




April 28, 2006
Dennis Zell
Attorney

Janet Fogarty & Associates

1633 Bayshore Highway, Suite 232

Burlingame, CA  94010
RE:  Your Request for Informal Assistance
         Our File No. I-06-049
Dear Mr. Zell:

This letter is in response to your request regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because we do not have sufficient information to offer you formal written advice, we provide you with informal assistance.
  
QUESTIONS
1. May Mr. Maldonado, independently and without any coordination with the candidate, or any consideration whatsoever, post a message on his billboard for a month consisting of the text, “Vote for Arnold for California Governor?”

2. If the foregoing answer is “yes,” what are the reporting rules, if any, with which Mr. Maldonado and the campaign would be required to comply?

3. Would the answers change if Mr. Maldonado used campaign artwork or images with the permission of the campaign just as newspapers sometimes use photographs and logos supplied in press kits?
CONCLUSIONS

Mr. Maldonado may post the message you describe.  If the value of this message is $1,000 or more, he will incur reporting obligations under the Act.  The answer to the third question depends on factors outlined in the analysis below.   
FACTS


You are an attorney representing Nano Maldonado, the owner of a billboard located along Highway 101 in Redwood City.  Mr. Maldonado has been engaged in a dispute with the California Department of Transportation (“Caltrans”) going back to 1991, which is described in a recent decision by the District Court for the Northern District of California, sub. nom Maldonado v. Kempton, on remand from the United States Court of Appeals for the Ninth Circuit.
  Mr. Maldonado’s dispute with Caltrans grew out of that agency’s denial of his application for a permit to use his Redwood City billboard for off-premises advertising.  Caltrans denied the application because the billboard is located on a portion of Highway 101 classified as a “landscaped freeway” under the California Outdoor Advertising Act (“COAA”), California Business & Professions Code sections 5200-5486.  As pertinent here, COAA sections 5440 and 5442 prohibited billboard advertisements along “landscaped freeways” unless the advertisement was for products or services offered on the premises where the sign is located.  Mr. Maldonado’s attempts to use this billboard without a Caltrans “off-premises” permit led to a state court nuisance action that resulted in a permanent injunction against Mr. Maldonado.
  

Following the state court’s injunction, Mr. Maldonado continued to test the restrictions in the COAA, and has twice been found in contempt of the court’s injunction.  Shortly before filing his constitutional claim in federal court, Mr. Maldonado posted messages on his billboard that he described as “political/religious,” such as “In God We Trust,” “We Pray for World Peace,” and “Help Stop Terrorism.”  He also posted a sign from the non-profit group Habitat for Humanity.    

The ensuing federal lawsuit alleged that the COAA violated the First Amendment both on its face, and as applied to Mr. Maldonado and his various advertisements.  After the trial court dismissed his claims on procedural grounds, Mr. Maldonado appealed to the Ninth Circuit which, on June 4, 2004, reversed the lower court’s dismissal and directed that the claims be tried on their merits.  On remand the district court has now enjoined the state, on First Amendment grounds, from enforcing COAA to prohibit non-commercial speech wherever the COAA permits commercial speech.  

In your original request for advice on June 22, 2004, you told us that because the state court injunction barred Mr. Maldonado from placing “commercial” advertisements on his billboard, he wished to rent the billboard for “non-commercial” (i.e. not pertaining to goods or services) political advertising.  Mr. Maldonado’s attempt was based on a notice he sent out to numerous federal, state and local candidates, including representatives of both major political parties, soliciting bids of $10,000 or more per month, which he characterized as a reasonable rate in light of a claimed $30,000 to $40,000 monthly charge to “commercial” advertisers for comparable billboard space.  

Your fundamental question was whether the lease of this space at less than the fair market value for “commercial” advertisers would be classified as an in-kind contribution to a candidate who would pay $10,000 per month – far less than the “commercial” rate.  You observed that the fair market value for your client’s billboard was easily established when the market was “commercial” advertisers, but you expressed uncertainty at how – apart from an “auction” process – your client might establish the fair market value of a billboard restricted to “non-commercial” advertisers due to a legal impairment.  You offered your opinion that the fair market value under the circumstances was “whatever someone was willing to pay,” but indicated that “my client wants an official opinion.”
  Our letter in response said:  “We cannot act as the finder of fact.  We cannot advise you that your client’s willingness to engage in this transaction establishes the fair market value for the billboard.”  (Zell Advice Letter No. A-04-142.)

