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May 3, 2006
Bruce Thompson
Committee to Elect Bruce
  Thompson

P.O. Box 3036

Fallbrook, CA  92088

RE:  Your Request for Advice

         Our File No.  A-06-061
Dear Mr. Thompson:

This letter is in response to your request regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION

Must the automated telephone calls paid for by your committee, which contain a campaign message and are made to prospective voters, identify your committee as the payor for the calls?
CONCLUSION

The Act does not require that automated telephone calls sent by your committee to promote your candidacy contain identification regarding your committee.  
FACTS

You are a candidate for county supervisor in San Diego County.  You wish to use an automated phone banking system to call prospective voters with a campaign message.  
ANALYSIS

The Act does contain certain requirements for committees to identify themselves on communications.  For example, the Act requires candidates and committees that send over 200 substantially similar pieces of mail to include the name and address of the sender on each mailing.  (Sections 82041.5 and 84305.)  However, this particular requirement is applicable only to materials sent through the mail while your question regards telephone calls.  

Another section requiring that a committee identify itself on a communication is section 84506, which says that “[a] broadcast or mass mailing advertisement supporting or opposing a candidate or ballot measure, that is paid for by an independent expenditure, shall include a disclosure statement that identifies . . . [t]he name of the committee making the independent expenditure.”  (Section 84506(a)(1), emphasis added.)  This section appears to not apply to your situation for two reasons.  The first is that, in the context of candidates, the definition of “independent expenditure,” which is defined at section 82031, incorporates two essential elements:  the expenditure must fund “a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate” and it must not be “made at the behest of”
 of the affected candidate.  Thus, an expenditure is not an “independent expenditure” if it funds a communication that either lacks express advocacy or is “made at the behest of” the affected candidate.  If the automated telephone calls being paid for by your committee solicit support for your candidacy, they are not independent expenditures.
  The second reason that this section is not relevant to your question is that automated telephone calls are neither broadcasts, commonly defined as radio or television transmissions, nor are they mass mailings
.
In conclusion, the Act does not require that automated telephone calls sent by your committee to promote your candidacy contain identification regarding your committee.  
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Adrianne Korchmaros 



Political Reform Consultant II
AK:rd
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�  Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  Regulation 18225.7 establishes that “‘made at the behest of’ means made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of” a candidate.  (Regulation 18225.7(a).)





�  A controlled committee of a candidate may not make independent expenditures to support or oppose other candidates.  (Section 85501.)  However, communications by a candidate that oppose his or her opponent are not considered to be independent expenditures.  (See generally, In re St. Croix (2005) 18 FPPC Ops 1.)





	�  “Mass mailing” means over two hundred substantially similar pieces of mail.  (Section 82041.5.)








