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        September 29, 2006
Charles H. Bell, Jr.
Bell, McAndrews & Hiltachk, LLP

455 Capitol Mall, Suite 801

Sacramento, CA  95814

RE:  Your Request for Informal Assistance
         Our File No. I-06-138
Dear Mr. Bell:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your question is general in nature, we provide you with informal written assistance.
    
QUESTION


When is a sponsor’s payment of the fundraising expenses of its sponsored PAC treated as a “contribution… for the purpose of making contributions to candidates for elective state office,” subject as such to the contribution limits of section 85303(a)?
CONCLUSION


The answer to this question begins and ends with the purpose of the payment.  Contributions “for the purpose of making contributions to candidates for elective state office” include payments used to generate such contributions.  The ultimate purpose may be inferred from the way the money is used.  But notwithstanding your suggestion, ways and means that “facilitate” accomplishment of a purpose may be evidence of the purpose no less valid than methods more “directly” aimed at the same end result.
FACTS


You represent a number of sponsored state political committees (“PACs”) and their sponsors.  For some of these, you act as treasurer.  Many organizations that sponsor these PACs pay all or part of their PACs’ fundraising expenses.  You tell us that “[t]he raison d’etre of a sponsored PAC is to raise funds to make contributions.”  In an earlier request for advice, which resulted in our Advice Letter No. I-06-071, you inquired into the various kinds of payments by a sponsor to its sponsored committee that might be treated as a “contribution… made for the purpose of making contributions to candidates for elective state office,” subject as such to the contribution limits of section 85303(a). 
You now refine the original inquiry.  As we understand your premises, you believe that a sponsor’s contribution to its PAC, actually solicited and used for making monetary or non-monetary contributions to a candidate for elective state office, would be a contribution governed by the limits of section 85303(a).  You observe that the same result obtains when the sponsor pays for a PAC fundraiser conducted at the behest of a candidate for elective state office, to raise and transmit contributions to that candidate.  
In both of these cases, the sponsor makes a contribution to its PAC in order to generate further contributions to the candidate.  As you phrase it, the sponsor in these two examples makes a contribution that “is then used or is at least useable to make another monetary on non-monetary contribution at the behest of a candidate for elective state office.”  Such payments are limited by section 85303(a) because they are contributions “made for the purpose of making contributions.”  These contributions are recouped from proceeds of the fundraising event and are then transmitted to the candidate, along with any additional sums generated by the event.  
As we understand your position, you believe that the foregoing examples may illustrate the only circumstances where a sponsor’s payment for a PAC fundraiser would be governed by section 85303(a).  In those cases, you say that there is a direct connection between the contributions flowing into the PAC and the funds flowing out from the PAC to the candidate, after the fundraiser has been held.  

In contrast, you note that when a sponsor makes payments to a committee for the purpose of supporting regular, ongoing committee expenses, those payments cannot be treated as “contributions” because a sponsor’s payment towards the administration of a committee is excluded from classification as a “contribution” by regulation 18215(c)(16).  You observe that a sponsor’s payment of committee staff salary and debts owed to third-party vendors are expenses of committee “administration,” and contend that this remains true even when those services were rendered in support a committee fundraiser.  
You consider these latter payments to be “indirect” administrative support of a fundraising event, distinguishable from the “direct” contributions illustrated in the first two examples because: 

“[I]f a sponsor’s payment of its PAC’s administrative expenses merely facilitated the making of contributions to candidates for elective state office, that ‘contribution in’… would not be part of the source of any ‘contribution out’.”  
             ANALYSIS  

Your question, in effect, is whether a payment that “merely facilitated” the making of contributions to candidates for elective state office is legally distinguishable from a “contribution… made for the purpose of making contributions to candidates for elective state office.”  The practical significance of this question is very great.  Section 85303(a) limits contributions to a committee (other than a political party committee) to $5,000 per calendar year – when the contribution is made for the purpose of making contributions to candidates for elective state office.  All other payments to such committees, including contributions, are not limited.  (Section 85303(c).)
Regulation 18215 clarifies the Act’s definition of the term “contribution,” which is given at section 82015.  Subdivision (c) of regulation 18215 contains a list of sixteen kinds of payments that are deemed not to be “contributions” within the meaning of the Act.  In particular, subdivision (c)(16) excludes:

“A payment by a sponsoring organization for the establishment and administration of a sponsored committee, provided such payments are reported.  Any monetary payment made under this subdivision to the sponsored committee shall be made by separate instrument.  A ‘sponsoring organization’ may be any person (see Gov’t Code § 82047) except a candidate or other individual (see Gov’t Code § 82048.7).  ‘Establishment and adminis-tration’ means the cost of office space, phones, salaries, utilities, supplies, legal and accounting fees, and other expenses incurred in setting up and running a sponsored committee.”   
The intent of this regulation, as we explained in our prior letter, is to exclude from classification as “contribution” payments made for establishment and administration of a sponsored committee.”  In adopting this rule, the Commission openly chose not to extend its provisions to payments made to underwrite a committee’s fundraising costs.  In fact, you proposed a draft amendment specifically including an exemption for payment of committee fundraising costs, which the Commission twice declined to insert.
  There is no basis for concluding that subdivision (c)(16) was ever intended (or can now be read) to exempt payment of committee fundraising costs from the definition of “contribution.”  

