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July 26, 2006
Howard Weinberg, General Counsel
New Motor Vehicle Board

1507 21st Street, Suite 330

Sacramento, CA 95814

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-090
Dear Mr. Weinberg:

This letter is in response to your request regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


May the New Motor Vehicle Board accept funds from various private sector entities as a gift to the agency under regulations 18944.2 for the purpose of sponsoring its annual industry roundtable event?

CONCLUSION


Under the facts you have presented, none of the funds your agency proposes to accept from various private sector entities will be used for payments that meet the Act’s definition of “gift.”  Therefore, the New Motor Vehicle Board may accept such payments from private sector entities for the uses indicated herein without the application of the gifts to agencies exception under regulation 18944.2
FACTS


Since 2002, the New Motor Vehicle Board (“Board”) has organized and presented a forum for the exchange of ideas and free-flowing discussion of motor vehicle industry-related topics in general and other current vehicle manufacturer and distributor issues in particular.  This event, called the California New Motor Vehicle Board’s Annual Industry Roundtable (“Roundtable”), has become increasingly popular over the years and, consequently, increasingly costly to produce.


The Roundtable is held at different locations within California and is attended by Board staff, representatives from motor vehicle manufacturers, and various representatives of other agencies as well as private sector companies and organizations involved with automotive industry issues.
  The Roundtable includes panel discussions and presentations in which various members of the Board’s staff participate.  The Roundtable is generally held at a hotel conference room and is open to any member of the public without advance registration.  The only charge to persons attending the event is for meals, which are optional, and are paid for separately by the attendees.
  Any travel and accommodations for Board staff are paid for by the Board.  Informational materials are provided to each of the attendees and are also provided at Board expense.  

Board staff is proposing to accept donations from various private sector entities, including but not limited to those specifically delineated in the Board’s conflict-of-interest code, to sponsor and help defray the cost of the Roundtable.  For any payments received by the Board for this purpose that are deemed to be gifts, you have stated that  the Board would meet the requirements of Title 2 of the California Code of Regulations, section 18944.2, “Gifts to an Agency.”

The payments the Board wishes to accept from these private sector entities will be used to defer the costs of renting the facilities where the Roundtable event is held.  These costs are limited to the actual rental of the conference room and additional charges by the facility to provide a continental breakfast (e.g. coffee and pastries) to the attending guests.  You have indicated that the agency will be paying from it own funds for all other costs associated with the event, including employee travel expenses.  The one exception, as noted above, is that each individual employee attending the event must pay for his or her own lunch meals if provided at the event. Any payments made by the private entities will be in the form of a check made payable to the facility where the event is held.  The checks will, however, be delivered to the Board, and the Board will forward the payments to the facility along with any additional payment made by the Board needed to cover any remaining expense.
 
ANALYSIS

The Act does not impose any restrictions on a state agency that would prohibit it from accepting payments from outside sources unless those payments are used to confer a gift on any public officials within the agency.  The Act prohibits members of a state board or commission and designated employees of a state or local government agency from accepting gifts from any single source in any calendar year with a total value of more than $360 if the member or employee would be required to report the receipt of the gift from that source on his or her statement of economic interests.  (Section 89503(c), regulation 18940.2.)
  You have asked about the exception for gifts to agencies under regulation 18944.2, and whether this regulation is applicable to the payments discussed herein.

Regulation 18944.2 provides an exception for gifts made to an agency under certain enumerated provisions:
“(a) A payment, which is a gift as defined in Government Code Section 82028, shall be deemed a gift to a public agency, and not a gift to a public official, if all of the following requirements are met:

(1) The agency receives and controls the payment.

(2) The payment is used for official agency business.

(3) The agency, in its sole discretion, determines the specific official or officials who shall use the payment. However, the donor may identify a specific purpose for the agency’s use of the payment, so long as the donor does not designate the specific official or officials who may use the payment.

