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June 9, 2006
Diane M. Fishburn
Olson, Hagel & Fishburn, LLP

555 Capitol Mall, Suite 1425

Sacramento, CA  95814-4602

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-075
Dear Ms. Fishburn:

This letter is in response to your request for advice on behalf of your client, The Tides Center and The Children’s Partnership (TCP), a project of the Tides Center, regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  
QUESTIONS

1.  With respect to the in-kind contributions described in the facts below, would these contributions be disclosed as contributions from TCP or from the Tides Center?

2.  What are the reporting obligations of TCP if the total in-kind contributions in 2006 are $1,000 or more and, given that the contributions take the form of on-going services and related expenses, how does TCP determine its reporting requirements?  More specifically, if TCP is a recipient committee, what type of committee would it be, and how does TCP determine its reporting obligations? 


3.  TCP maintains certain funds that were not derived from donations.  If TCP makes contributions from these non-donor funds, which consist of investment income generally set aside as an operating reserve, what would its reporting obligations be and are there any rules that apply to the use of such non-donor funds for TCP’s electoral activities?

CONCLUSIONS

1.  Assuming the contributions are made by TCP from TCP funds, as you have indicated, the contributions must be disclosed as contributions from TCP.  If the contributions are made by the Tides Center on behalf of TCP, or while acting as an intermediary or agent of TCP, the Tides Center must disclose to the recipient that the Tides Center is acting as an intermediary for TCP and that TCP is the true source of the funds.


2.  TCP will qualify as a recipient committee, primarily formed to support the qualification and/or passage of a statewide ballot measure, if it makes contributions or expenditures totaling $1,000 or more in the calendar year (the “first bite”) and thereafter makes contributions or expenditures totaling $1,000 or more in connection with the qualification or passage of the Tobacco Tax Act of 2006.  From that point on it will be required to file the required campaign reports disclosing its expenditures and disclosing its funding sources.

3.  If TCP maintains funds that were not derived from donations made to TCP that consist of investment income generally set aside as an operating reserve and uses only these funds to make contributions, it would only incur reporting obligations under the Act if it meets the thresholds under either section 82013 (b) or (c).
FACTS


In 2004, your client, The Tides Center, received written advice from the Commission concerning its obligations under the lobbying disclosure provisions of the Act.  (Levilow Advice Letter, No. A-04-086.)  The facts and circumstances stated in that letter have not changed.  You therefore incorporate those facts by reference.  Those relevant facts as stated from the previous letter are:

The Tides Center is a nonprofit organization which provides management services to other nonprofit organizations, referred to as “Projects.”  These services include: fiscal sponsorship as a charitable entity organized under Internal Revenue Code 501(c)(3); financial services for oversight of revenues and expenditures; employee benefits; administrative support, including liability insurance and contract management; and, human resources expertise. 

The Tides Center acts as an umbrella organization for a variety of Projects.  These Projects are distinct and separate from each other, the only commonality being that each is a “Project of the Tides Center.”  


The Projects work independently, beginning with the responsibility for their own fundraising.  Some Projects receive grants from a variety of public and private sources.  For an administrative fee, the Tides Center accepts funds raised by each Project as the fiscal sponsor and assists each Project in monitoring spending in accordance with the restrictions of the grants received, if any.    

In addition to the facts recited in the previous letter, your current request provides the following information.  One of the Projects of the Tides Center is the Childrens’ Partnership (TCP).  TCP has endorsed the qualification and passage of a statewide initiative measure, the Tobacco Tax Act of 2006.  Petitions are currently circulating to qualify the measure for the November 7, 2006, ballot.  The Coalition for a Healthy California (“Coalition”) is a committee that has been primarily formed to support the qualification and passage of the measure.  The Coalition is registered with the Secretary of State as a “primarily formed” ballot measure committee.