You confront this problem by offering a distinction between “direct” payment of fundraising costs, as against “indirect” payments that “merely facilitated” the conduct of fundraisers.  As we understand the proposed distinction, you would agree that a sponsor would be subject to the contribution limit of section 85303(a) if it paid a third party to put together a fundraiser on behalf of the sponsored committee, to enable the committee to contribute the proceeds to candidates for elective state office.  But if the sponsor paid committee staff and their vendors to accomplish the very same purpose, those payments would “merely facilitate” the fundraising event and would exempt the sponsor from the contribution limits of section 85303(a).      

We believe that a payment to “facilitate” the making of a contribution is also a payment made for the “purpose” of making the contribution.  Moreover, we believe that all of the payments you have described in your examples are payments to “facilitate” the making of contributions, and that there is no principled basis for categorizing payments to a third-party fundraiser as “contributions,” while payments to a committee employee performing the same task would be classified as something quite different.    

 
We cannot find in the text of regulation 18215(c)(16), especially in light of its legislative history, any indication that a sponsor may treat payments that “facilitate” the conduct of fundraising events as payments for “the establishment and administration of a sponsored committee.”  It would be particularly difficult to read regulation 18215(c) in such a fashion, since exceptions to a statute or regulation are read narrowly, at least in the absence of circumstances compelling departure from this settled rule.  As we recently noted in the McCowan Advice Letter, No. A-05-179:   
“It is fundamental cannon of statutory construction that exceptions are to be construed strictly and narrowly.”  (Ascarate Advice Letter, No. A-04-012; citing Deitsch Advice Letter, No. A-02-129 quoting Ticket Track California, Inc. v. Department of Motor Vehicles (2002) 97 Cal.App.4th 1251; 119 Cal. Rptr. 2d 176.)

No less pertinent in the present context:

“That construction is favored which would defeat subterfuges, expediencies, or evasions employed to continue the mischief sought to be remedied by the statute, or to defeat compliance with its terms, or any attempt to accomplish by indirection what the statute forbids.” (Shaw v. McMahan (1987) 197 Cal.App. 3d 417, 430.)


Ultimately, our concern with your proposal is that it is crafted precisely to change the legal character of payments that cover the cost of a fundraising event “indirectly,” by hiring a staff member for example, to perform the services of a fundraising contractor.  The Act’s definition of “contribution” at section 82015 is broad by design, sweeping in from the outset any “payment… unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.”  
Payments made to a PAC are especially likely to have been made for a political purpose.  Indeed, you noted in your original request for advice that “the raison d’etre of a sponsored PAC is to raise funds to make contributions.”  We cannot concur in a proposed construction of regulation 18215(c)(16) that ignores a core function of the PACs you represent, by reading into the regulation a mechanism that would convert fundraising costs into “costs of establishment and administration,” effectively resurrecting the 1995 proposal that was rejected by the Commission.     
We advise instead that the answer to your question is found in the language of section 85303 itself, which imposes a contribution limit in subdivision (a) on payments made “for the purpose of making contributions to candidates for elective state office,” while subdivision (c) expressly lifts those limits for payments made for other purposes.  
It is the purpose of the payment, not mechanics of routing, that triggers the contribution limits of section 85303(a).  Thus when a sponsored committee is or will be working on a fundraising event, using committee resources to do so, you should conclude that most sponsor payments for this use of committee resources (or payment of vendor invoices) are made for the purpose of raising funds, not for the routine administration of the PAC. 

To illustrate, payments made by a sponsor and used by the committee to pay fundraising consultants (or committee staffers performing equivalent services), for the production and dissemination of fundraising solicitations and similar literature, for room rental, food and beverage, entertainment, along with similar goods and services, will all be subject to the limits of section 85303(a) when the committee makes contributions to candidates for state elective office.  Of course, payments by the sponsor to support the committee’s processing and reporting of contributions and expenditures, performed by the committee treasurer in the normal course of his or her duties, would properly be classified as costs of administration.  But except in unusual circumstances, we would expect that such administrative expenses would amount only to a small fraction of a committee’s overall fundraising costs.   






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Lawrence T. Woodlock



Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� Informal assistance does not offer the immunity provided by a Commission opinion or formal written advice.  (Regulation 18329(c)(3).) 


� This is reflected in the Minutes of the Commission’s special meetings on December 30, 1996 and January 21, 1997.  