(4) The agency memorializes the payment in a written public record which embodies the requirements of subdivisions (a)(1) to (a)(3) of this regulation set forth above and which:

(A) Identifies the donor and the official, officials, or class of officials receiving or using the payment;

(B) Describes the official agency use and the nature and amount of the payment; and

(C) Is filed with the agency official who maintains the records of the agency’s statements of economic interests where the agency has a specific office for the maintenance of such statements, or where no specific office exists for the maintenance of such statements, at a designated office of the agency, and the filing is done within 30 days of the receipt of the payment by the agency.”


However, before determining whether or not the exception provided in regulation 18944.2 can be applied to the payments received for the purpose stated above, we must first reach the threshold question of whether or not the payments are gifts as defined in Government Code section 82028.  

Section 82028 (a) defines “gift” as “any payment that confers a personal benefit on the recipient to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.”  Regulations 18942, 18942.1, and 18944.1 also provide certain exceptions to the definition of gift that may be applicable to the facts stated herein, as further discussed.  Therefore, we will need to examine the items that may be received by any of the officials attending the event to determine if any are gifts under the Act.

You have indicated that the expenses the payments are intended to subsidize include the cost of the rental facility where the event is held and the continental breakfast to be provided at the conference.  You have also indicated that any expenses for travel and accommodations for attending employees are paid for with agency funds, as are the informational materials being given out at the conference, and that any food received is paid for by the attending public official from his or her own funds.  

Travel and Accommodations:  Travel and accommodations are considered to confer a personal benefit on the recipient and, therefore, ordinarily would be considered gifts.  However, since the Board pays for all travel and accommodations for its employees who attend the event, regulation 18950.1 (d) applies:

“(d) Travel Provided By Official’s Agency.  A payment made for transportation and necessary lodging and subsistence, which payment is made by the agency of an official, is not an honorarium or a gift.”

Because the travel is provided by the official’s agency, no gift will result from this payment.

Attendance at the Event:  For certain types of events, public officials who attend are deemed to have received a gift equal to the pro rata share of the cost of the event, including the costs of the rental facilities and any entertainment provided.  Regulation 18946.2 (b) and (c) provides:
“(b) Invitation-Only Events. Except as provided in subdivisions (d) through (f) of this regulation, when an official or candidate attends an invitation-only event such as a banquet, party, gala, celebration, or other similar function, other than a nonprofit or political fundraiser as set forth in 2 Cal. Code Regs. section 18946.4, the value received is the official’s or candidate’s pro rata share of the cost of the event, plus the value of any specific item that is presented to the official or candidate at the event.
“(c) ‘Pro rata share of the cost of the event.’ The term ‘pro rata share of the cost of the event’ means the cost of all food and beverages, rent of the facilities, decorations, entertainment, and all other costs associated with the event, divided by the number of acceptances or the number of attendees.”

However, this is not an “invitation-only event such as a banquet, party, gala, celebration, or other similar function.  Therefore, the provisions of 18946.2 do not apply.
The question remains as to whether or not attendance at this event is considered a gift.  Ordinarily, free or discounted admission to informational conferences or seminars is considered “informational material” and therefore qualifies under one of the gift exceptions provided in regulation 18942.  (See regulations 18942(a)(1) and 18942.1.)  However, the exception for free or discounted admission cited above contemplates attendance at an event where there is a fee to attend.
You have stated that there is no charge to attend the event, and admission is open to the public.  Accordingly, since free admission to the event is made available “in the regular course of business to members of the public without regard to official status” attendance at the event would not be a gift under section 82028.

Materials Provided:  You have noted that the Board will cover the costs of the materials provided at the conference, so no gift is provided here.  Even if some of the outside funds were used to pay for these materials, the Act provides an exception from the definition of “gift” for such payments.  (Section 82028(b)(1), regulations 18942(a)(1) and 18942.1.)  Section 82028(b)(1) and regulation 18942 (a)(1) provide that informational material is not a gift .  Regulation 18942.1 defines informational material as:

“‘Informational material’ means any item which serves primarily to convey information and which is provided for the purpose of assisting the recipient in the performance of his or her official duties or of the elective office he or she seeks. Informational material may include:


