




June 9, 2006

Craig A. Steele

Richards Watson Gershon

Attorney at Law

355 South Grand Avenue, 40th Floor

Los Angeles, CA 90071-3101

RE:  Your Request for Advice
         Our File No. A-06-091
Dear Mr. Steele:

This letter is in response to your request for advice, on behalf of Councilmember Mary Ann Lutz, regarding the provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
 
QUESTIONS


1. Would payments by member cities of the San Gabriel Valley Council of Governments (“SGVCOG”) and the Gateway Cities Council of Governments (“GCCOG”), referred to collectively herein as the “COGS,” for the services of a employee or consultant to provide staff services to Councilmember Lutz, solely to assist with her services on the Los Angeles Regional Water Quality Control Board (“RWQCB”), be considered a contribution or a gift to the councilmember?

2. Would the assignment of a city employee to provide staff services to Councilmember Lutz by the City of Monrovia (“City”) (reimbursed in whole or in part by the member cities of the COGS) solely to assist with her services on the RWQCB be considered a contribution or a gift to the councilmember? 

3. Would Councilmember Lutz be required to disclose the payments made for the provision of staff services?


4. Would Councilmember Lutz be prohibited under the conflict-of-interest provisions of the Act from making, participating in making, or influencing the COGS’ decision to provide employee/consultant or the City’s decision to provide employee with reimbursement from the COGS?


5. Would Councilmember Lutz be prohibited under the conflict-of-interest provisions of the Act from making, participating in making, or influencing a decision of the RWQCB regarding the COGS, any member city, and/or the City?   

CONCLUSIONS

1 and 2. Based upon the facts submitted, the payments in question will be neither reportable contributions nor gifts to the councilmember.  


3. While the payments in question would not be considered a contribution or a gift, there is still limited reporting of these payments.  Councilmember Lutz must report any member city, the SGVCOG, the GCCOG, and/or the City if any of these parties make payments aggregating $5,000 or more in a calendar year.   

4 and 5. Based on the facts submitted, Councilmember Lutz would not have an economic interest in the COGS, the member cities, or the City as the payments in question would not be considered a gift.  Councilmember Lutz, by virtue of the payments, would not be prohibited by the Act from making, participating in making or influencing a governmental decision, provided there is no personal financial effect on her or members of her immediate family.   
FACTS


Councilmember Lutz is one of five members of the Monrovia City Council.  In 2005, Councilmember Lutz was appointed to the Los Angeles Regional Water Quality Control Board.  Many of the matters, which come before the RWQCB, have far-reaching policy implications and involve complex elements of engineering and/or hydrology and environmental science.  Individual business items on the RWQCB’s monthly meeting agendas generate hundreds of pages of staff reports and written testimony from the public and the regulated community.  Members of the RWQCB do not have specifically designated staff assistants and are not provided funds to engage staff services.  Councilmember Lutz spends many hours each month studying agenda materials and preparing for each RWQCB meeting.  Councilmember Lutz feels that she needs the occasional assistance of a professional experienced in the subject matter of the RWQCB to help her prepare for the RWQCB meetings and to adequately represent the interest of local government in Los Angeles County.


The City is one of 30 members of the SGVCOG, a joint powers authority and public agency formed pursuant to Government Code section 6500 et seq.  An additional 27 cities make up the GCCOG, a similar joint powers authority.  Regional water quality is a significant focus of the work of the COGS, the members of which are regulated by the RWQCB.  The COGS have offered to employ, at the expense of their city members, a part-time consultant who would serve as Councilmember Lutz’ staff member for RWQCB matters.  The COGS would not solicit or accept any private or non-governmental funding to pay for this staff assistant.  


As an alternative to the proposal outlined above, the City is considering hiring or reassigning a staff member to assist Councilmember Lutz with her RWQCB duties.  Under this alternative, the City would pay the staff member directly but would be reimbursed by the member cities of the COGS.  Again, no private or non-governmental funding would be used to pay for this staff assistant.  

Under either proposal, the staff member would work solely on RWQCB matters and not on city council, personal, or political matters.  

ANALYSIS

Questions 1 and 2


Generally, when a payment is made to an elected official, such as a city council member, and that official does not provide something of equal value in exchange, it is considered either a contribution or a gift.  (See sections 82015 and 82028.)