A TCP representative attends the Coalition meetings and has also been assisting with various Coalition activities in support of the measure.  TCP does not plan to make any monetary contributions to the Coalition.  However, assuming the measure qualifies for the ballot, TCP staff will be involved in various campaign activities, which will either be under the auspices of the Coalition or coordinated with the Coalition.
  In addition, TCP may incur costs for staff expenses relating to their Coalition activities, and there may be minor additional costs from related office expenses.  In addition, TCP will likely include information on its website concerning the measure.  Accordingly, TCP will likely be making reportable in-kind contributions to the Coalition during the campaign. 


In its history, TCP has not made contributions or independent expenditures in any state or local elections.  In addition, it has not, and will not, solicit contributions from its donors for the purpose of engaging in state or local electoral activity.  Moreover, it has not received, nor will it accept, any contributions from donors that are earmarked in any way to support TCP’s electoral activity.  TCP maintains certain funds that are not derived from donations and which are set aside as an operating reserve.
ANALYSIS

Question No. 1:  Are In-Kind Contributions from TCP Reportable as Contributions From TCP or The Tides Center? 
With respect to your first question, section 84301 states that “[n]o contribution shall be made, directly or indirectly, by any person in a name other than the name by which such person is identified for legal purposes.”  Section 84302 states: 
“No person shall make a contribution on behalf of another, or while acting as the intermediary or agent of another, without disclosing to the recipient of the contribution both his own full name and street address, occupation, and the name of his employer, if any, or his principal place of business if he is self-employed, and the full name and street address, occupation, and the name of employer, if any, or principal place of business if self-employed, of the other person.  The recipient of the contribution shall include in his campaign statement the full name and street address, occupation, and the name of the employer, if any, or the principal place of business if self-employed, of both the intermediary and the contributor.”
You state that “TCP likely will be making reportable in-kind contributions to the Coalition during the course of the campaign.”  Accordingly, the contributions should be disclosed as contributions from TCP. 
Question No. 2:  Is TCP a Committee Under the Act and if so What Kind of Committee is it? 
Section 82013 (a) defines “committee” as any person or combination of persons who … receives contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  A “contribution” is any payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor. (Section 82015.) A payment is made for “political purposes” if it is:
“For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure.” (Regulation 18215(a)(1) and 18225(a).)
You state that TCP has not made contributions or independent expenditures, but it will likely be making reportable in-kind contributions at some point in the near future. 
In addition, TCP has not solicited contributions from its donors and does not accept any contributions from its donors that have been earmarked in any way to support electoral activity. Certain organizations that receive donations or other payments (e.g., membership dues) for purposes other than making political expenditures in California, such as nonprofit educational or social organizations or out-of-state political action committees, may qualify as recipient committees once the organizations begins making political contributions. These organizations are commonly referred to as “multi-purposes” organizations. (See Boling Advice Letter, No. A-02-118; Gilliam Advice Letter, No. G-94-293.)

Regulation 18215 provides a rule to determine when a “multi-purpose” organization will qualify as a recipient committee and be required to disclose its funding sources.  
 Regulation 18215 (b)(1) provides:
“(b) The term ‘contribution’ includes: 

(1) Any payment made to a person or organization other than a candidate or committee, when, at the time of making the payment, the donor knows or has reason to know that the payment, or funds with which the payment will be commingled, will be used to make contributions or expenditures. If the donor knows or has reason to know that only part of the payment will be used to make contributions or expenditures, the payment shall be apportioned on a reasonable basis in order to determine the amount of the contribution. 

There shall be a presumption that the donor does not have reason to know that all or part of the payment will be used to make expenditures or contributions, unless the person or organization has made expenditures or contributions of at least one thousand dollars ($1,000) in the aggregate during the calendar year in which the payment occurs, or any of the immediately preceding four calendar years.” 

