




July 13, 2006
Stephen Ross, Program Manager

Technical Assistance

The City of San Diego

Ethics Commission

1010 Second Avenue, Suite 1530

San Diego, CA  92101

RE:  Your Request for Informal Assistance
         Our File No. I-06-085
Dear Mr. Ross:

This letter is in response to your request for advice on behalf of David Marshall, a member of the San Diego Historical Resources Board, regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your letter does not identify a specific governmental decision, we are treating your request as one for informal assistance.
   
QUESTION


Does the exception in regulation 18702.4(b)(4) for submissions of an architectural nature apply to the exemplar documents prepared by Mr. Marshall, that you have submitted, so that Mr. Marshall would not be attempting to use his official position to influence a governmental decision if these documents were submitted by a client in connection with a proceeding before Mr. Marshall’s agency?
CONCLUSION


The exception in regulation 18702.4(b)(4) for submissions of an architectural nature will apply if the documents are purely “technical” in form.  If the documents contain any “non-technical” information as discussed herein, the exception will not apply. 
FACTS


David Marshall is a member of the City of San Diego’s Historical Resources Board (the “HRB”) and is a “public official” under regulation 18701(a)(1).  He is also an architect who anticipates preparing documents of an architectural nature that may come before the HRB.  

The City of San Diego has obtained “certified local government” (CLG) status from the California Office of Historic Preservation.  In order to obtain this status, the City of San Diego was required to establish a qualified historic preservation review commission.  CLG commissions must have a minimum of five members with all members having a demonstrated interest, competence, or knowledge of historic preservation.  According to the California Office of Historic Preservation, commission members must be appointed from among professionals in the disciplines of architecture, history, architectural history, planning, archeology, or other historic preservation-related disciplines, such as urban planning, American studies, American civilization, cultural geography, or cultural anthropology, to the extent that such professionals are available in the community.

In creating the HRB, the City of San Diego adopted San Diego Municipal Code section 111.0206 (a copy has been provided).  Municipal Code section 111.0206(b)(2) states, in relevant part: “At least one board member shall be appointed from among professionals in each of the following disciplines as required to meet the ‘Certified Local Government’ criteria of the State Office of Historic Preservation, as established by the National Historic Preservation Act: architecture, history, architectural history, archaeology, and landscape architecture.”  David Marshall was appointed to the HRB in order to fill the “architectural history” position, which is a position we understand is particularly difficult to fill.

Mr. Marshall is also the president and a senior principal member of Heritage Architecture & Planning, a firm composed of professionals recognized by the Secretary of the Interior for meeting defined standards as historic architects, architects, historians, and architectural historians.  Mr. Marshall has an economic interest in the clients of his firm in instances where his pro rata share of the firm’s income from those clients is $500 or more within the past twelve months. Some of these clients will have matters that come before the HRB.
ANALYSIS

Government Code section 87100 provides that no public official at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.


You have stated that Mr. Marshall is a public official and that he has an economic interest in the clients of his firm from whom he has received $500 or more within the last 12 months.  (Section 87103(c), regulation 18703.3.)   Therefore, the provisions of section 87100 apply to Mr. Marshall, and, clearly, the provisions of the Act would prohibit him from voting on any matters that have a financial effect on his clients.

Your question, however, concerns the limited issue of what constitutes “influencing the decision” under regulation 18702.3.  Accordingly we will limit our discussion to an analysis of this issue.

In determining whether or not a public official is using or attempting to use his or her official position to influence a governmental decision, regulation 18702.3(a) provides:
“(a) With regard to a governmental decision which is within or before an official’s agency or an agency appointed by or subject to the budgetary control of his or her agency, the official is attempting to use his or her official position to influence the decision if, for the purpose of influencing the decision, the official contacts, or appears before, or otherwise attempts to influence, any member, officer, employee or consultant of the agency.  Attempts to influence include, but are not limited to, appearances or contacts by the official on behalf of a business entity, client, or customer.”

The Commission has interpreted “appearance” to include any involvement in the preparation of a document on behalf of a client, even when the document is submitted to the official’s agency by someone else and even if the official’s name does not appear on the document.  (See Levinger Advice Letter, No. I-88-328.)

However, regulation 18702.4 provides certain exceptions to what constitutes an official’s “attempting to use his or her official position to influence a governmental decision.”  One exception is provided in subdivision (b)(4) thereof:
“(b) Notwithstanding Title 2, California Code of Regulations, section 18702.3(a), an official is not attempting to use his or her official position to influence a governmental decision of an agency covered by that subsection if the official:

(4) Prepares drawings or submissions of an architectural, engineering or similar nature to be used by a client in connection with a proceeding before any agency. However, this provision applies only if the official has no other direct oral or written contact with the agency with regard to the client’s proceeding before the agency except for necessary contact with agency staff concerning the processing or evaluation of the drawings or submissions prepared by the official.”

