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June 28, 2006
Stephen J. Kaufman
Kaufman Downing LLP

777 S. Figueroa Street, Suite 4050

Los Angeles, California  90017-5432
RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-110
Dear Mr. Kaufman:

This letter is in response to your request on behalf of State Senate candidate John Dutra regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS
1. May Mr. Dutra use funds raised for the general election prior to the June 6, 2006 primary to pay sums owing to campaign consultants and a fundraiser, whose services he retained for the general election by agreements formed before the primary election? 

2. Does section 85318 require a candidate to refund general election contributions, less administrative and fundraising expenses, to all donors who contributed to the general election, or may a candidate choose to return the contributions of some donors while allocating general election expenses to others, thereby reducing or eliminating the refunds payable to particular donors? 
CONCLUSIONS
Question 1.  Yes.  Mr. Dutra may use funds raised for the general election to pay  campaign consultants and a fundraiser, if he was obligated under his agreements to pay them certain amounts as retainers for the general election.
Question 2.  Yes.  The allocation of general election debts to certain individual contributors would defeat the clear purpose of the statute, which is to require an evenhanded refund of all remaining general election funds to all contributors.   
FACTS

Former Assembly Member John Dutra was a candidate for the Democratic nomination in the 10th Senate District in the June 6, 2006 primary election, which he lost.  Prior to that election, Mr. Dutra entered into agreements with two political consultants and a fundraiser to secure their services for the upcoming general election.  These agreements guaranteed certain payments for services to the general election campaign prior to the date of the primary election, to ensure the availability of these professionals for the anticipated general election campaign.  Specifically, Mr. Dutra agreed to pay each consultant a $3,000 retainer, and the fundraiser a $2,500 retainer.  During the primary election cycle, Mr. Dutra raised contributions into his controlled committee for both the primary and general elections.  Mr. Dutra now wishes to allocate these consulting and fundraising retainers to the general elections funds remaining in the committee’s bank account.  Unused general election funds will be returned to contributors.




ANALYSIS
As pertinent to your questions, section 85318 provides:

“A candidate for elective state office may raise contributions for a general election prior to the primary election … for the same elective state office if the candidate sets aside these contributions and uses these contributions for the general election ....  If the candidate for elective state office is defeated in the primary election …, or otherwise withdraws from the general election …, the general election … funds shall be refunded to the contributors on a pro rata basis less any expenses associated with the raising and administration of general election … contributions.  Notwithstanding Section 85201, candidates for elective state office may establish separate campaign contribution accounts for the primary and general elections ....”
This statute governs contributions raised in campaigns for elective state office, providing clear authority for such a candidate to raise and set aside funds for the general election before the primary contest has been decided.  While the last sentence expressly permits a candidate to establish separate campaign accounts for the two elections, it does not require that two accounts be established.  The statute additionally provides that expenses “associated with the raising and administration of general election contributions” may properly be charged against funds raised for the general election prior to refunding those contributions to their donors.
As we understand the facts, Mr. Dutra retained two campaign consultants and      a fundraiser to work on his general election campaign.  Any expenses incurred for a general election fundraiser would clearly be “expenses associated with … the raising and administration of general election … contributions.”  
It is less obvious from this language (read in isolation) that expenses incurred to retain campaign consultants for the general election are also expenses associated with general election contributions.  However, we understand that the duties of campaign consultants are typically broad and variable, and that they commonly do include advice on raising money as well as on spending it which, of course, involves “administration of general election … contributions.”  Thus we conclude in answer to your first question that Mr. Dutra may use funds raised for the general election to pay sums owing to campaign consultants and a fundraiser, if he was bound under his agreements to pay them certain amounts as retainers for the general election, even if he lost the primary and their services would not be required thereafter.
  
This conclusion is consistent with regulation 18540(a)(4), which governs the allocation of expenditures on professional services in the context of the Act’s voluntary expenditure ceilings.  The regulation provides as follows:

“(a)  For purposes of Government Code section 85400, campaign expenditures shall be allocated to primary, general, special, or runoff elections as follows:


 
[¶] … [¶]
(4) Expenditures on professional services, including fees and costs of campaign consultants and pollsters, shall be allocated to the next election following the date(s) on which the expenditures were made or, if the election is held on the date when the expenditure was made, to the election held on that date.  In the event that a contract for professional services allocates specific fees and costs to particular elections, the terms of the contract will govern allocation of expenditures to each election.  If a contract provides for a bonus payment should the candidate win a particular election, the bonus payment is an expense of the election whose result triggers the payment obligation.”  (Emphasis added.)
A candidate for elective state office like Mr. Dutra, who accepted the voluntary expenditure ceilings described at sections 85400 et seq., would be required by regulation 18540(a)(4) to allocate to the general election expenditures for professional services, including expenditures for the services of a campaign consultant, if the contract for the consultant’s services itself allocated those costs to the general election.  Section 85318 permits the same approach when allocating expenses in anticipation of the refunds described therein.  Accordingly, under the circumstances you describe, Mr. Dutra may allocate retainers due to his general election consultants to his general election account.
Your second question asks whether, in allocating these expenses to the general election account, Mr. Dutra may go further and allocate them to the contributions of particular persons.  The result could be to reduce or to “zero out” entirely refunds due to some persons, without affecting the refunds of contributors against whom these expenses were not charged.  We find no basis in statute or regulation for such a selective process.  
Section 85318 does not contain a provision that permits charging “expenses associated with the raising and administration of general election … contributions” against individual contributors.  It appears instead that the statute requires that such charges be made against “the general election … funds” as a whole.  It expressly requires the refund of general election funds “on a pro rata basis,” less any expenses associated with the raising and administration of general election contributions.
  The term “pro rata” means “in proportion, proportionally.”  The expression “on a pro rata basis” is an adverbial phrase equivalent in meaning here to the verb “prorate” which means “allocate, distribute or assess (something) proportionally.”
  
A process that would disproportionately reduce or eliminate rights in a fund prior to its distribution would not yield the proportional distribution that the plain language of the statute requires on its face.  Instead of an even-handed distribution of all remaining funds, it would be a distribution to all remaining contributors, after their number is reduced by a pre-selection process nowhere expressly authorized by the statute.  







Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Lawrence T. Woodlock



Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	� You have not told us what services the consultants (or the fundraiser, for that matter) may actually have provided to the general campaign prior to the primary election.  However, if they were retained under contracts that included consideration for promises to remain available to serve on the general election campaign, this consideration would be an obligation properly allocated to general election funds.


	� Section 85319 generally permits candidates to select donors whose contributions he or she will refund.  However, section 85318 is a more specific statute governing contributions for an election in which the recipient is not, ultimately, a candidate.  The more specific statute controls the outcome in this case.  


� Citations to the meanings are from The Shorter Oxford English Dictionary, Vol. 2, Oxford, 1993.  





