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April 13, 2006
Pat Driscoll, Treasurer
Peter Camejo for Governor 2006

1710 Broadway #122

Sacramento, CA  95818

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-059
Dear Mr. Driscoll:


This letter is in response to your request, on behalf of Peter Camejo, for advice regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”)
 regulating the proper use of campaign funds.  

QUESTION
May Mr. Camejo use campaign funds to purchase books, he has written and self-published, to sell as a fundraiser for Mr. Camejo’s campaign or to provide to contributors of $100 or more?  

CONCLUSION

Mr. Camejo may purchase the books with campaign funds to the extent this expenditure is directly related to a political purpose.  
FACTS


Mr. Camejo, through his candidate committee Peter Camejo for Governor 2006, plans to purchase 1,000 copies of a book, which he has written and will self-publish, at the wholesale price of $5.50 each.  Mr. Camejo plans to sell the books as a fundraiser for the campaign or to provide the books to contributors of $100 or more.  In a phone conversation on April 6, 2006, you indicated that the book focuses on several political issues including California’s tax system, economics, and budget policy.  

ANALYSIS

The use of the campaign funds is governed by sections 89510-89518.
  Under the general provisions governing the use of campaign funds, a candidate may only use campaign funds if the expenditure bears either a reasonable or a direct relationship to a political, legislative or governmental purpose.  (Section 89512.)  Where an expenditure of campaign funds confers a substantial personal benefit on a candidate, however, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.) “Substantial personal benefit” means an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value to the candidate of more than $200.  (Section 89511(b)(3).) 
Political Purpose Issue
Using the campaign funds to purchase books, for which Mr. Camejo will receive payment, is a “personal benefit.”  If the payment Mr. Camejo personally receives is in excess of $200, it is a “substantial personal benefit” and therefore the purpose of the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Livingston Advice Letter, No. A-00-280.)

In the Livingston Advice Letter, supra, we concluded that the use of a candidate’s campaign funds to purchase copies of a book, written by the candidate regarding grant applications, for the purpose of donating the books to schools, while apparently reasonably related to a governmental purpose, was not directly related to a governmental purpose.  In making this determination, we found that there was “no indication that the schools would have purchased the books absent [the candidate’s] involvement, nor that the schools would use the books or that the books would further a particular grant application.”  
However, the Livingston Advice Letter, supra, is distinguishable from              Mr. Camejo’s proposal as Mr. Camejo’s proposal is related to a political purpose.  In terms of a political purpose, we have stated that campaign funds used to write and publish an autobiographical manuscript were directly related to a political purpose as the manuscript would “publicize” the official’s achievements in public service, aid the official’s political career, and enhance the officials name recognition.  (Van Winkle Advice Letter, No. A-91-032.)    

You have stated that the books that will be purchased deal with several political issues including California’s tax system, economics, and budget policy.  Similarly to the Van Winkle letter, the distribution of such books by the committee will serve the purpose of publicizing Mr. Camejo’s views, aiding his political career, and enhancing his name recognition.  Additionally, the distribution of the book will aid Mr. Camejo in his fundraising efforts for his campaign which is another legitimate political purpose.  (See Wold Advice Letter, No. A-91-062.)  Based on the facts as submitted, we conclude that your proposal to use campaign funds to purchase 1,000 books, written and published by Mr. Camejo, at wholesale price, to be sold as a fundraiser for the campaign or distributed to contributors of $100 or more, would not be prohibited under the Act’s provisions related to use of campaign funds to the extent that it is directly related to a political purpose.
  
Reporting Issues
Selling Books as a Fundraiser –


Your proposal to use the books to sell as a fundraiser for the campaign presents the issue of determining whether the purchase price the committee receives will be considered a “contribution” under section 82015, which provides in pertinent part:


“‘Contribution’ means a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for a political purpose.”  

The question becomes whether the buyer of the book receives full an adequate consideration in exchange for the purchase price of the book.  For purposes of the Act, full and adequate consideration is synonymous with fair market value.  (Section 82025.5.)  To the extent that the purchaser is paying the fair market value of the book, no contribution has been made and the amount is reportable only as a miscellaneous increase to cash.  (See Schedule I, Form 460.)  However, if a person pays more than the fair market value, the amount over the fair market value would be a contribution and must be reported accordingly.  (Miller Advice Letter, No. I-97-143.)  

We point out, that the Act’s definition of fair market value (section 82025.5) contemplates the common understanding of California law which provides:

“‘The fair market value of the property taken is the highest price on the date of valuation that would be agreed to by a seller, being willing to sell but under no particular or urgent necessity for so doing, nor obliged to sell, and a buyer, being ready, willing, and able to buy but under no particular necessity for doing so….’ [Citation Omitted].”  (Miller Advice Letter, supra.)
Providing Books to Contributors of over $100 or more as an Incentive – 

Your proposal to provide the books to contributors of $100 or more presents the issue of whether the entire amount the committee receives from the contributor is reportable as a contribution.  We have previously advised that when a committee provides a gift to a contributor, as an incentive for potential contributors to contribute, the entire amount provided by the contributor is considered a contribution and must be reported as such.  (Wold Advice Letter, supra.)
Committee Purchasing Books from Mr. Camejo’s – 


There is one final important consideration to make in determining the Committee’s reporting obligations.  To the extent that Mr. Camejo provides the books and receives return consideration equal to the fair market value for the books, there would be no reportable contribution by Mr. Camejo.  However, the committee is required to report the related expenditures.  (Miller Advice Letter, supra.)  If Mr. Camejo receives consideration valued below the fair market value for the books, the difference between the amount he receives and the fair market value would be a contribution and must be reported accordingly.  (Id.)  

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Brian G. Lau



Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000 – 91015.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18996, of the California Code of Regulations.  	


�  Section 89519 applies very specific rules on the use of campaign funds in a candidate’s campaign committee after he or she loses an election or leaves office.  However, section 89519 only applies upon leaving an elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last.  Thus, this section would not apply to Mr. Camejo’s use of funds.  





	�  Expending $5.50 per book is directly related to a political purpose so long as the $5.50 price is the fair market value of the books or less.  As the Commission does not act as a finder of fact in providing advice (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71), the determination of the fair market value is one that must be left, in most instances, up to the informed judgment of the candidate and committee.  We note that the final determination of the fair market value will impact the committees reporting obligations.  We have provided only general guidance related to the committee’s reporting obligations as we have not been presented with sufficient facts to provide a complete analysis of a specific reporting question.  





