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May 4, 2006
Susan Klasing, Ph.D.
Staff Toxicologist

Office of Environmental 
  Health Hazard Assessment

Pesticide and Environmental Toxicology

  Section

P.O. Box 4010

Sacramento, CA  95812
RE:  Your Request for Advice

         Our File No.  A-06-055
Dear Ms. Klasing:

This letter is in response to your request regarding the Statement of Economic Interests provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  The Fair Political Practices Commission does not act as a finder of fact when it renders advice; our advice is based on the facts presented.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71; Government Code section 83114.)
QUESTION


Is a .5% credit you received as a result of selling your home reportable on your Statement of Economic Interests, Form 700?
CONCLUSION

No.  So long as the credit was made in the regular course of business conducted by Lyon Realty without regard to your official status, the credit you received is not income or a gift to you for purposes of the Act’s reporting, gift limit, or conflict-of-interest rules.
FACTS


In the spring of 2005, as a result of a pending divorce, you and your husband decided to sell your home and each buy smaller properties.  An agent from Lyon Realtors agreed to sell the property at 5% commission, their usual rate, but, if you agreed to use the same agent to purchase your replacement properties, they would credit their portion of the commission over 2% to each of you individually through the title company.  According to information provided by a Lyon representative, the offer was made to secure the listing against the strong competition and discount brokerages.  In addition, the representative indicated the transaction was done in the regular course of business and would have been made to any person under the same circumstances.

You have just purchased a replacement home through the Lyon agent and will be closing on April 20th.  As the home was listed at 5% commission (2.5% to your agent), you will be obtaining a 0.5% credit on your title statement, a value of $2,645.  Your husband, with whom your divorce is not final, will be obtaining a similar credit when he purchases a home.  You state that it is legal in the state of California to negotiate real estate commissions.
A review of your agency’s conflict-of-interest code indicates you have full disclosure, which means all sources of income of $500 or more that are located or doing business in California are reportable.  In addition, gifts received from all sources are reportable at $50 and subject to the $360 gift limit.  
ANALYSIS


Under the Act, certain public officials may not accept gifts of more than $360 from a single source in any calendar year.  (Sections 87200 and 89503; regulation 18940.2(a).)  While such a public official may accept gifts up to $360, he or she must report each source of gifts that aggregates $50 or more in value.  (Sections 87200 and 87207(a)(1).)  
In addition, pursuant to the Act’s conflict-of-interest rules, a public official has an economic interest in a source of gifts aggregating $360 or more within 12 months prior to the time a government decision will be made.  As a result, a conflict of interest could arise for the official with regard to a source of gifts valued at this amount.

You have asked whether a credit received by you of a portion of the commission a realtor may receive is subject to the Act’s disclosure and disqualification rules.


Section 82028 defines the term “gift” as follows:

“…any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”
Because you have full disclosure under your agency’s conflict-of interest-code, gifts received from all sources are reportable and subject to the $360 gift limit.  However, based on the facts you have provided, it appears the credit you have received is not a gift because it was made in the regular course of business, on terms available to members of the public, without regard to your official status. 

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.
Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Trish Mayer


Political Reform Consultant








Technical Assistance Division
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�  Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  In the Russel Opinion, the Commission concluded that discounts made available to members of the public without regard to official status do not “create any potential for improper influence” and that requiring disclosure of such discounts as income would be overly burdensome without serving a legitimate public purpose.  (In re Russel (1975) 1 FPPC Ops. 191; Schectman Advice Letter, No. A-96-218.)  





