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August 7, 2006
Michael H. Hewitt

CALSTRATEGY Group

3907 Park Drive, Suite 255

El Dorado Hills, CA  95762

RE:  Your Request for Informal Assistance
         Our File No. I-06-134
Dear Mr. Hewitt:

This letter is in response to your request for advice regarding the post governmental employment provisions
 of the Political Reform Act (the “Act”).
 Because you are seeking general information, we are treating your request as one for informal assistance.
 The Commission’s advice is limited to matters arising under the Act. (Regulation 18329(b)(8)(d).)
QUESTION


Do the Act’s post governmental employment provisions prohibit you, as a lobbyist, from assisting clients in obtaining state government contracts with agencies you previously dealt with while performing similar work as an employee of a company that also sought government contracts?

CONCLUSION

The Act’s post governmental employment provisions do not prohibit you from assisting your new clients in obtaining state government contracts because in your role with your former employer you were not a “public official” within the definition of section 82048 nor were you a “consultant” making governmental decisions within the meaning of regulation 18701(a)(2). 

FACTS


You recently became a registered lobbyist in Sacramento working for technology companies that are interested in expanding their business opportunities with the State of California.  Your activities as an advisor to these companies consist of helping them develop sales and marketing strategies and tactics, helping them understand which departments have technology projects underway, which projects are funded, what the state is looking for in terms of a solution or technical architecture, and how to position themselves to obtain contracts or business opportunities with the state.


Prior to becoming a lobbyist, you were employed by Gartner, Inc. doing similar work for your employer.  Your job consisted of business development, market positioning, coordinating meetings and presentations, responding to RFP’s and other sales and marketing activities that brought you into close contact with many of the same state departments or agencies that you now contact on behalf of your clients.  These include the Department of Motor Vehicles, Department of Corrections, Department of Transportation, CalPERS, Health and Human Services Agencies, and Department of Finance.  In a telephone conversation, we discussed the fact that your former employer does, on occasion, provide consulting services to government agencies, but you stated that you had no involvement in the performance of these contracts.  You also confirmed that you were not named in any state agency contracts, you did not and do not render services to the state, and that none of the agencies you dealt with required you to file a Statement of Economic Interests under their conflict of interest codes.  To the contrary, you represent private parties seeking to conduct business with the state.  
ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental restrictions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibition and the permanent ban on “switching sides.”  The first restriction is the “permanent ban,” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (see sections 87401-87402, regulation 18741.1).  The second restriction is the “one-year ban,” prohibiting certain state employees from communicating, for compensation, with their former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action (see section 87406, regulation 18746.1).
The Act’s post governmental employment restrictions apply to former 

employees of state administrative agencies, including consultants.  (Sections 87406(d) and 87400(b).)  
Under the facts you have provided you indicated that you did not provide any services to a state agency.  Accordingly, you are not constrained by the Act’s post governmental employment provisions in the work you have described because, according to your facts, you were not employed as a consultant for the state agencies you describe.
Finally, we direct your attention to the Commission’s website at www.fppc.ca.gov which provides the “Lobbying Disclosure Manual” and other important information regarding the Act’s requirements governing lobbyists.
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.  
















Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Valentina Joyce



Counsel, Legal Division
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�  Although your request seeks advice regarding the conflict-of-interest provisions, because you are not currently a public official, the Act’s conflict-of-interest provisions do not apply to you, and we are addressing your inquiry under the post-governmental employment provisions.





� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  


	


	� Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed).  





