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May 2, 2006
Joe Brown
Midland Management Corporation

23151 Moulton Parkway

Laguna Hills, CA  92653
RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-056
Dear Mr. Brown:

This letter is in response to your request regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS
1. What reporting obligations do you have for making an independent expenditure of less than $1,000 out of personal funds to pay for the production and mailing of a newsletter, which included an endorsement for an Orange County supervisorial candidate?
2. Are you required to inform the candidate of your expenditures for her own reporting obligations?

CONCLUSIONS
1. Unless you have made other independent expenditures supporting or opposing California state or local candidates and committees from personal funds, or qualify as a major donor committee, you do not have any reporting obligations for making the independent expenditure supporting Ms. Bates.

2. No.  
FACTS


You are a city council member for the City of Laguna Niguel.  You publish a newsletter every six months that includes information on specific issues and events in the city.  The newsletter is mailed to some 600 to 700 constituents.  The cost of the entire newsletter, including the mailing, is less than $1,000.  In the most recent edition, you included a paragraph supporting a county supervisorial candidate in her June 6, 2006, election.  The candidate had no knowledge of either the contents or the intent to include this paragraph of support until after it was mailed.  The funds utilized to pay for this mailing came from your personal account and not from a campaign committee account.
ANALYSIS

Section 82031 defines an independent expenditure as:

“…an expenditure made by any person in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly identified measure, or taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election but which is not made to or at the behest of the affected candidate or committee.”

Regulation 18225(b)(1)(A) provides that a candidate is “clearly identified” when:

“…the communication states his [or her] name, makes unambiguous reference to his [or her] office or status as a candidate, or unambiguously describes him [or her] in any manner.”

The edition of the newsletter you provide meets the definition of a communication that clearly identifies the candidate and urges support for her candidacy.
Regulation 18225.7 defines “made at the behest,” in part, as:

“…made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of.  Such arrangement must occur prior to the making of a communication….”  [Emphasis added.]


Since you state that the candidate had no prior knowledge of your intent to support her candidacy in your newsletter, the payment for the newsletter was not made at the candidate’s behest.  Thus, the payment attributable to the article supporting the candidate was an independent expenditure.
In re Cannon, (1976) 2 FPPC Ops. 133, the Commission required the adoption of a reasonable means of comparing the relative size of nonpolitical sections of a mailing with that of campaign-related material.  In the present case, where both political and nonpolitical material are included in the newsletter, you must allocate a reasonable portion of the production, postage, and envelope costs to the political communication for the purpose of determining the amount of the expenditure involved.  Other than the requirement that any such allocation be reasonable and be made in good faith, there are no precise rules for determining exactly how the allocation should be accomplished.  Generally, however, it will be acceptable to allocate on the basis of the comparative number of articles between the political and the nonpolitical information.  You must then calculate the share of production and postage costs, and the cost of envelopes, wrappings, or other mailing containers, attributable pro rata to the article in which you support the candidate, and treat the sum as a “payment” for purposes of measuring the independent expenditure.  (Sweeney Advice Letter, No. A-99-290a.)

Section 82013(b) defines an independent expenditure committee as any person or combination of persons who directly or indirectly makes independent expenditures totaling $1,000 or more in a calendar year.  Assuming that you have not made any other independent expenditures this calendar year supporting or opposing California state or local candidates and committees, since you did not expend $1,000 for independent expenditures, you have not qualified as an independent expenditure committee and, therefore, are not required to report personal expenditures you have made.


If you have any additional questions, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely,






Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kevin S. Moen, PhD

Political Reform Consultant II

Technical Assistance Division
KSM:rd
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  If you use personal funds to make contributions that aggregate $10,000 or more, or to make independent expenditures of $1,000 or more, in any one calendar year to support or oppose California state and local candidates and committees, you would meet the definition of a major donor or independent expenditure committee, respectively, and would incur your own reporting obligations separate from your candidate’s committee.  In addition, section 85501 prohibits the use of a candidate’s campaign funds to make independent expenditures to support or oppose other candidates.





