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May 9, 2006
Richard D. King
King, King & King

Foothill Corporate Center

5820 Stoneridge Mall Road, Suite 205
Pleasanton, CA  94588

RE:  Your Request for Informal Assistance
         Our File No. I-06-066
Dear Mr. King:

This letter is in response to your request for informal assistance regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Your letter, dated March 21, 2006, posed four questions.  However, in our phone conversation of April 12, 2006, you indicated that you only needed clarification on the question concerning gifts received for speaking.  This letter addresses this final question and represents it as you posed in our phone conversation.  In addition, this letter should be considered in conjunction with King Advice Letter, No. I-05-095.
The Commission will not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A).)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place, and any conclusions contained herein apply only to prospective actions.  Since your question is general in nature, we are treating your request as one for informal assistance pursuant to regulation 18329(c).

QUESTION

Are you required to determine and report the value of gifts, including dinner, given to you in appreciation of speeches you give to local Rotary clubs world wide?
CONCLUSION


Yes.  You may determine the gifts’ values by making comparisons to similar items found on the open market or making a good faith estimate of their values, or you may give the gifts, per the instructions listed in the “Analysis” section below, to a government agency or charitable organization.  In the latter case, you would not be required to report the gifts as received and, therefore, would not need to determine their value.
FACTS
You are a planning commissioner for the City of Fremont.  You are also the past world president of Rotary International and, in that capacity, speak to Rotary groups world wide on behalf of Rotary International, give classes about building membership, are introduced with other past presidents, sign books published by Rotary International, as well as give talks about Rotary’s goal regarding polio eradication and other service projects.
You reference your letter to us, dated May 9, 2005, for details of your speaking engagements for world-wide Rotary International.  Generally, you are reimbursed for travel expenses, including transportation, lodging, food, and local transportation, for you and your spouse.
You state that you always receive gifts in appreciation of your work from local Rotary clubs, but are unable to determine (or even estimate) the value of many of these gifts; they are usually small tokens representing the region of the world where you are visiting.  You also state that asking the donors the value of the gifts would be inappropriate in some circumstances.
ANALYSIS

A gift is defined in section 82028 as:
“…any payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received….”


You have classified items you receive for speaking as gifts.  If the items meet this statutory definition, and the fair market value of any one gift is $50 or more from any one source in a calendar year, you must report receipt of the gift and its value on your statement of economic interests.
  (Section 87207.)  
Regulation 18946.1(b) provides a general rule for valuation of unique gifts.  It states that:

“Whenever the fair market value cannot readily be ascertained because the gift is unique or unusual, the value shall be the cost to the donor, if known or ascertainable.  If the cost to the donor is unknown and unascertainable, the recipient shall make a reasonable approximation.  In making such an approximation, the recipient shall take into account the price of similar items.  If similar items are not available as a guide, a good faith estimate shall be utilized.”
In addition, under certain circumstances, donating the gifts to a government agency or charitable organization would relieve you of your duty to determine the gifts’ values and any corresponding reporting obligations.  Regulation 18943 provides for certain criteria that, if met, would deem the gift not accepted or received for reporting and disqualification purposes.  You would not be required to determine the value of the gift, nor report its receipt, if:

“… it is returned, donated, or reimbursed in any manner set forth below:

(1) The gift is returned to the donor, or to the donor’s agent or intermediary, unused, within 30 days of receipt or acceptance….;

(2) The gift is donated, unused, to a charitable organization within 30 days of receipt or acceptance, without being claimed as a charitable contribution for tax purposes….;

(3) The gift is donated, unused, to a state, local, or federal government agency, within 30 days of receipt or acceptance, without being claimed as a deduction for tax purposes….; or

(4) The recipient, within 30 days of receipt or acceptance, reimburses the donor, or the donor’s agent or intermediary, for all or a portion of the gift.  In such event the value of the gift is reduced by the amount of the reimbursement, and the amount of any gift … which must be disclosed is reduced by the amount of the reimbursement.”

You also mention that local Rotary Club representatives may host you and your spouse for dinner.  This, too, would qualify as a gift.  However, regulation 18942 provides for several exceptions to the definition of a gift, including, subdivision (a)(7), which exempts home hospitality from the definition of a gift.  Under this subdivision, a gift would not include:
“Hospitality (including food, beverages, or occasional lodging) provided by an individual in his or her home when the individual or a member of the individual’s family is present, to an official.”
Hosting a dinner in a restaurant or other public place would not be exempted from the definition.
If you have any additional questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5660.






Sincerely,






Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Kevin S. Moen, PhD



Political Reform Consultant II
Technical Assistance Division
Enclosure
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Government Code section 83114; Regulation 18329(c)(3) copy enclosed.)


	� Other obligations based on receipt of gifts were discussed in our prior letter and will not be repeated here.