(a) Books, reports, pamphlets, calendars, periodicals, videotapes, or free or discounted admission to informational conferences or seminars.
(b) Scale models, pictorial representations, maps, and other such items, provided that where the item has a fair market value in excess of $360, the burden shall be on the recipient to demonstrate that the item is informational material.
“(c) On site demonstrations, tours, or inspections designed specifically for the purpose of assisting the recipient public officials or candidates in the performance of either their official duties or of the elective office they seek. No payment for transportation to an inspection, tour, or demonstration site, nor reimbursement for any expenses in connection therewith, shall be deemed ‘informational material’ except insofar as such transportation is not commercially obtainable.” 
The materials you describe that are to be distributed at the event meet the definition of informational material and, therefore, would not be considered gifts under the Act if paid for by an outside source.
Lunch:  As stated above, you have indicated that any food and beverages provided at the conference luncheon are provided only to those who have purchased the meals from their own funds.  Advanced registration is required for the luncheon and individual checks are collected from those wishing to sign up.  Because consideration for the lunch is paid for by the attending officials, no gift will be received as a result of the food and beverages provided to the officials at the luncheon.

Continental Breakfast:  Finally, you have indicated that some of the funds collected and paid to the facility will be used to provide coffee and pastries to guests on the morning of the event.  Ordinarily, food and beverages provided to public officials are deemed to be gifts in that they confer a personal benefit on the official.  There are certain instances, however, when food and beverages are not considered gifts.  For example, regulation 18950.3 provides an exception in connection with panels and seminars:
“Free admission, and refreshments and similar non-cash nominal benefits provided to a filer during the entire event at which the filer gives a speech, participates in a panel or seminar, or provides a similar service, and actual intrastate transportation and any necessary lodging and subsistence provided directly in connection with the speech, panel, seminar, or service, including but not limited to meals and beverages on the day of the activity, are not payments and need not be reported by any filer.” (See also regulation 18942(a)(11).)

Under this regulation, any funds used to provide a continental breakfast to any agency official who gives a speech or participates in a panel discussion are not gifts.  Funds used to provide continental breakfasts to other employees attending the event would normally be considered gifts, and the amount would be determined on a pro rata share.  However, as we indicated earlier, since free admission to the event, including the continental breakfast for those attending, is made available “in the regular course of business to members of the public without regard to official status” the continental breakfast provided to those attending the event would also not be a gift under section 82028.
Because none of the payments your agency wishes to accept will meet the Act’s definition of gifts, regulation 18644.2 regarding gifts to agencies does not apply.  If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
William J. Lenkeit



Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Additional information was provided in several telephone conversations.


� For example, you have provided a copy of the recent agenda for the April 2006 Roundtable, held at the Hyatt Regency in Sacramento, which includes an attendees’ list showing representatives from: major motor vehicle manufacturers including General Motors, Ford, Daimler-Chrysler, BMW, America Honda, Nissan, Toyota, Kia, Harley-Davidson, Yamaha, Kawasaki, various dealer and industry associations, law firms, various automotive industry related organizations, other state agencies including the Department of Motor Vehicles and the Department of Consumer Affairs, and a number of employees of the Board.


� The agenda notes that a $60.00 registration fee is necessary for those who wish to attend the luncheon buffet.


� For purposes of this analysis, we will assume that the payments collected by the Board for the facility expenses will be equal-to-or-less than the total charges billed by the facility.  If additional funds are received and those funds are not returned to the donor within 30 days of their receipt, a gift may result depending on how those funds are used.  If you find that to be the case, you may wish to seek further advice.


� Sections 86203 and 86204 prohibit any person from receiving a gift aggregating $10 or more in a calendar month from a lobbyist or lobbying firm. There are additional reporting requirement imposed for activity expenses for lobbyist employers under section 86115 and 86116 and regulation 18616 which may apply to the private sector entities making the donations.





� To be considered a “gift” under the Act, the attendance at the event would also have to confer a “personal benefit” on the recipient.  (See section 82028.)  Since we have determined that attendance at the event, under the facts noted, would not otherwise meet the definition of “gift,” we need not address the issue of “personal benefit.”





