




July 25, 2006
Lori Stone
Legislative Team Member on

Women’s Issues to 

Third District Supervisor Jeff Stone

4080 Lemon Street, 5th Floor

Riverside, CA  92501

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-127
Dear Ms. Stone:

This letter is in response to your request regarding the campaign and mass mailing provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS

1.  Will payments made or solicited to sponsor an event known as the “Race for Humanity,” constitute reportable campaign contributions or gifts to Supervisor Jeff Stone, when the funds raised from the event will be donated to six non-profits geared towards women’s health issues?


2.  May you send out sponsorship brochures to potential sponsors of the walk/run, which introduces Supervisor Stone’s “Race for Humanity” and contains multiple references to Supervisor Stone?    

CONCLUSION


1.  Payments made or solicited to sponsor a charitable event will not be considered reportable campaign contributions or gifts to Supervisor Stone.  However, under Section 82015(b)(2)(B)(iii) of the act, Supervisor Stone will have limited reporting obligations of the payments. 


2.  As less than 200 substantially similar items will be delivered in a single calendar month, the mass mailing provisions of the Act do not limit the delivery of the sponsorship brochure containing multiple references to Supervisor Stone.    
FACTS


You are a Legislative Assistant on Women’s Issues to 3rd District Supervisor Jeff Stone.  You are currently organizing Supervisor Stone’s Race for Humanity, which is a sanctioned 5K walk/run in conjunction with a 1-mile family fitness walk planned for April 28, 2007.  In a telephone conversation on July 5, 2006, you indicated that the walk/run would be partially funded by the County of Riverside as the county’s board of supervisors has approved the use of community improvement designation funds to help fund the walk/run.  The costs of designing, producing, printing, and delivering the sponsorship brochure will be paid from these county funds.  

You have provided a copy of a sponsorship brochure for review.  Currently, the sponsorship brochure has several references to Supervisor Stone including the following:  

· Logo on front cover provides “3rd District Supervisor Jeff Stone.”  
· Section entitled “In-Kind Donations” contains three references to “3rd District Supervisor Jeff Stone.”
· Sponsor Contract is entitled “Jeff Stone’s Race for Humanity Sponsor Contract.”
· Small logo on back cover provides “3rd District Supervisor Jeff Stone”  


The goal of the sponsorship brochure is to solicit sponsors for the walk/run to offset the costs of the event.  The brochure identifies numerous sponsorship levels ranging from $500 to $100,000.  Included in the brochure is a “Sponsor Contract,” which is a form for sponsors to complete when submitting funds.  In the telephone conversation on July 20, 2006, you indicated that there will be less than 200 sponsorship brochures delivered, but that there will be over 100,000 announcements for the walk/run printed and delivered at a latter date.  However, the announcements will be delivered a month or more after the delivery of the sponsorship brochure.  
ANALYSIS

Cosponsored Event

Contribution or Gift?

Generally, when a payment is made to an elected official, such as a county supervisor, and that official does not provide something of equal value in exchange, it is considered either a contribution or a gift.  (See sections 82015 and 82028.)


The Act defines a “contribution” as “a payment, forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the circumstances that it is not made for political purposes.”  (Section 82015.) 


The definition of “contribution” was amended in 1997 with respect to payments made at the behest of candidates.  The stated purpose of the amendment is set forth in the Senate Floor analysis as follows:

“This bill recognizes that elected officeholders engage in governmental, legislative and charitable activities which are neither ‘campaign’ activities nor ‘personal’ activities.  Payments made by others to assist in the conduct of such governmental, legislative, or charitable activities, even ‘at the behest of’ an elected officeholder are neither ‘gifts’ nor ‘contributions’ and should not be subject to limits.  The bill does, however, require public disclosure of these payments once a threshold is met and exceeded.”  (Senate Rules Committee Senate Floor Analysis of SB 124 (4/30/97).)