On the following day you submitted a request that we reconsider this position, noting first that the effect of our letter was to abridge your client’s freedom of press, and then that you had not sought a factual determination of fair market value, but were seeking a legal conclusion based on assumed facts.  On this latter point, you reiterated that “the billboard space is generally available to anyone at $10,000 per side, per month.”  In a subsequent telephone conversation, we explained the process by which persons seeking advice from the Commission could request reconsideration of prior advice, and agreed to address your disagreement with our earlier advice, since you indicated that your client would consider renting billboard space for campaign advertisements in the future.      
In a second advice letter, No. I-04-176, your request for reconsideration of the prior letter was declined because “there was no basis for revising” prior advice on a “legal question that assumes a fair market value for advertising space that cannot lawfully be marketed.”  However, we noted that “[w]e will be happy to address concrete questions regarding the sale of off-premises advertising space to candidates if and when Mr. Maldonado obtains relief from the Ninth Circuit, and/or a permit from Caltrans that enables him to lawfully market this space to such advertisers.”  You now submit the district court’s Memorandum and Order Re: Motions for Summary Judgment wherein Judge Breyer decrees, “The State is enjoined from enforcing COAA to prohibit non-commercial speech where the Act permits commercial speech.”  (Order at 15:1-2.)  

This Memorandum and Order does not end the litigation with Caltrans.  Observing on the last page that “this Court’s holding changes the landscape of this action,” the court set a Case Management Conference to work out the claims remaining at issue.  You have not described to us what the surviving claims may entail, but you have demonstrated that the effect of the court’s order – at least pending appeal – is to permit Mr. Maldonado to solicit and display political advertisements on his billboard.  You have accordingly asked us to reconsider our prior advice, and have added three new questions probing the boundaries between “independent expenditures” and campaign contributions.



             ANALYSIS

Question One:  May Mr. Maldonado, independently and without any coordination with the candidate, or any consideration whatsoever, post a message on his billboard for a month consisting of the text, “Vote for Arnold for California Governor?” 

Your first question, in effect, is whether Mr. Maldonado may lawfully make an independent expenditure by posting a message on his billboard calling on passersby to vote for Governor Schwarzenegger.  An “independent expenditure” for a candidate is an expenditure expressly advocating the election or defeat of a clearly identified candidate, as explained by section 82025 and regulation 18225(b), when the expenditure is not made “at the behest of” the candidate, as the latter term is defined at regulation 18225.7.  By contrast, if such an expenditure were made at the behest of the candidate, the expenditure would be classified as a “contribution” to the candidate within the meaning of section 82015 and  regulation 18215.  (See, generally, the Manning Advice Letter, No. I-94-007.)  There is no doubt that under the provisions of the Act Mr. Maldonado may make an independent expenditure for a candidate through the medium of his billboard, so the answer to Question One is “yes.” 
Question Two:  If the foregoing answer is “yes,” what are the reporting rules, if any, with which Mr. Maldonado and the campaign would be required to comply?

Your second question asks us to identify any reporting rules to which your client might become subject if he did make such an independent expenditure.  The answer here depends on whether the value of the expenditure amounts to $1,000 or more within any calendar year.  In the context of the posited billboard advertisement extending over a one- month period, the answer depends on the value of the advertisement.  If the value of the advertisement is less than $1,000, Mr. Maldonado would have no reporting obligations under the Act.  On the other hand, if the value is $1,000 or more in a calendar year,      Mr. Maldonado would be regarded under the Act as an “independent expenditure committee” by operation of section 82013(b).
  Section 82013 provides as follows (emphasis added):
“‘Committee’ means any person or combination of persons who directly or indirectly does any of the following:

(a)  Receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year;

(b)  Makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year; or

(c)  Makes contributions totaling ten thousand dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at the behest of candidates or committees.

A person or combination of persons that becomes a committee shall retain its status as a committee until such time as that status is terminated pursuant to Section 84214.”

If Mr. Maldonado makes the independent expenditure you describe, and he determines that the value of the billboard space for the duration of the advertisement is $1,000 or more, he will qualify as an independent expenditure committee with the filing obligations.  We have enclosed the Commission’s Information Manual E and its associated 2006 Addendum.  We cannot offer further assistance regarding reporting obligations without additional information.  For example, depending on the duration and timing of the advertisement, Mr. Maldonado may become subject to electronic filing and late independent expenditure reporting requirements.
  