The basis for this exception was set forth in the staff memorandum submitted to the Commission to explain the exception. (See Rudnansky Advice Letter, No. I-04-160; Rumansoff Advice Letter, No. I-94-045.)  The memorandum stated:
“The cities were basically concerned about limitations on the professional activities of planning commissioners or city councilmembers who are architects and engineers. There was general agreement that planning commissioner[s]/architects should not actually represent clients before the planning commission. It was also agreed that such architects and engineers should be able to prepare the drawings and plans for clients, even though the drawings and plans would have to be submitted to the planning commission. There seemed to be general consensus among the city attorneys that this exception is necessary in order to allow the local architects and engineers to continue to practice their profession when they act as planning commissioners or councilmembers.” (Staff Memorandum to the Commission, dated April 29, 1985.)

The language contained in the memo indicates that the exception was needed so that architects and engineers could prepare “drawings and plans” for clients to submit before an official’s agency. The language in the regulation was, however, much broader ― creating the exception for “drawings and submissions of an architectural, engineering or similar nature” (emphasis added).
Applying the rules of statutory construction to the regulation’s language, we must presume each word, phrase, or provision in the regulation was intended by the Commission to have meaning and to perform a useful function.  Accordingly, we conclude that the Commission intended to extend the exception beyond “drawings and plans,” and to include other types of materials that are not limited to nonverbal expressions or representations of buildings or objects made chiefly through the use of lines, as long as these “submissions”  are of an architectural, engineering, or similar nature.
Broadly interpreted, the meaning of “submissions of an architectural nature” could be construed to include anything prepared by an architect in the performance of his or her profession.  We have not interpreted the language to be that broad.
In further defining what constitutes submissions of an architectural, engineering, or similar nature, the Commission has advised on numerous occasions that “the exception is limited to the preparation of technical documents and does not include the preparation of non-technical documents or other materials.” (Faulconer Advice Letter, No. I-05-042; see also Rudnansky, Id.; Ottolia Advice Letter, No. I-02-099; Thomson Advice Letter, No. I-00-239; Buchert Advice Letter, No. I-99-242; Woody Advice Letter, No. I-99-061; Rumansoff, Id.; Levinger, Id.)
While these letters would seem to support the proposition that the exception is not limited to drawings, and they do not specifically preclude the possibility of a document prepared in narrative form from meeting the definition of “technical,”  none of the letters discuss what form a “submission” must take to be considered “technical.”  Therefore, in order to fully analyze your question, we are left now to address that point.

The American Heritage College Dictionary, Third Edition, provides, among others, some of the following definitions of technical:  (1) of or derived from technique; (2)(a) having special skill or practical knowledge especially in a mechanical or scientific field; (b) used in or peculiar to a given field or profession; specialized; (3)(a) belonging or relating to a given subject; (b) of, relating to, or involving the practical, mechanical, or industrial arts or applied sciences; (4)(a) abstract or theoretical; (b) of or employing the methodology of science; scientific.

Given the above definitions, we believe that in order to meet the definition of “technical documents” the submission must be limited in its scope to employing objective methodology, principles, techniques, standards, or specialized knowledge within the fields of architecture or engineering, or of a similar nature.  Any document that advocates a position or provides more than an analysis limited to such technical factors would not fall within the exception.

With respect to the exemplar documents you have submitted, the document entitled “Schiefer & Sons – Existing Window & Storefront Survey appears to meet that criteria, as does the document entitled “Globe Mill/Parron Hall – Condition Assessment of the One-Story Wings.”
While much of the information contained in the document “California Department of Parks and Recreation Primary Record relating to the National City & Otay (“NC&O”) Railroad Depot” is technical, some of the information is not (e.g., “[d]ue to lack of information at the time the original designation application was completed, the NC&O Railroad Depot was not included within the City’s original list of Buildings of Significance to the Gaslamp Quarter and was erroneously left out of the original District Nomination”). We have included the foregoing example of non-technical information contained within the document for the purpose of illustration only and are not implying that it is the only non-technical information contained within the document.  Similarly, the document entitled “‘Historical Assessment Report’ relating to the National City & Otay Railroad Depot, while having some technical aspects, contains much information that would be considered non-technical.  Accordingly, neither of these documents qualifies for the exception.
We realize that any determination of what is considered technical in nature must be made on a case-by-case basis and consider all information contained within the document.  Any information that is not technical will preclude the application of the exception provided in regulation 18702.4(b)(4).  We hope the above information will assist you in providing some guidelines for making this determination.
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
William J. Lenkeit



Senior Counsel, Legal Division

WJL:rd

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed).