As amended, section 82015(b)(2) states that a payment made for a political purpose is a “contribution” if it is received by or made at the “behest of a candidate.”  A payment is made at the “behest” of a candidate whenever it is made “under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, at the request or suggestion of, or with the express, prior consent of” a candidate.  (Section 82015; regulation 18225.7, copy enclosed.)  Because Supervisor Stone is an elected official and continues to have status as a candidate under section 82007, section 82015(b)(2) is applicable to any payments made at the “behest” of Supervisor Stone.     


Under section 82015(b)(2), a payment is made for “political purposes” and consequentially a “contribution” unless the criteria in either subparagraph (A) or (B) below are satisfied:



“(A) Full and adequate consideration is received from the 
candidate.


(B) It is clear from the surrounding circumstances that the payment was made for purposes unrelated to his or her candidacy for elective office.  The following types of payments are presumed to be for purposes unrelated to a candidate’s candidacy for elective office:


(i) A payment made principally for personal purposes, in which case it may be considered a gift under the provisions of Section 82028.  Payments that are otherwise subject to the limits of Section 86203 are presumed to be principally for personal purposes.


(ii) A payment made by a state, local, or federal governmental agency or by a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.


(iii) A payment not covered by clause (i), made principally for legislative, governmental, or charitable purposes, in which case it is neither a gift nor a contribution ....”

According to your facts, the payments will be received by the Race for Humanity at the behest of Supervisor Stone.  However, based upon your facts, the payments will be received for a charitable purpose and not for campaign or personal purposes.  Pursuant to section 82015(b)(2)(B)(iii), the payments will be neither reportable gifts nor contributions.  Please note that even though we have concluded that the payments from the sponsors of the walk/run to the Race for Humanity are neither contributions nor gifts to Supervisor Stone, it is still important to caution that this conclusion is fact sensitive.    

Reporting Requirements

Even though the payments made at Supervisor Stone’s behest do not appear to be contributions or gifts, there is still limited reporting of these payments.  (Section 82015(b)(2)(B)(iii), copy enclosed.)
  The payments must be reported as follows:


“... payments of this type that are made at the behest of a candidate who is an elected officer shall be reported within 30 days following the date on which the payment or payments equal or exceed five thousand dollars ($ 5,000) in the aggregate from the same source in the same calendar year in which they are made.  The report shall be filed by the elected officer with the elected officer’s agency and shall be a public record subject to inspection and copying pursuant to the provisions of subdivision (a) of Section 81008.  The report shall contain the following information: name of payor, address of payor, amount of the payment, date or dates the payment or payments were made, the name and address of the payee, a brief description of the goods or services provided or purchased, if any, and a description of the specific purpose or event for which the payment or payments were made.  Once the five thousand dollars ($ 5,000) aggregate threshold from a single source has been reached for a calendar year, all payments for the calendar year made by that source must be disclosed within 30 days after the date the threshold was reached or the payment was made, whichever occurs later.  Within 30 days after receipt of the report, state agencies shall forward a copy of these reports to the Fair Political Practices Commission, and local agencies shall forward a copy of these reports to the officer with whom elected officers of that agency file their campaign statements.”  (Section 82015(b)(2)(B)(iii).)
Mass Mailing
Section 89001 states that “no newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.”  Regulation 18901(a) states that “except as provided in subdivision (b), a mailing is prohibited by section 89001 if all of the following criteria are met:

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	�  Section 82007 defines a “candidate” in pertinent part, as an individual who is listed on the ballot for elective office.  An individual who becomes a candidate shall retain his or her status as a candidate until such time as that status is terminated pursuant to section 84214.  As an elected official, Supervisor Stone has current status as a candidate for purposes of the Act and payments received may still be considered contributions.  





	�  The Commission has advised that where payments are made principally for legislative, governmental, or charitable purposes and equal or exceed $5,000 in the aggregate in a calendar year, then reporting obligations will occur under section 82015(b)(2)(B)(iii).  (Kamp Advice Letter, supra; see also Garvey Advice Letter, No. A-99-250.)  Similarly, as the payments made at Supervisor Stone’s behest are principally for a charitable purpose, the payments will not be considered contributions or gifts, but the payments are subject to the reporting obligations of section 82015(b)(2)(B)(iii).  





