




July 6, 2006
Shandy Dittman
2464 Glenfaire Drive

Rancho Cordova, CA  95670

RE:  Your Request for Informal Assistance
         Our File No. I-06-109
Dear Ms. Dittman:

This letter is in response to your request regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because we lack information on any specific links between your work in government service and the tasks you may undertake when employed in a private capacity after your retirement from public service, we can provide you only with informal assistance.
  
QUESTION


You ask whether the Act permits you, after you retire from governmental employment, to work as a paid consultant preparing loan applications to be considered by your former agency employer, on behalf of developers of affordable housing and others. 
CONCLUSION


The Act does not preclude you from such post-retirement employment.  Under certain circumstances, however, compensated work on specific matters might be limited or prohibited.  This includes processing applications on behalf of developers, if the work involves making any appearances before your former employer, as discussed below.
FACTS


You are presently employed as an underwriter/loan officer for the Department of Housing and Community Development (“HCD”) in the Supportive Housing Program of the Multifamily Housing Program (“MHP”).  Your position is designated in the agency’s conflict of interest code.  You describe HCD as a repository of state and federal housing programs.  The program with which you are involved is a state program that is one of dozens of housing programs (both state and federal) that HCD administers.  

You will be leaving state service on June 30 and will then be working for yourself as a consultant.  Much of what you do does not involve HCD, but one of the primary activities that you wish to pursue does specifically pertain to HCD.


In your position as loan officer/underwriter you follow guidelines in reviewing applications that you receive.  You determine if a project is eligible under program regulations, you underwrite the loan if appropriate, and you have some responsibility to monitor progress on funded projects.

As of July 1, after you have terminated your career in state service, you will be doing business for yourself as a consultant.  Among other things, you wish to put together applications for MHP funding for developers of affordable housing.  Your current position has allowed you to develop some expertise in assembling such applications.  You may also wish to put together applications for funding for other HCD programs.  The developer of a project would hire you to put together the application, which is largely filing in budgets, rents and gathering all the paperwork that goes into an application.  
ANALYSIS

Your questions relate to two restrictions on post-governmental employment, among the provisions commonly known as the Act’s “revolving door” laws.  You have not asked us to consider the possible application of section 87407, a revolving door rule that bars public officials from making, participating in making, or using their official positions to influence any governmental decision directly relating to persons with whom the official is negotiating, or has made an arrangement concerning, future employment.  Accordingly, we do not consider that provision. 
  Our guidance here is necessarily general in nature since you have not asked us to advise you on the propriety of a specific post-employment transaction. 


1.  The One-Year Ban on Communications with a Former Government Employer


If you work as a self-employed consultant after leaving state service, you will become subject to section 87406(d), a one-year ban on paid appearances before your former agency, if the appearance is made for the purpose of influencing administrative, legislative, or other specified agency actions.  Section 87406(d)(1) provides that no designated employee of a state administrative agency:

“. . . for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property . . . .”

Under the one-year ban you cannot, for compensation, appear before or communicate with HCD if the communication or appearance is made for the purpose of influencing a legislative or administrative action, or influencing any discretionary act relative to “the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d)(1); Reg. 18746.1(b)(5).)  An appearance or communication “is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  An “appearance” or “communication” can include telephone conversations, correspondence, attending meetings, and delivering or sending any communication.  (Reg. 18746.2(a).)
  


As noted earlier, the one-year ban extends only to communications made for the purpose of influencing a legislative or administrative action, or influencing discretionary acts “involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  An appearance before or a communication with a former agency employer, made as part of “services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the [one-year] prohibitions . . . provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.”  (Reg. 18746.1(b)(5)(A); Quiring Advice Letter, No. A-03-272; Hanan Advice Letter, No. I-00-209.)  

From the facts as we understand them, we conclude that you would be prohibited for one year following your separation from your employment with HCD from making appearances (for compensation) to process loan applications of other persons.  

2.  The Permanent Ban on Switching Sides

Sections 87401 and 87402 enact a permanent ban that prohibits former state administrative officials,
 who participated in a judicial, quasi-judicial, or other proceeding while employed by a state agency, from being paid to represent or assist in representing another person in that same proceeding.  Section 87401 provides that:

   “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:

   (a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.