Question Three:  Would the answers change if Mr. Maldonado used campaign artwork or images with the permission of the campaign just as newspapers sometimes use photographs and logos supplied in press kits?

Your third question, on the use in a communication of campaign materials distributed by a candidate’s committee, depends for its answer on whether the materials are generally distributed by the campaign, or were in fact specifically solicited for use by the person who plans to incorporate them in the communication funded by the expenditure. Regulation 18225.7(c)(3)(B) provides the general rule that:

“(c) An expenditure is presumed to be made at the behest of a candidate if it is:

¶…¶

(3) For a communication relating to a clearly identified candidate or ballot measure when:

¶…¶

(B)  The communication replicates, reproduces, republishes or disseminates, in whole or in substantial part, a communication designed, produced, paid for or distributed by the candidate or committee.” 
Regulation 18225.7(d)(2) states an exception to the foregoing rule, which provides that an otherwise independent expenditure is not made “at the behest” of a candidate, and therefore does not convert an independent expenditure into a contribution, when the materials used in the communication are of the type commonly handed out to all comers by campaign committees:

“(d)  An expenditure is not made at the behest of a candidate or committee merely when:

¶…¶

 (2)  The person making the expenditure has obtained a photograph, biography, position paper, press release, or similar material from the candidate or the candidates agents.…”


The answer to this question ultimately depends on the nature of the campaign materials used by Mr. Maldonado, and the circumstances under which he obtains them. He should be careful to read these two provisions together, before determining whether his expenditure qualifies as a reportable contribution or an independent expenditure. For example, we have advised in the past that this exception would not apply to a candidate photograph that was to be taken specifically for a particular advertisement, because the creation of such a photograph would necessarily involve coordination with the candidate. (Reese Advice Letter, No. A-02-016.)  Exceptions to the Act are read narrowly, and this exception is intended to apply only to the use of campaign materials that are, in a sense, already “in the public domain,” such that their use would not give rise to an inference of coordination.  A more concrete answer than this cannot be given without reference to the facts of a particular transaction.

In addition to the three questions treated above, you have asked us to take up once again all of the unanswered questions that you had posed to us in 2004, when your client was subject to a permanent injunction and was contemplating lease of the billboard space to a candidate willing to pay $10,000 per month for a 2004 election.  However, the facts have changed markedly since 2004.  If Mr. Maldonado does have questions about whether a particular transaction would constitute an independent expenditure or  a contribution, the Manning Advice Letter (supra) may be of some use.  If he needs help where the answers depend on knowledge of the fair market value of the billboard, we will be happy to assist him if you will tell us the fair market value of the billboard for the particular use he has in mind, and the amount of money he expects to receive for use of that space.  As we have noted before, we cannot act as finder of fact to determine the fair market value of a billboard, but we can provide advice on the Act’s legal requirements when the necessary information is presented to us.        






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not confer the immunity provided by a Commission opinion or formal written advice. (Regulation 18329(c)(3).)


� Maldonado v. Harris, 370 F.3d 945 (9th Cir. 2004); we have no citation for the opinion on remand, which was filed on March 26, 2006, after cross-motions for summary judgment.   Our account of the pertinent facts is derived from the information you provided to us in three requests for advice, augmented by details from the two federal court opinions and from the earlier decision of the California Court of Appeal in People ex rel. Department of Transportation v. Maldonado, 86 Cal. App. 4th 1225 (2001).


� The California Court of Appeal (supra, 86 Cal. App. 4th at 1228-1229) explained that Mr. Maldonado attempted to circumvent the COAA through the lease of unused office space on the premises while each “lessor’s” advertisement appeared on the billboard.  These advertisers included the Stanford Shopping Center, the Stanford University Athletics Department, the Palo Alto Holiday Inn, Skyway Cellular, and Golden Time Jewelers.  


� We learn from the district court’s most recent opinion that the candidate who had offered to pay your client $10,000 per month for use of the billboard had not made an unconditional offer, but had required a guarantee from Caltrans that the ad would be “permissible.”  The court indicated that Caltrans declined to provide such a guarantee without first reviewing the ad copy, whereupon the candidate abandoned the plan.    


� Under section 82013, the term “independent expenditure committee” is designed to elicit campaign reports from persons who do not receive contributions from others (thereby qualifying under section 82013(a) as “recipient committees”), but which use their own funds to make independent expenditures.


� Or, for example, he could under some circumstances qualify as a major donor committee under section 82013(c).  





