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April 5, 2006
Stephen L. Jenkins, Director
Governmental Services

Michael Brandman Associates

1222 Wycliff

Irvine, CA  92602

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-050
Dear Mr. Jenkins:


This letter is in response to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”)
  This letter is solely based on the facts presented to us in your request.  The Commission does not act as a finder of fact when issuing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Our advice is applicable only to the extent that the facts provided to us are correct, and all of the material facts have been provided.

QUESTION

Would the post-governmental employment provisions of the Act prohibit you from communicating with or appearing before the California State Lands Commission (“CSLC”) in connection with submitting a proposal for and preparing an environmental impact report (“EIR”) for a CSLC project?  

CONCLUSION


The post-government employment provision known as the “one-year ban” prohibits you from communicating with or appearing before the CSLC in connection with submitting a proposal for and preparing an EIR.  At this time, we make no determination as to the applicability of the permanent ban to your circumstances.  

FACTS


You are a former designated management employee of the CSLC who resigned on January 2, 2006.  From June 2001 through January 2, 2006, you were the assistant chief of the CSLC’s Environmental and Planning Division.  Your pertinent role with the CSLC was to provide analysis of applications to lease State lands to ensure compliance with the California Environmental Quality Act.  In addition to ensuring compliance, you also made recommendations on mitigation measures which would become conditions of approval for a lease should an application be approved by the CSLC.  

Currently, you are a consultant with Michael Brandman Associates.  On March 27, 2006, the CSLC issued a request for Statements of Interest to prepare an EIR that involves attendance at a pre-bid conference on Wednesday, April 5, 2006.  You would like to “actively and publicly” participate in preparing and submitting a proposal to prepare an EIR for the CSLC but ask whether you would be prohibited from doing so under the revolving door provisions of the Act.  

ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act,
 colloquially known as the “revolving door” prohibitions.
  We discuss your question under each of these provisions.

· Permanent Ban: The first restriction is the “permanent ban” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (see sections 87401-87402; regulation 18741.1). 
The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while you served as a state administrative official. “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . . .”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information….”  (Section 87400(d).)

Making a proposal to prepare an EIR is a particular matter involving a specific party or parties before a state administrative agency and involves a contract between the party or parties and the state administrative agency.  Thus, a proposal to prepare an EIR will comprise a judicial, quasi-judicial, or other proceeding to which the permanent ban may potentially apply. 

We point out that the permanent ban applies only to proceedings you participated in while an employee of the CSLC.  If the proposal to prepare the EIR involves different parties, different subject matter, or different factual or legal issues from those considered in previous proceedings the proceedings may be considered “new proceedings” to which the permanent ban would not apply.  However, you have not provided any facts which indicate the relationship of your previous work and the project for which you would like to make a proposal on.  In light of the following analysis of the one-year ban, we find it unnecessary to reach a conclusion regarding the applicability of the permanent ban at this time.  If you feel that the permanent ban may apply to future contacts with the CSLC, should request additional advice providing all relevant facts.  

· One-Year Ban:  The second restriction is the “one-year ban” prohibiting a state employee from appearing before or communicating with, for compensation, his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action or influencing certain proceedings.  (See section 87406; regulation 18746.1.) 

 

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a position which is designated or should be designated in the agency’s conflict of interest code.  (Section 87406(d)(1); regulation 18746.1(a)(2)).)  You have indicated that you formerly held a designated management position.  Therefore, you are a former public official subject to the ban.  Furthermore, you resigned from your position with the CSLC on January 2, 2006.  From all indications, it appears that you have permanently left state employment.  Consequently, the one-year ban will apply for 12 months from the date you left state employment.  (Section 87406(d)(1); regulation 18746.1 (b)(2).)  You are currently subject to the one-year ban as the term of the ban has not yet expired.  
We point out that the one-year ban applies only to appearances or communications for which you are compensated for and which are made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative.  (Section 87406(d)(1); regulations 18746.1(b)(3) and (4).)  From the facts provided, you are currently working as a consultant for Michael Brandman Associates.  Assuming that you are a paid consultant for the company, any appearance before or communication with the CSLC, on behalf of the company, will be for compensation and in representation of another person.  
Additionally, appearances and communications are prohibited only if they are made for the purpose of influencing any, “administrative or legislative action” or “discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d)(1); regulation 18746.1(b)(5).) 
  From the facts you have provided, the proposal to prepare the EIR would involve “actively and publicly” participating in preparing and submitting the proposal and appears to be for the purpose of influencing the CSLC.
  Additionally the appearance or communication would be an attempt to influence the issuance or awarding of a contract and would accordingly be prohibited by the one-year ban.  
As a last step of the analysis, appearances and communications are prohibited only if they are before a state agency the public official worked for or represented or a state agency which budget, personnel, and other operations are subject to the control of a state agency the public official worked for or represented.  (Section 87406(d)(1); regulation 18746.1(b)(6).)  Clearly, the proposal to prepare an EIR would be before the CSLC the same state agency you previously worked for and subject to the one-year ban.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Brian G. Lau



Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  We encourage you to consider whether other laws such as Public Contract Code section 10411 and Government Code section 1090, may also be implicated by your situation.  You may wish to consult with the Office of the Attorney General regarding these other laws.	


�  In addition, section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or has any arrangement concerning employment.  (Section 87407; regulation 18747.)  


�  A comprehensive discussion of the elements of the two laws is set forth in the attached “Leaving Your State Job? Post-Employment Restrictions May Affect You.”  We have enclosed this document for your information.  We do not repeat this information in the body of this letter.


	�  An appearance or communication include, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication. (Regulation 18746.2.)


	�  An appearance or communication is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.  (Regulation 18746.2.)


	�  Regulation 18746.2(b)(2) provides that the attendance at a general informational meeting, seminar, or similar event is not considered an appearance or communication for the purpose of influencing.  As you have submitted the facts, you describe your participation in preparing and submitting the proposal as “active” and “public.”  Based upon the facts submitted, we cannot conclude that pre-bid conference is simply a general informational meeting, seminar, or similar event.  Accordingly, it appears that appearances or communications while attending the pre-bid conference are for the purpose of influencing.   





