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June 9, 2006
M. Maggie Craw, D.C., M.A.
BCE Chiropractic Consultant

Board of Chiropractic Examiners

2525 Natomas Park Drive, Suite 260

Sacramento, California  95833-2931

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-104
Dear Ms. Craw:

This letter is in response to your request regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Does your work as an independent contractor providing services to a private health services corporation in connection with services the corporation provides to the State Compensation Insurance Fund (“State Fund”) create a conflict of interest under the Act with respect to your role as a part-time employee of the State of California Board of Chiropractic Examiners (“Chiropractic Board”)?
CONCLUSION

There is nothing in the Act that prohibits you from holding two public positions concurrently, although other laws outside the jurisdiction of the Fair Political Practices Commission (“Commission”) may restrict the ability of a public official such as yourself from holding two public offices simultaneously, if those offices are determined to be “incompatible” offices.  You are urged to check with the state Attorney General’s office to determine if there are other laws that may be applicable in light of the facts you present.  Holding a position with the Chiropractic Board while working for State Fund does not, in itself, create a disqualifying conflict of interest under the Act.  However, under the conflict-of-interest provisions of the Act, as an employee of the Chiropractic Board and a subcontractor to State Fund, you may not make, participate in making, or influence the governmental decisions of either agency when to do so will have a foreseeable, material financial effect on one or more of your economic interests.
FACTS


You are employed on a half-time basis by the Chiropractic Board.  Your job title 
is Chiropractic Consultant and a majority of your work consists of investigation and evaluation of complaints against California chiropractors.    
You also work as an independent contractor for a company called E. K. Health Systems (EKHS).  EKHS has a contract with State Fund under which you perform “utilization review” services for State Fund on behalf of EKHS. 
ANALYSIS

Incompatible Offices:

The Commission’s advice is limited to matters arising under the Act. (Regulation 
18329(b)(8)(D).)  Other laws do restrict the ability of public officials to hold two different public offices simultaneously if the offices are determined to be “incompatible offices.”  Your work as a subcontractor to the State Fund may fall within the provisions of such laws.  It would be advisable for you to contact the state Attorney General’s office with respect to the doctrine of incompatible offices and other provisions of law that might apply to your facts.
 
Conflict of Interest:


As an employee of the Chiropractic Board, you are a “public official” within the meaning of the Act.  (Section 82048; regulation 18701(a)(1).)  The Act’s conflict-of-interest provisions disqualify a public official from making, participating in making or influencing governmental decisions that can reasonably be foreseen as having a material financial effect upon the public official’s economic interests.  (Section 87100; regulation 18700(a).)  Public officials, therefore, do not have a conflict of interest under the Act on general principles; a conflict of interest arises, if at all, in context of the official’s involvement in governmental decisions that affect the official’s economic interests.  Holding a position with the Chiropractic Board while working as a subcontractor to State Fund does not, in itself, create a potential disqualifying conflict of interest under the Act.


The Commission has adopted an eight-step standard analysis for deciding whether an official has a disqualifying conflict of interest (regulation 18700, subdivisions (b)(1)-(b)(8).)  The general rule, however, is that a conflict of interest exists whenever a public official makes a governmental decision which has a reasonably foreseeable material financial effect on one or more of his or her financial interests.  The eight-step analysis is discussed in the enclosed Commission pamphlet, “Can I Vote?”  This information should inform you whether you may have a conflict of interest disqualifying you from being involved in a specific governmental decision. 
You may also request our written advice.  In this latter regard, the Commission does not offer advice on past conduct.  (Regulation 18329(b)(8)(B).)  Consequently, should you request our written advice on a specific decision, that request must be made in advance of the decision, and with sufficient time for an analysis of your question and preparation of a response.


















Sincerely,






Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Valentina Joyce
Counsel, Legal Division

Enclosure
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