The Act defines a “contribution” as “a payment, forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the circumstances that it is not made for political purposes.”  (Section 82015.) 


The definition of “contribution” was amended in 1997 with respect to payments made at the behest of candidates.  The stated purpose of the amendment is set forth in the Senate Floor analysis as follows:

“This bill recognizes that elected officeholders engage in governmental, legislative and charitable activities which are neither ‘campaign’ activities nor ‘personal’ activities.  Payments made by others to assist in the conduct of such governmental, legislative, or charitable activities, even ‘at the behest of’ an elected officeholder are neither ‘gifts’ nor ‘contributions’ and should not be subject to limits.  The bill does, however, require public disclosure of these payments once a threshold is met and exceeded.”  (Senate Rules Committee Senate Floor Analysis of SB 124 (4/30/97).)


As amended, section 82015(b)(2) states that a payment made for a political purpose is a “contribution” if it is received by or made at the “behest of a candidate.”  A payment is made at the “behest” of a candidate whenever it is made “under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of” a candidate.  (Section 82015; regulation 18225.7, copy enclosed.)  Because Councilmember Lutz is an elected official and continues to have status as a candidate under section 82007, section 82015(b)(2) is applicable to any payments made at the “behest” of Councilmember Lutz.   


Under section 82015(b)(2), a payment is made for “political purposes” and consequentially a “contribution” unless the criteria in either subparagraph (A) or (B) below are satisfied:



“(A) Full and adequate consideration is received from the 
candidate.


“(B) It is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.  The following types of payments are presumed to be for purposes unrelated to a candidate’s candidacy for elective office:


“(i) A payment made principally for personal purposes, in which case it may be considered a gift under the provisions of Section 82028.  Payments that are otherwise subject to the limits of Section 86203 are presumed to be principally for personal purposes.


“(ii) A payment made by a state, local, or federal governmental agency or by a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.


“(iii) A payment not covered by clause (i), made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, in which case it is neither a gift nor a contribution ....”

From the facts submitted, Councilmember Lutz has indicated that she “needs the occasional assistance of a professional experienced in the subject matter of the RWQCB….”  The COGS and consequentially the member cities have offered to pay for that assistance.  All indications are that the COGS made such offers in cooperation, consultation, coordination, or concert with Councilmember Lutz or at her request or suggestion.  Accordingly, we conclude that the payments to provide an employee/consultant to assist Councilmember Lutz were made at her behest.  (Section 82015; regulation 18225.7.)   


You have presented two alternatives.  Under the first alternative, the member cities will pay for an additionally COG employee or a consultant to assist with Councilmember Lutz’ services on the RWQCB.  Under the second alternative, the City will hire an employee to assist with Councilmember Lutz’ services on the RWQCB and the member cities of the COGS would reimburse the City.  You have also provided the facts that the employee/consultant will work solely on RWQCB matters and that no funding will come from private or non-governmental entities.  While the alternatives you have proposed differ in form, the legal obligations are the same under both alternatives with the exception of identifying the payors of the payments, for reporting purposes, as discussed below.     


Based upon the facts submitted, the payments from the COGS, the member cities, or the City, all local governmental agencies, will be received by an employee/consultant to provide services solely related to Councilmember Lutz’ duties on the RWQCB.  While the occasional assistance of a professional experienced in the subject matter of the RWQCB would undoubtedly aid Councilmember Lutz in performing her duties, the principal purpose of the assistance would be aiding and facilitating governmental duties, a governmental purpose, and not principally for a personal purpose. 

As the payments will be made by a local governmental agency, the payments are presumed to be for a purpose unrelated to the candidate’s candidacy for elected office and are not considered contributions under section 82015(b)(2)(B)(ii).
  Additionally, section 82015(b)(2)(B)(iii) states that a payment by any entity, not just governmental entities and nonprofit organizations, made at the behest of an elected official principally for legislative, governmental, or charitable purposes will not be considered a contribution or a gift as long as section 82015(b)(2)(B)(i) does not apply.  (Kamp Advice Letter, No. 
A-97-63(a).)  Therefore, we conclude that as the payments are principally for a governmental purpose, the payments are neither contributions nor gifts under section 82015(b)(2)(B)(iii).
  Please note that even though payments are neither contributions nor gifts to Councilmember Lutz, it is still important to caution that this conclusion is fact sensitive.    
Question 3

