




May 24, 2006
Charles H. Bell, Jr.
Bell, McAndrews & Hiltachk, LLP

455 Capitol Mall, Suite 801

Sacramento, CA  95814

RE:  Your Request for Informal Assistance
         Our File No.  I-06-071
Dear Mr. Bell:

This letter is in response to your inquiries regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Your request sought a Commission Opinion or written advice under section 83114.  Because your questions are most suitable for informal written assistance, we respond in that manner.
    
QUESTIONS
Question 1:  Does section 85303(c), enacted in 2001 as part of Proposition 34, conflict with the previously adopted regulation 18215(c)(16), and with a recent FPPC policy statement to the effect that payments by a committee’s sponsor to defray fundraising expenses of its committee are subject to the contribution limits of section 85303(a)? 

Question 2:  If the answer to the first question is “no,” then which of the following committee expenditures are “fundraising expenses” subject to the limits of section 85303(a) when paid by the committee’s sponsor:

a. Staff salary for processing combined association dues/PAC contribution checks; entering contribution data from the dues/PAC collection process or a stand-alone PAC fundraiser;

b. Staff salary for copying contributor response information, deposit slips and checks, identifying and following up on incomplete contributor occupation or employer information;

c. Staff salary spent identifying potential affiliated contributor contribution information;

d. Staff salary spent on sending thank-you notes or preparing documents, certificates, or other acknowledgments of PAC donors?

e. Staff salary spent on writing or designing PAC fundraising solicitations for the sponsor’s newsletter, website, or other solicitation avenue;
f. Printing and postage costs for a calendar of upcoming PAC fundraisers and events;
g. Costs of printing and postage for a donor thank-you mailing;

h. Costs of printing a poster identifying major PAC donors as a means of donor recognition;
i. Costs of a sponsor’s general conference invitation if it refers to a PAC fundraiser held in conjunction with the sponsor’s conference;

j. Costs of goods or services provided as premiums for PAC fundraising events or auctions (e.g., golf balls, vehicles, vacation items, etc.);

k. Costs of staff travel (airfare, meals, lodging, etc.) for attendance at a PAC fundraising event.

CONCLUSIONS
Question 1.  Section 85303(c) does not conflict with regulation 18215(c)(16) or with the FPPC’s position that payments by a committee’s sponsor to defray fundraising expenses of its committee are subject to the contribution limits of section 85303(a).

Question 2.  Any or all of the listed costs may be “fundraising expenses” subject to the limits of section 85303(a) when paid by the committee’s sponsor.  The answer in each case would depend on the particular facts and circumstances.
FACTS


Your firm represents a number of sponsored state political committees (“PACs”) and their sponsors.  For some of these PACs, you act as treasurer.  Many organizations that sponsor these PACs pay all or part of their PACs’ fundraising expenses.  You advise us that “[t]he raison d’etre of a sponsored PAC is to raise funds to make contributions.”  This may not be the case for all sponsored committees, but we presume that it is true with respect to the committees about which you write.  Recently, in its September 2005 Bulletin (Volume 31, No. 3), the FPPC included an article discussing the reporting obligations and the application of contribution limits when sponsoring organizations pay the fundraising expenses of their sponsored PACs.  The specific topic of the article was regulation 18215(c)(6).  The point of the article is set out in the following quotation:

“[Regulation 18215(c)(16)] allows a political committee’s sponsoring organization to pay for the ‘establishment and administration’ of the committee without counting those payments as contributions to the committee.




          *          *          *

Other costs paid by a sponsoring organization are contributions to the committee, such as the cost of raising funds for the committee, and are subject to regular reporting and to contribution limits for committees that make contributions to state candidates.”