   (b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”

Section 87402 further provides that:

   “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”

Regulation 18741.1 elaborates on the foregoing statutes:

“(a) The prohibitions of Government Code sections 87401 and 87402 apply to any state administrative official if all of the following criteria are met: 

(1) The official has permanently left state service or is on a leave of absence. 

(2) The official is compensated, or is promised compensation, for making an appearance or communication, or for aiding, advising, counseling, consulting, or assisting in representing another person, other than the State of California, in a judicial, quasi-judicial or other proceeding. However, a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services are not prohibited or limited by this section. 

(3) The official makes an appearance or communication before any officer or employee of any state administrative agency for the purpose of influencing, as defined in 2 Cal. Code Regs. section 18746.2, a judicial, quasi-judicial or other proceeding, including but not limited to any proceeding described in 2 Cal. Code Regs. section 18202, subdivisions (a)(1) - (a)(7). 

(4) The judicial, quasi-judicial or other proceeding includes any proceeding in which the official participated personally and substantially by making, participating in the making, or influencing of a governmental decision, as defined in 2 Cal. Code Regs. sections 18702.1 - 18702.4, but excluding any proceeding involving the rendering of a legal advisory opinion not involving a specific party or parties.  Any supervisor is deemed to have participated in any proceeding that was “pending before,” as defined in 2 Cal. Code Regs. section 18438.2, subdivision (b), the official’s agency and that was under his or her supervisory authority.  For purposes of this regulation, a proceeding is under a supervisor’s “supervisory authority” if the supervisor:

(A) Has duties that include primary responsibility within the agency for directing the operation or function of the program where the proceeding is initiated or conducted; or

(B) Has direct supervision of the person performing the investigation, review, or other action involved in the proceeding including, but not limited to, assigning the matter for which the required conduct is taken; or

(C)  Reviews, discusses, or authorizes any action in the proceeding; or

(D)  Has any contact with any of the participants in the proceeding regarding the subject of the proceeding. 

“Supervisory authority” does not include a supervisor, at a higher level within the agency’s chain-of-command than the supervisor identified in subsection (a)(4)(A) above, with responsibility for the general oversight of the administrative actions or functions of a program where the responsibilities concerning the specific or final review of the proceeding are expressly delegated to other persons in the agency’s structure (i.e., supervisors under subsection (a)(4)(A) above) unless the higher level supervising official has actual involvement in the proceeding as set forth in subsections (a)(4) (C) or (D) of this regulation.

(5) The judicial, quasi-judicial or other proceeding is the same proceeding in which the official participated.”


The permanent ban is a lifetime prohibition applied to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while a state administrative official at CalSTRS (or any other state agency).  Section 87400(c) defines these terms as follows:

“‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . . .”  

An application for an HCD loan is a proceeding placed before a state administrative agency for decision, and is a “proceeding” under sections 87401 and 87402.  You have told us that you participated in the review of such applications, and to that extent you have participated in those proceedings, and you may not represent or advise third parties in these proceedings after your separation from government service.  However, we have often advised that:
“The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (See, e.g., the Rist Advice Letter, No. A-04-187 and the Goldberg Advice Letter, No. I-05-225.)

We do not have any information about specific matters you handled at HCD, or about your specific post-separation employment plans, and so at present we cannot offer more concrete guidance on whether any particular employment may involve a proceeding in which you have been involved during your tenure in government employment.   
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not offer the immunity provided by a Commission opinion or formal written advice.  (Reg. 18329(c)(3).) 


� However, we enclose for your convenience a Commission publication entitled Revolving Door and Other Post-Employment Issues, which provides guidance on all of the Act’s post-employment restrictions.   


� “Administrative action” is defined as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding . . . .”  (§ 82002, subd. (a).)





� Please note that a former agency official may draft communications or proposals on a client’s behalf to be submitted to the agency, so long as the former employee is not identified in connection with the client’s efforts to influence administrative action.  (Cook Advice Letter, No. A-95-321.)





� “State administrative official” is defined in section 87400, subdivision (b) as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”  We assume for purposes of this analysis that your duties as a loan officer/underwriter cannot be classified as purely clerical, secretarial or ministerial, and that you therefore meet this definition.





