




May 24, 2006
Charles D. Seidler
5232 T Street

Sacramento, CA  95819

RE:  Your Request for Informal Assistance

         Our File No. I-06-083
Dear Mr. Seidler:

This letter is in response to your request regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your questions are general in nature and do not refer to a specific governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance.
   Please note that the Commission is not permitted to offer advice on bodies of law outside the confines of the Act.  In addition, the Commission does not advise with respect to past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(A), enclosed.)  Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place, and any conclusions contained in this letter apply only to prospective actions.
QUESTION


Does the Act, or other provisions of law, prohibit you from accepting outside employment as a consultant for governmental jurisdictions outside of California, while you continue to serve as a manager with the California Department of Conservation?  

CONCLUSION


The Act does not bar public officials from accepting outside employment during their tenure as public officials.  However, such employment may give rise to conflicts or interests that disqualify the official from governmental decision-making.  A conflict of interest under the Act may arise within the context of specific governmental decisions that have a reasonably foreseeable material financial effect on one or more of an official’s economic interests, including the official’s business interests and sources of income to that business.  You have not provided any facts to analyze a particular prospective factual situation; therefore we can only provide you general guidelines and cannot provide you with specific advice.  
We are also unable to offer you advice on bodies of law that may also be relevant to your situation, but which lie outside the Act and are therefore beyond our jurisdiction. We refer you instead to the Office of the Attorney General, or to your agency’s own counsel, who can provide you with information regarding your agency’s statement of incompatible activities (which you should consider when receiving outside income concurrent with your position with the Department of Conservation). 
 
FACTS


You currently work for the California Department of Conservation in the Division of Recycling.  Your job classification is a Recycling Program Manager 1.  Your working title is Branch Manager, Market Research Branch.

As a branch manager your primary duties are management of two sections and approximately 20 staff and all final branch program decisions and recommendations to Division of Recycling senior management.  

A previous employee of the department who left state service more than a year ago has established a consulting firm.  He has asked if you can provide services as a subcontractor to assist in the development and/or analysis of recycling programs.


Projects that you may be asked to provide services for include:

· Assisting in the planning, implementing and staff training to conduct surveys of beverage container composition to determine statewide average payments to be provided to consumers and recyclers in another state based on their version of a bottle bill.  (The Department of Conservation, including a member of your staff, held discussions with another state to consider contracting services for this activity, but that state eventually decided not to do so.)

· Assist in the planning and development of a solid waste and recycling plan for a local jurisdiction in a state other than California.


All the subcontracting work would be conducted outside of your work hours in state employment, which would include nights, weekends, and approved leave.  In addition, the subcontracting work will be conducted using your personal resources only.


You wish to know whether the above examples of subcontracting work would present a potential incompatible activity with your current state employment, and whether these activities would be prohibited under the Political Reform Act.  You also wish to know whether as a state employee, you may perform paid consulting work for federal, state or foreign governments outside of California.

ANALYSIS

As a recycling program manager with the California Department of Conservation, you are considered a public official within the meaning of the Act.  (Sections 82048, 87103, regulation 18701.)   The Act does not prohibit public officials from accepting paid employment in the private sector, in addition to their public offices.  There are, however, other bodies of law that sometimes restrict such activities, such as the law governing “Incompatible Activities of State Officers and Employees.”  The Commission cannot offer advice in those areas and refers you instead to the Office of the Attorney General or to the Department of Conservation’s own counsel.  
In this letter, we limit our advice to the requirements of the Act, and specifically, to the Act’s conflict-of-interest provisions.

Although the Act does not bar a public official from holding any form of private-sector employment, its conflict-of-interest rules prohibit (with limited exceptions) any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which he or she has a financial interest.  (Sections 87100 and 87103.)  In applying this law, the Commission employs an eight-step analysis to assist in determining whether a public official has a disqualifying conflict of interest.
  (Regulation 18700(b)(1)-(b)(8).)  
The Act’s conflict-of-interest rules are fact-sensitive and apply to specific pending governmental decisions.  However, your inquiry is a general one, and you have not cited any specific governmental decision.  Instead, the focus of your concern is the potential for your anticipated business to create a conflict of interest.

