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March 1, 2006
J. Jeffrey Mojcher
Chief Counsel

OSHA Appeals Board

2520 Venture Oaks Way, Suite 300

Sacramento, CA  95833

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-020
Dear Mr. Mojcher:

This letter is in response to your request for advice regarding the economic interest disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Are you required to report stocks owned by your mother, but which are titled in her name and yours as “joint tenants with right of survivorship”?

CONCLUSION


Yes, you are required to report these stocks.

FACTS


You recently took the position of chief counsel for the Department of Industrial Relations Occupational Safety and Health Appeals Board (“OSHA”).  For your new position, you are completing an assuming office Statement of Economic Interests, Form 700, as an employee subject to full disclosure under OSHA’s conflict-of-interest code.  
Your question to us regards disclosing certain investments.  As an estate planning device, your mother titled certain of her securities with your name as joint tenant.  Your mother is the primary owner and has all rights, title and interest in the stocks.  Her social security number is the one provided to the companies in question.  She makes all investment decisions (i.e., buy or sell) independent of you and without your knowledge or input.  You do not know which securities she owns.
ANALYSIS


The Act requires all public officials designated in their agency’s conflict-of-interest code to file a Form 700, Statement of Economic Interests, upon assuming office disclosing investments, real property interests, income and gifts.  (Sections 87300 et seq.; regulation 18730.)  You have asked whether the stocks held in your mother’s name with your name appended in joint tenancy are reportable on the assuming office Form 700.
Through joint tenancy, you have ownership of the stocks in question.  The Act defines “investment” to include, among other things, ownership of any financial interest in a security issued by a business entity.  (Section 82034.)  Thus, you must report on your Form 700 each stock valued at $2,000 or more.  (Section 87206(d).)
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Adrianne Korchmaros



Political Reform Consultant II
AK:rd

I:\AdviceLtrs\06-020
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