Even though the payments made at Councilmember Lutz’ behest do not appear to be contributions or gifts, there is still limited reporting of these payments as the payments will be made principally for a governmental purpose.  (Section 82015(b)(2)(B)(iii), copy enclosed.)
  The payments to the employee/consultant hired for Councilmember Lutz must be reported as follows:

“... payments of this type that are made at the behest of a candidate who is an elected officer shall be reported within 30 days following the date on which the payment or payments equal or exceed five thousand dollars ($ 5,000) in the aggregate from the same source in the same calendar year in which they are made.  The report shall be filed by the elected officer with the elected officer’s agency and shall be a public record subject to inspection and copying pursuant to the provisions of subdivision (a) of Section 81008.  The report shall contain the following information: name of payor, address of payor, amount of the payment, date or dates the payment or payments were made, the name and address of the payee, a brief description of the goods or services provided or purchased, if any, and a description of the specific purpose or event for which the payment or payments were made.  Once the five thousand dollars ($ 5,000) aggregate threshold from a single source has been reached for a calendar year, all payments for the calendar year made by that source must be disclosed within 30 days after the date the threshold was reached or the payment was made, whichever occurs later.  Within 30 days after receipt of the report, state agencies shall forward a copy of these reports to the Fair Political Practices Commission, and local agencies shall forward a copy of these reports to the officer with whom elected officers of that agency file their campaign statements.”  (Section 82015(b)(2)(B)(iii).)

Under your first alternative, the member cities will pay the COGS to hire the employee/consultant.  Under your second alternative, the City will pay an employee and be reimbursed by the member cities.  Under the second alternative, it is unclear whether the member cities will make payments through the COGS or directly to the City. These scenarios create a question as to identifying the payors, which must be identified when reporting the payments.  

The Commission has advised that payments from a nonprofit organization aggregating $5,000 or more in a calendar year must be reported where the organization has made the payments from funds collected from individual donors.  Additionally, payments from the individual donors must be reported if a donor has made payments aggregating $5,000 or more in a calendar year to the nonprofit organization.  (See Sutton Advice Letter, supra; and Taylor Advice Letter, supra.)  

Accordingly, Councilmember Lutz must report all parties who make payments aggregating $5,000 or more in a calendar year.  For example, if the member cities each make payments aggregating $5,000 or more to the COGS, and the COGS use these funds to make reimbursement payments to the City for paying a city employee to assist with Councilmember Lutz’ services on the RWQCB, each member city, the SGVCOG, the GCCOG, and the City are all considered payors and must be reported.  
Question 4
�  Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	�  Section 82007 defines a “candidate” in pertinent part, as an individual who is listed on the ballot for elective office.  An individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a candidate until such time as that status is terminated pursuant to section 84214.  As an elected official, Councilmember Lutz has current status as a candidate for purposes of the Act and payments received may still be considered contributions.  


	�  We note that section 82015(b)(2)(B)(ii) also applies to payments by a non profit organization organized under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.	


	�  Section 82015(b)(2)(B)(iii) provides that payments which are not principally for personal purpose made principally for a legislative, governmental, or charitable purpose are neither a gift nor a contribution.  As the classification of the payments is controlled by section 82015(b)(2)(B)(iii), no further analysis of the payments is warranted under section 82028.  (See Sutton Advice Letter, No. A-05-256; Taylor Advice Letter, No. A-03-085; Sellers Advice Letter, No. I-00-138; and Schmidt Advice Letter, No. A-97-145.) 





	�  The Commission has advised that where payments are made principally for legislative, governmental, or charitable purposes and equal or exceed $5,000 in the aggregate in a calendar year, then reporting obligations will occur under section 82015(b)(2)(B)(iii).  (Kamp Advice Letter, supra; see also Garvey Advice Letter, No. A-99-250.)  Similarly, as the payments made at Councilmember Lutz’ behest are from a governmental agency, the payments will not be considered contributions or gifts, but the payments are subject to the reporting obligations of section 82015(b)(2)(B)(iii).  





