as a finder of fact when issuing advice. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Our advice is applicable only to the extent that the facts provided to us are correct, and all of the material facts have been provided.
   

QUESTION

Would the post-governmental employment provisions of the Act prohibit you from communicating with or appearing before the Department of Conservation, Division of Recycling, in connection with obtaining certification to operate a beverage container recycling business?  

CONCLUSION

Neither the “permanent ban” nor the “one-year ban” provisions would bar you from representing your own business interest in the proceedings you describe before your former agency employer.      
FACTS


The Department of Conservation administers the California Beverage Container Recycling and Litter Reduction Act through the Division of Recycling.  The Division of Recycling certifies and regulates the operating activities of recycling centers in California.

After your employment with the Department of Conservation, you wish to apply for certification for one or more recycling centers.  You have informed us that the planned recycling centers will be operated as a sole proprietorship and will be wholly owned and controlled by you.  Any appearances or communications with the Department of Conservation would solely represent your personal business interests in certifying recycling centers.  


You currently work for the Department of Conservation as a Recycling Specialist II, a rank-and-file, non-supervisory position.  Your primary job responsibilities include inspecting recyclers and processors, leading special projects such as program requirements and policy recommendations, conducting educational visits/training, investigating complaints, and identifying abandoned or uncertified recycling sites.  The Department of Conservation considers your position a designated employee with a category 5 disclosure requirement.  

ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act,
 colloquially known as the “revolving door” prohibitions.
  We discuss your question under each of these provisions.

· Permanent Ban: The first restriction is the “permanent ban” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (see sections 87401-87402, regulation 18741.1).
 
The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while you served as a state administrative official. “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . . .”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation,  or use of confidential information….”  (Section 87400(d).)

Applying for certification of a recycling center is a particular matter involving a specific party or parties before a state administrative agency and involves a request for a determination with respect to the proposed recycling center. Thus, when you request certification for a recycling center, it will comprise a judicial, quasi-judicial, or other proceeding to which the permanent ban may potentially apply. 

 However, the permanent ban applies only to proceedings you participated in while an employee of the Department of Conservation.  Based on the facts you have provided your application for certification appears to be a “new proceeding.”  A new proceeding typically involves different parties, different subject matter, or different factual or legal issues from those considered in previous proceedings. 

Under the facts presented, we conclude that your application for certification of recycling centers would be considered a new proceeding so long as any associated contacts with the Department of Conservation are solely related to your attempts for certification.  Accordingly, you would not be prohibited from applying for certification of recycling centers under the permanent ban provisions of the Act after you leave your state government position.  

· One-Year Ban:  The second restriction is the “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action or influencing certain proceedings.  (See section 87406; regulation 18746.1.)

 

The one-year ban applies for 12 months from the date of your separation from employment with the Department of Conservation.  While in effect, the one-year ban would prohibit any formal or informal appearance or oral or written communication with your former agency for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.  

An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any appearance or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action,
 or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  

The one-year ban provision applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or communications before his or her former agency on behalf of another person.  (Section 87406; regulation 18746.1(b)(3).)  

In reference to the one-year ban provision, regulation 18746.1(b)(4) creates an exception to the general rule that business entities are treated as separate persons, apart from the owners and provides that “[a]n appearance or communication made by a public official solely to represent his or her personal interests, as defined in [section 18702.4(b)(1)], is not prohibited or limited by this section.”  
Section 18702.4(b)(1)  provides that an official must appear “in the same manner as any other member of the general public before an agency in the course of its prescribed governmental function solely to represent himself or herself on a matter which is related to his or her personal interests.”  Personal interest is defined to include: 
(A)  An interest in real property which is wholly owned by the official or members of his or her immediate family.
(B)  A business entity wholly owned by the official or members of his or her immediate family.
(C)  A business entity over which the official exercises sole direction and control, or over which the official and his or her spouse jointly exercise sole direction and control. 
Under the facts you have submitted, when you apply to the Department of Conservation for certification of recycling centers you will be representing your personal business interest.  The recycling centers will be wholly owned and operated solely by you.  When applying for certification, you will neither be representing another person nor receiving compensation from another person as defined under the one-year ban provisions.  For these reasons, we conclude that the one-year ban does not prohibit you from applying for certification of recycling centers after you leave your state government position.  

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:   
Brian G. Lau




Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  We encourage you to consider whether other laws such as Public Contract Code section 10411, may also be implicated by your situation.  You may wish to consult with the Office of the Attorney General regarding these other laws.	


� In addition, section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or has any arrangement concerning employment. (Section 87407; regulation 18747.)  However, since you solely present a question regarding your ability to start a business as a sole proprietorship after leaving state employment, we need not advise regarding this provision. 


� A comprehensive discussion of the elements of the two laws is set forth in the attached “Leaving Your State Job?  Post-Employment Restrictions May Affect You.”  We have attached this document for your information.  We do not repeat this information in the body of this letter.


� Note that the permanent ban applies if you are compensated to act as a representative or agent of another person.  Under the Act, business entities are generally treated as separate persons, apart from the owners.  Thus, the permanent ban may apply with respect to appearances on behalf of your business, unless an exception applies.  (Caplan Advice Letter, No. A-95-309.)   	


	� Section 82037 defines “legislative action” as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  ‘Legislative action’ also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”