This advice followed a letter of June, 2005 (the Wilson Advice Letter, No. A-05-101).  Since regulation 18215(c)(16) was adopted prior to the passage of Proposition 34, which introduced the current section 85303, you question the continuing vitality of the regulation, and of advice based on that regulation, as presented in last year’s bulletin. Your doubts are based on the contention that section 85303(c) cannot be reconciled with a regulation that appears to treat a sponsor’s payment of its PAC’s fundraising costs as a contribution subject to the limits of section 85303(a), and that the new statute preempts regulation 18215(c)(16), to the extent that the regulation is at odds with the new statute.
ANALYSIS



Question 1: Does regulation 18215(c)(16) conflict with section 85303?

The statute at issue here is section 85303(a) and (c), which provides as follows:

“(a) A person may not make to any committee, other than a political party committee, and a committee other than a political party committee may not accept, any contribution totaling more than five thousand dollars ($5,000) per calendar year for the purpose of making contributions to candidates for elective state office.




*
*
*

(c) Except as provided in Section 85310, nothing in this chapter shall limit a person’s contributions to a committee or political party committee provided the contributions are used for purposes other than making contributions to candidates for elective state office.”


These provisions refer only to the treatment of “contributions.”  Subdivision (a) establishes a limit on “contributions” to specified committees when the contributions are made “for the purpose of making contributions to candidates for elective state office.”  Subdivision (c) is a complementary provision specifying that, but for section 85310,
 “nothing in this chapter shall limit a person’s contributions… used for purposes other than making contributions for elective state office.”  (Emphasis added.)

Regulation 18215 clarifies the Act’s definition of the term “contribution,” which is given at section 82015.  Subdivision (c) of regulation 18215 contains a list of sixteen kinds of payments that are not deemed to be “contributions’ within the meaning of the Act.  Subdivision (c)(16) excludes:
“A payment by a sponsoring organization for the establishment and administration of a sponsored committee, provided such payments are reported.  Any monetary payment made under this subdivision to the sponsored committee shall be made by separate instrument.  A “sponsoring organization” may be any person (see Gov’t Code § 82047) except a candidate or other individual (see Gov’t Code § 82048.7).  “Establishment and administration” means the cost of office space, phones, salaries, utilities, supplies, legal and accounting fees, and other expenses incurred in setting up and running a sponsored committee.”   
The purpose of this regulation, in short, is to exclude payments for establishment and administration of a sponsored committee from the term “contribution.”  Section 85303, by contrast, states rules for the treatment of contributions.  The conflict that you see between statute and regulation simply does not exist.  Although the regulation fails to exclude fundraising payments from classification as “contributions,” its effect does not conflict with the statute; rather, it makes those “contributions” subject to the statute.
 
As you will recall, when regulation 18215(c)(16) was before the Commission for adoption, you proposed a draft amendment specifically including an exemption for payment of committee fundraising costs, which the Commission twice declined to insert.
  There is no basis in the legislative history for concluding that subdivision (c)(16) was ever intended to exempt payment of committee fundraising costs from the definition of “contribution.”  Thus we have advised after the adoption of regulation 18215(c)(16) that the provisions of regulation 18419(c) must still be observed if a sponsor wishes to avoid qualification as a committee in its own right when it makes contributions to its committee by paying its fundraising costs.  (Jacobs Advice Letter, No. A-03-208.)
  Moreover, regulation 18419(c)(1) expressly states that all of a sponsor’s payments to its committee, whether from member dues or its own treasury, are “contributions” to the committee unless the payments are used for costs of establishment and administration of the committee.  None of this conflicts with section 85303, whose purpose is not to define the term “contribution,” but merely to state whether and when contributions will be limited.  

Question 2: Which Types of Fundraising Contributions Are Subject to the Limits of Section 85303(a)?
The remaining question is the extent to which contributions from a sponsor to defray the costs of a committee fundraiser are contributions “for the purpose of making contributions to candidates for elective state office.” 

The answer to this question, in principle, is uncomplicated.  Section 85303(a) provides that all contributions to committees (other than political party committees) are subject to the specified calendar-year limit, if the contributions are made for the purpose of making contributions to candidates for elective state office.  Subdivision (c) creates no exception to this blanket limitation – it merely states a converse rule for contributions not made for the purpose of making contributions to candidates for elective state office.    