A public official has a disqualifying financial interest in a governmental decision, within the meaning of section 87100, if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, or on a member of the official’s immediate family.
There are six kinds of economic interests from which conflicts of interests may arise.  They are defined in section 87103 and regulations 18703-18703.5 and include:

· An interest in a business entity in which a public official has a direct or indirect investment
 of $2,000 or more.  (Section 87103(a), regulation 18703.1(a).)  

· Any business entity in which a public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  (Section 87103(d), regulation 18703.1(b).)

· An interest in real property in which a public official has a direct or indirect interest of $2,000 or more.  (Section 87103(b), regulation 18703.2.)

· Any source of income, including promised income, to the public official which aggregates to $500 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(c), regulation 18703.3.)

· Any source of gifts to the public official if the gifts aggregate to $360
 or more within 12 months prior to the decision.  (Section 87103(e), regulation 18703.4.)

· A public official also has an economic interest in his or her personal expenses, income, assets, or liabilities, as well as those of his or her immediate family.  This is also known as the “personal financial effects” rule.  (Section 87103, regulation 18703.5.)
First, we look to the Act’s definition of “investment,” given in section 82034. “Investment” is defined, in pertinent part, as follows:

“…any financial interest in or security issued by a business entity, including but not limited to common stock, preferred stock, rights, warrants, options, dept instruments and any partnership or other ownership interest owned directly, indirectly or beneficially by the public official, or other filer, or his or her immediate family, if the business entity or any parent, subsidiary or otherwise related business entity has an interest in real property in the jurisdiction, or does business or plans to do business in the jurisdiction, or has done business within the jurisdiction at any time during the two years prior to the time any statement or other action is required under this title.”  

If you become a private contractor independently, you may have an economic interest in your proposed business as an investment.  Further, because your business would be doing business in the State of California, it will be doing business in the jurisdiction of your agency and, thus, will be considered to be an “investment” of yours if the fair market value of the business is $2,000 or more.  (Section 87103(a).)


You will also have an economic interest in clients of your business if any single client is a source of income to you totaling at least $500 over any 12-month period.  (Section 87103(c).)  “Income” is broadly defined in section 82030 to include virtually any payment received where consideration of equal or greater value is provided to the source of the payment.
  
If you provide services as an employee of a private consulting company, you will have an economic interest in the consulting company as a source of income to you if you receive payments totaling $500 or more over any 12-month period.  Thus, if you provide services as a subcontractor to the consulting firm referenced in your inquiry, that a former Department of Conservation employee established, this firm would be a source of income to you.
Your economic interests also include any business entity in which you are a director, officer, partner, trustee, employee, or hold any position of management.  (Section 87103, regulation 18703.1(b).)

Because you have not provided a specific factual situation in which a particular governmental decision is implicated, we can only state that there is a potential conflict of interest at any time you assume a governmental decision-making role where it is possible that the decision in question will have a material financial effect on your investment interest, sources of income, or business entity in which you are a director, officer, partner, trustee, employee, or hold any position of management. 
It would then be necessary to determine whether you were indeed making, participating in making, or influencing a governmental decision, whether it was foreseeable that the decision would impact one of these economic interests, and whether any such impact would amount to a “material financial effect,” as defined by statute and regulation.  (Regulations 18700-18708.)  We stress, however, that all of these elements must be found before a conflict of interest is established.  The existence of outside economic interests, alone, does not constitute a conflict of interest for a public official within the meaning of the Act.  

If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


�  Enclosed is the Commission fact sheet entitled, “Can I Vote?  Overview of Conflicts Laws,” which details all eight steps for your future reference.


�  Section 87103 defines an “indirect investment” or interest as “any investment or interest owned by the spouse or dependent child of a public official, by an agent on behalf of a public official, or by a business entity or trust in which the official, the official’s agents, spouse, and dependent children own directly, indirect, or beneficially a 10-percent interest or greater.” 


�  The gift limit amount is adjusted biennially by the Commission to reflect changes in the Consumer Price Index.  As of January 1, 2005, the amount is $360.  (Section 87103(e), regulation 18940.2.)


� Generally, salary, per diem, and reimbursement for expenses from a state, local, or federal government agency are not considered “income” for purposes of the Act.  (Section 82030(b)(2); regulation 18232.)  We do not have sufficient information whether payments you may receive as a private contractor from other state agencies would meet this exception.





