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August 7, 2006

Anthony L. Souza, CFO

Public Sector Partners, Inc.

3539 Bradshaw Road, Suite B-388

Sacramento, CA  95827

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-114
Dear Mr. Souza:

This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”)

QUESTIONS
1. As a former employee of the California Children and Families Commission

(“CCFC”) within the past year, may your services now be retained by a private company that has been hired to assist the San Diego State University Research Foundation, a party to a CCFC inter-agency agreement, in complying with that inter-agency agreement if during your employment at CCFC you prepared some of the language of that agreement?

2. May your services be retained assist another company with its application for 
a contract and its response to a related CCFC Request for Proposal (“RFP”) if you did not perform any work on the contract or the RFP during your employment at CCFC?

3.  May you provide advice to a third company with respect to its response to another RFP to be issued by CCFC that you were involved in drafting during your employment at CCFC if you accept no compensation for providing such advice?
CONCLUSIONS
1. You may not assist with the San Diego State University Research 
Foundation’s efforts relating to the inter-agency agreement because section 87402 permanently bars former state administrative officials from aiding, advising, counseling, consulting or assisting in representing any other person, for compensation, in any proceeding in which the former official participated while employed as a state administrative official.

2. You are not prohibited from assisting a company with its application 
for a contract and its response to the RFP because you performed no work on the contract or the RFP during your employment at CCFC.  In addition, the one-year ban does not apply if your former agency’s determination that you were properly not covered in a conflict of interest code was correct.  We cannot make this determination.  
3. While you may not provide advice for compensation to a company with 

respect to its submission to a CCFC RFP that you were involved in drafting, such advice may be rendered if you receive no compensation whatsoever in connection with that work.
FACTS


You separated from employment with CCFC effective February 22, 2006, and 
since then, after starting your own business, you have been approached by three separate entities for assistance with their business efforts relating to your former employer.

Your employment commenced with the CCFC in October 1999.  During 
your tenure with CCFC, you served as a Senior Information Systems Analyst – Specialist, except for a brief period from September 2001 to March 2002 when you were acting CEA II over the Research Division.  Up until 2003, you had signature authority over numerous technology procurements, but since then, you did not have signature authority.  In our telephone conversation you indicated that from that time forward your position was not designated in CCFC’s conflict of interest code and your employer did not require you to file a Statement of Economic Interests.
Question 1.  You were recently contacted by a company that is requesting 
your assistance in preparing a response to the state’s Department of General Services (“DGS”) regarding the pending release of an inter-agency agreement between CCFC and the San Diego State University Research Foundation (the “Foundation”).  The inter-agency agreement (the “Inter-Agency Agreement”) will provide funding to the Foundation for the creation of a statewide immunization registry.  The company in question has been hired by the Foundation to serve as the lead entity on the project.  You have been asked to assist with some administrative issues the Foundation has encountered with DGS.  You would have no contact with the CCFC or the Foundation.  During your tenure at CCFC, you prepared some of the language in the Inter-Agency Agreement.  However, you had no involvement in the selection of the Foundation as a recipient of funding pursuant to the Inter-Agency Agreement, nor did you have any involvement with the firms the Foundation selected to utilize in connection with its performance of the Inter-Agency Agreement.  In a telephone conversation on July 14, 2006, you stated that at the time you (as a CCFC employee) prepared language for the Inter-Agency Agreement, you knew that the Foundation had already been identified as the ultimate contracting party to the Inter-Agency Agreement.  

Question 2.  You were recently contacted by a company requesting your assistance with completing their application for the California Multiple Award Schedule (“CMAS”), a master contract issued by DGS and utilized by state agencies to procure goods and services, including technology services.  You have also been asked to assist in reviewing the company’s bid on a future RFP by CCFC.  The bid will be in response to an RFP for procurement needs of the Evaluation Division that you headed during September 2001 to March 2002 (the “Evaluation Division RFP”).  In our telephone conversation you confirmed that during the time that you supervised the Evaluation Division, this particular matter was not yet on its horizon.  Neither the CMAS application nor the Evaluation Division RFP was pending before CCFC during your tenure.  In fact, this particular RFP is yet to be issued.  Your assistance would not include appearing before CCFC but would consist of your review of the company’s proposal and advising the company regarding its content.  

Question 3.  You were recently contacted by another company asking your advice on their submission of a proposal to provide ongoing technical services to CCFC.  Before leaving CCFC, you were involved in the conceptual drafting of the RFP for this proposal (the “Technical Services RFP”).  
ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental restrictions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibition and the permanent ban on “switching sides.”  The first restriction is the “permanent ban,” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (see sections 87401-87402, regulation 18741.1).  The second restriction is the “one-year ban,” prohibiting certain state employees from communicating, for compensation, with their former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action (see section 87406, regulation 18746.1).

I. The Permanent Ban on “Switching Sides”

The first post-employment restriction under the Act is a permanent prohibition on influencing any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which the administrative official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402; regulation 18741.1.)  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding after leaving state service.
Sections 87401 and 87402 provide:

“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:
  (a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
  (b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)
No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)


Section 87400 (b) defines state administrative official as:  “every member, 

officer, employee of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceedings in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”
CCFC is a state administrative agency under section 87400(a).  Accordingly, if as part of your responsibilities while employed at CCFC you engaged in any judicial, quasi-judicial, or other proceedings, you are considered a state administrative official, and the provisions of sections 87401 and 87402 would apply to you.

Proceedings

Section 87400(c) defines “judicial, quasi-judicial, or other proceeding as:

“[a]ny proceeding, application, request for a ruling or other 
determination, contract, claim, controversy, investigation, 
charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative 
agency, including but not limited to, any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of 
Title 2 of the Government Code.”

Participation

An official is considered to have “participated” in a proceeding if the official took part “personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee....”  (Section 87400(d).)  A former state official who held a management position in a state administrative agency is deemed to have participated in a proceeding if:  (1) the proceeding was pending before the agency during his or her tenure, and (2) the proceeding was under his or her supervisory authority.  (Section 87400(d); regulation 18741.1(a)(4).)  For purposes of regulation 18741.1, a proceeding is under a supervisor’s “supervisory authority” if the supervisor:

“(A) Has duties that include primary responsibility within the
agency for directing the operation or function of the program
where the proceeding is initiated or conducted; or

(B) Has direct supervision of the person performing the 
investigation, review, or other action involved in the 
proceeding including, but not limited to, assigning the 
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