Regulation 18215 (b)(1) is commonly referred to as the “first-bite of the apple” rule.  The Commission has established this rule for organizations that exist primarily for purposes other than making contributions or expenditures (multi-purposes organizations), where the organization’s members or donors have no reason to suspect their payments will be used for political purposes because the organization has not made contributions or expenditures in the past.  Under this rule, the first time an organization uses dues or other receipts to make contributions or expenditures, the organization’s members or donors are presumed to have gained knowledge that the funds they have donated may, in the future, be used for political purposes.  This is the “first bite.”

Accordingly, once the organization has made its first political contributions or expenditures totaling $1,000 or more
, the presumption that donors to such organizations do not have reason to know that the payment would be used to make contributions or expenditures no longer applies.  For the remainder of that year and the following four years, any donor to the organization would presumably know or have reason to know that funds with which the donations will be commingled may be used for political purposes.  If a subsequent contribution or expenditure of $1,000 or more is made by the organization during the applicable period (current year plus 4 following years), the organization becomes a recipient committee, and any donations or membership fees it receives after the “first bite” contribution or expenditure of $1,000 or more has been taken, are deemed to have been received for political purposes, and the sources of any funds used by the organizations to make those contributions would subject to disclosure on a reasonably apportioned basis.

If only part of a donor’s payment was used to make contributions or expenditures, the payment may be apportioned for reporting purposes.  The Act does not provide a specific accounting method for determining the amount of each donor’s payment that must be reported as a contribution.  Any reasonable allocation method is appropriate.


Because TCP’s activities would be directed toward a single state ballot measure, it would file reports as a “primarily formed” committee.  (Section 82047.5.)  The filing requirements for primarily formed ballot measure committees are explained in detail in the FPPC Campaign Information Manual 3, which is available on our website.

Question No. 3:  If TCP makes contributions from funds it has on hand that were derived from investment income and not from any donations it has received, would these contributions trigger any reporting obligations under the Act?
The Commission has long advised that if an organization like TCP generates income from sources other than donations or membership dues (such as sales of goods or services), it may count those funds as the source of contributions and expenditures it subsequently makes.  Thus, if an organization has sufficient income of this type to cover its contributions and expenditures, and it’s contributions or expenditures are made solely from that source, the “one bite” rule does not apply, and it will not qualify as a recipient committee or be required to attribute the payments to or disclose the payments as contributions received from its donors.  (Leidigh Advice Letter, No. A-89-390.)
Accordingly, TCP will not qualify as a recipient committee if funds derived solely from investment income are used to finance the contributions made by TCP provided: (1) the contributions or expenditures are made solely from its operating reserve generated from investment income; (2) TCP’s contributions or expenditures do not exceed the funds derived from the investment income and the funds derived from investment income and actually used to make contributions or expenditures are not replaced with funds from other sources after the contributions or expenditures are made; and (3) no donations made to TCP are earmarked for political purposes.

Please note however, that contributions or expenditures made by TCP from such funds may qualify the organization as a major donor or independent expenditure committee under sections 82013 (b) or (c).  Major donor and independent expenditure committees do not receive “contributions” under the Act, but use funds to make contributions or independent expenditures and report only their campaign expenditures.  Additionally, if TCP uses funds not derived from investment income as outlined above, and the thresholds discussed under question number two are met, TCP will nevertheless qualify as a recipient committee.  
If you have any questions, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
William J. Lenkeit



Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Payments made for salary for personal services to an employee who spends more than 10 percent of his or her compensated time in any one month rendering services for political purposes is a contribution as defined in Government Code section 82015 and regulation 18215.  (Regulation 18423.) 


� You state that the in kind contributions contemplated would be in the form of donated employee time.  The $1,000 (“first bite”) threshold would be met once the employee(s) had provided enough compensated time (hours if paid hourly or pro-rata if paid a salary) to be entitled to compensation of $1,000 (assuming the compensated time is more than 10 percent of that employees total compensation for the month).  TCP will qualify as a committee once the employee’s compensated time donated reaches the equivalent of another $1,000 (committee threshold).





