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May 1, 2006
Sheldon H. Sloan
Law Office of Sheldon H. Sloan
11111 Santa Monica Blvd., Suite 230

Los Angeles, CA  90025-3336
RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-041
Dear Mr. Sloan:
This letter is in response to your request on behalf of your client, Lewis Brisbois Bisgaard & Smith, for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as the finder of fact when it renders advice. (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTION


If the law firm establishes a capital account for each of its partners, from which the partner designates to whom, how much, and when a political contribution may be made, should that contribution be reported on a major donor committee campaign statement (Form 461) as a contribution from the law firm or from the individual partner?
CONCLUSION


The contribution should be reported on the major donor committee campaign statement (Form 461) as a contribution from the individual partner if the contribution is made from that partner’s individual draw account.
FACTS


Your client, Lewis Brisbois Bisgaard & Smith, has established a capital (draw) account for each of its partners from which the partner designates to whom, how much, and when a political contribution may be made.  The law firm’s check from each account states: “On behalf of (name of individual partner),” and the funds are withdrawn from that individual partner’s draw account. 
 
ANALYSIS

An express purpose of the Act, as set forth in Government Code section 81002, subdivision (a), is to ensure that the contributions and expenditures affecting election campaigns are fully and truthfully disclosed to the public, so that voters may be better informed, and so that improper practices will be inhibited.  In furtherance of this purpose of disclosure, the Act sets forth a comprehensive campaign reporting system, designed to disclose to the public, in a timely manner, the election activities of California political candidates and committees.  (Gov. Code § 84200 et seq.)
Section 82013(c) defines one type of committee as any person or combination of persons who makes contributions totaling $10,000 or more.  This type of committee is commonly referred to as a major donor committee.   Major donor committees are required to file a Form 461 “Independent Expenditure Committee and Major Donor Committee Campaign Statement.”
Section 84301 provides that no contribution shall be made by any person in a name other than the name by which such person is identified for legal purposes.  Section 84302 provides that no person shall make a contribution on behalf of another, or while acting as the intermediary or agent of another, without disclosing both the name of the intermediary and the contributor.  (Section 84302; regulation 18432.5.)  Regulation 18432.5 states that a person is an intermediary for a contribution if the recipient of the contribution “would consider the person to be the contributor without the disclosure of the identity of the true source of the contribution.”
As stated in your facts, the contributions are made on a law firm check.  While the check states that the payment is made “on behalf of” the individual partner, the recipient of the contribution may consider the contribution to be made by the law firm, without disclosure of the true source of the contribution.  In other words, although the check states “on behalf of” there is nothing to indicate that the contribution is made from funds belonging to the partner and not to the firm.  Accordingly, the law firm may be considered an intermediary for the contribution and the contributor would need to disclose to the recipient that the law firm is an intermediary for the contribution made by the partner.

  Assuming that the contributions made from the individual partner’s draw account are not replenished by the law firm, because the contributions are made from funds belonging to the partner whose name is identified on the check that partner is the contributor, and the contribution should be reported on a major donor report in the name of that partner.
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
William J. Lenkeit



Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  This advice letter is not a determination regarding local campaign laws.	


� In recent telephone conversations, you stated that the law firm’s partnership earnings are distributed to each partner based on his or her investment interest in the firm.   These earnings are distributed into each partner’s  “draw” account and represent the partner’s individual earnings from the firm.  Once distributed to the partner’s account, the funds belong to the partner and can be used as that partner wishes, whether it is to make a political contribution or for any other purpose.  The funds are in complete control of the partner whose name is on the account.