In the Wilson Advice Letter, No. A-05-101, which concerned an event whose main purpose was something other than political fundraising, we advised that:  

“[B]ecause the fundraiser will be held for dual purposes, any costs incurred by [the sponsor] that are related to the political fundraising efforts which are not reimbursed by the committee would be considered non-monetary contributions from [the sponsor] to the committee.” 


We concluded:  “Therefore, the costs associated with the political aspect of the event must be reported as contributions to the committee.”  (Id.)  

Your letter takes issue with any implication that a sponsor’s payment of fund-raising costs on behalf of its sponsored committee may constitute non-monetary contributions limited by section 85303(a) because, although the funds raised will be used to make contributions to state candidates, the payments “only indirectly” benefit the candidates and, therefore, are not “for the purpose of making contributions to candidates for elective state office.”  Examples of the “indirect” costs that you believe should not be subject to the limit of section 85303(a) are found in the eleven subparts of Question Two, which include pro rata shares of staff salary reflecting time spent on tasks related to fundraising, the costs of incidentals such as “thank-you” mailings to donors, premiums given as incentives for fundraising events, and other costs that advertise or promote the fundraiser among other committee events.  

Your distinction between “direct” and “indirect” benefit to candidates appears to grow out of a concern that the committees you described to us have, as their core mission, fundraising to generate money that will be used to make contributions to candidates for elective state office.  Since the costs of “administering” such committees may in some sense be “related” to the candidate fundraising mission, you differentiate these “related” activities by introducing labels referring to “direct” and “indirect” candidate benefit.  But nothing is gained by switching labels.  Committees will have “administrative costs” even when their sole purpose is candidate fundraising.  The task is simply to identify them. 
We have seen that in adopting regulation 18215(c)(16), the Commission twice rejected a proposed amendment that would have included the costs of fundraising among the costs of “administering” a sponsored committee.  Regulation 18215(c)(16) provides no authority for a blanket exemption of staff salaries and other expenses from treatment as in-kind contributions by the sponsor.  This position is consistent with other rules not questioned in your request, such as regulation 18423(a), which specifies that the salaries of employees are reportable contributions whenever an employee spends more than ten percent of his or her compensated time in any one month “rendering services for political purposes” – without any further reference to the nature of these services.           

Your individual sub-questions are phrased as general or hypothetical propositions not tethered to specific transactions.  We cannot identify abstract categories of payments exempt in all cases from treatment as being “for the purpose of making contributions” to candidates for elective state office.  The classification of a committee’s costs must proceed from knowledge of the routine costs incurred to maintain the committee’s day-to-day existence, along with information on the costs associated with particular activities in pursuit of the committee’s goals – in this case, fundraising.  With no particulars to consider here, we cannot offer more concrete guidance on separating the sponsor’s payment of “administrative costs,” which is not a “contribution” by reason of regulation 18215(c)(16), from its payments in support of fundraising activities that are subject to the limits of section 85303(a).   

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not offer the immunity provided by a Commission opinion or formal written advice.  (Regulation 18329(c)(3).) 


� An exception not at issue in this letter.


� In the Gutierrez Advice Letter, No. I-01-221, we explained how subdivisions (a) and (c) of section 85303 work together:  “This general contribution limit for committees is applicable to general purpose committees that make contributions to candidates for elective state office.  However, subdivision (c) clearly con-templates that the contribution limit in subdivision (a) will not limit contributions ‘for purposes other than making contributions to candidate for elective state office.”  We then referred to regulation 18531(e), which provides for a committee’s retention of contributions in excess of the limit of section 85303(a), when they are earmarked for purposes other than making contributions directly to candidates for elective state office, and are deposited into a separate account established specifically to hold such “non-candidate” funds.   


� This is reflected in the Minutes of the Commission’s special meetings on December 30, 1996 and January 21, 1997.  


� Regulation 18419(c) provides, that a sponsor does not become a committee within the meaning of section 82013 if the sponsor does not directly or indirectly make or receive contributions in excess of the qualifying thresholds of section 82013.    





