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March 17, 2006
Howard Weinberg
General Counsel

New Motor Vehicle Board

1507 21st Street, Suite 330

Sacramento, CA  95814
Re:  Your Request for Informal Assistance
        Our File No. I-06-032
This letter is in response to your request for advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because you have not named a specific official for whom you request advice, we provide you with informal assistance.  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by a Commission opinion or formal written advice. (Regulation 18329(c)(3).)  Please also note that the Commission's advice is limited to matters arising under the Act. (Regulation 18329(b)(8)(d).)  We urge you to check with other state agencies that may have laws or rules that could apply to your situation, such as the state Attorney General’s office or the Department of General Services.
QUESTION

May the New Motor Vehicle Board accept offers for the free use of office space for settlement conferences which are currently held only in state facilities?

CONCLUSION


If the requirements of regulation 18944.2 are met, the board may accept these offers and no individual board member will be considered to have received a gift.  The gift will be considered made to the agency and not its members.
FACTS

Pursuant to the authority of Vehicle Code section 3050.4 and California Code of Regulations, Title 13, section 551.11, the New Motor Vehicle Board (the “Board”) routinely orders mandatory settlement conferences in contested matters.  These conferences are held in the Board’s Sacramento offices or in facilities rented by the Board in various other parts of the state.
In the past litigants have offered, and currently litigants do periodically offer the use of their offices or other meeting rooms for settlement conferences.  To date, the Board has not accepted such offers.
  

ANALYSIS
In an effort to reduce improper influences on public officials, the Act regulates the receipt of gifts by candidates and public officials in three ways:
· First, the Act places limitations on the acceptance of gifts from certain sources over a set limit.  The current limit is $360 or more from a single source in a calendar year. (Section 89503; regulation 18940.2.)  
· Secondly, so that the public is made aware of any potential influences from gifts, the Act imposes reporting obligations on candidates and public officials, requiring that any gift of $50 or more from certain sources be reported and disclosed on a public document, referred to as a Statement of Economic Interests.  (Sections 87200, 87203, 87207, 87300, and 87302.)
· Finally, the Act prohibits a public official from using his or her position to influence the outcome of a decision involving the donor of a gift or gifts with an aggregate value of $360 or more provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time the decision is made.  (Sections 87100, 87103(e); regulations 18700, 18703.4.)
The Act defines the term “gift” as “any payment that confers a personal benefit to the recipient to the extent that consideration of equal or greater value is not received, and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business without regard to official status.”  (Emphasis added.)  The term “payment” is defined in section 82044 to include “a payment, distribution, transfer, loan advance, deposit, gift, or other rendering of money, property, services, or anything else of value, whether tangible or intangible.”

In In re Stone (1977) 3 FPPC Ops 52, the Commission determined that there may be some situations where surrounding circumstances show that the gift was made to the official’s agency only, without providing any significant or unusual benefit to the official. The Stone Opinion outlined when gifts of travel, meals, and accommodations were deemed a gift to a public official’s agency for purposes of the Act, rather than to the official using the gift.  The Stone Opinion was codified in regulation 18944.2.  Although the regulation codifies several of Stone’s requirements, it also differs in several significant respects.  (McKenchnie Advice Letter, No. I-94-190.)  To determine that a gift has been made to the official’s agency and not to the official or officials who use it, the following criteria must be satisfied:
“(a) A payment, which is a gift as defined in Government Code Section 82028, shall be deemed a gift to a public agency, and not a gift to a public official, if all of the following requirements are met:
“(1) The agency receives and controls the payment.
“(2) The payment is used for official agency business.
“(3) The agency, in its sole discretion, determines the specific official or officials who shall use the payment.  However, the donor may identify a specific purpose for the agency’s use of the payment, so long as the donor does not designate the specific official or officials who may use the payment.
“(4) The agency memorializes the payment in a written public record which embodies the requirements of subdivisions.
“(a)(1) to (a)(3) of this regulation set forth above and which:
“(A) Identifies the donor and the official, officials, or class of officials receiving or using the payment;
“(B) Describes the official agency use and the nature and amount of the payment; and
“(C) Is filed with the agency official who maintains the records of the agency’s statements of economic interests where the agency has a specific office for the maintenance of such statements, or where no specific office exists for the maintenance of such statements, at a designated office of the agency, and the filing is done within 30 days of the receipt of the payment by the agency.

Regulation 18944.2 provides comprehensive standards which must be met in order for the gift to be deemed a gift to a public agency, and not a gift to a public official.  Under the provisions of the regulation, no gift will occur to individual boardmembers if the payment is made to the Commission as a whole, and is received and controlled by the Commission as a whole or his or her designated representative, such as the executive director.  Moreover, since the stated purpose for the payment is for official agency business, so the second factor is met.  However, if there is earmarking for the use by specific officials, the third factor of regulation 18944.2 would not be met.    

If you should have any other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
John W. Wallace


Assistant General Counsel

Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	� Your original request dated February 6, 2006, was withdrawn on February 9, 2006 due to the hypothetical nature of your questions.  (Weinberg Advice Letter, W-06-022.)  In your subsequent letter, you described the question as not hypothetical.





