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May 22, 2006
Chad A. Jacobs

Deputy City Attorney
City and County of San Francisco

City Hall - 1 Dr. Carlton B. Goodlett Place, Ste. 234

San Francisco, CA  94102

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-076
Dear Mr. Jacobs:

This letter is in response to your request on behalf of the San Francisco Department of the Environment (“SF Environment”) regarding the mass mailing provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Does section 89001 prohibit SF Environment from using city funds to distribute a recorded telephone message featuring an elected official affiliated with the department?
CONCLUSION


No.  Section 89001 does not prohibit the distribution of recorded telephone messages.
FACTS


SF Environment is responsible for conducting public education and outreach on environmental issues including recycling.  SF Environment has proposed using city funds to distribute a recorded telephone message featuring an elected official affiliated with the department urging city residents to recycle.  The telephone message would be distributed by telephone to more than 200 city residents in a calendar month.
ANALYSIS

The Act provides that no newsletter or mass mailing shall be sent at public expense.  (Section 89001.)  A mass mailing is defined as “over two hundred substantially similar pieces of mail, but does not include a form letter or other mail which is sent in response to an unsolicited request, letter or other inquiry.”  (Section 82041.5.)

Regulation 18901 further defines the prohibition and provides discrete exceptions from the mass mailing ban.  Under regulation 18901, the prohibition applies if more than 200 tangible items, which feature an elected officer affiliated with the agency which produces or sends the items, are sent in any calendar month, and the cost of distribution, or more than $50 of the costs of design, printing, or production, are paid with public funds, unless an express exception applies.

Under current Commission advice, consistent with regulation 18901, the ban is applicable to tangible items only.  By way of example, in previous letters, the Commission has advised that the ban is applicable to facsimile transmissions because the transmission results in the receipt of a paper copy.  (Harmony Advice Letters, No. I-91-254 and No. A-94-135.)  However, website postings and electronic mail messages, which are not tangible, are not regulated by regulation 18901.  (Cook Advice Letter, No. I-02-123; Peterson Advice Letter, No. A-99-013; Foote Advice Letter, No. A-98-114; Doyle Advice Letter, No. I-94-364.)  Because a recorded telephone message does not result in the receipt of a tangible item, the message would not be prohibited by section 89001.    
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Carla Wardlow



Division Chief
Technical Assistance Division

CW:rd
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





