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August 16, 2006
Gerald H. Goldberg
8143 Leafcrest Way

Fair Oaks, CA  95628

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-139
Dear Mr. Goldberg:

This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental restrictions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as advice on any conduct that may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (“Commission”) does not act as a finder of fact when it renders assistance.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71; Govt. Code section 83114.)
QUESTION


Do the permanent ban restrictions under sections 87401 and 87402 prohibit you from assisting GC Services, a private collection agency, (“PCA”) in matters involving a current contract and in negotiations to renew this contract, with your former agency employer, the California Franchise Tax Board (“FTB”)?
 
CONCLUSION


The permanent ban provisions under sections 87401 and 87402 apply only to a proceeding in which a former employee participated while in state service.  Based on the facts you have provided, it does not appear that you participated in the current contract between the PCA and the FTB.  Therefore, you may assist the PCA in matters related to its current contract with the FTB and assist in preparing a bid when this contract comes up for renewal.  
FACTS


You are requesting advice for activities that would take place after September 1, 2006.  You are retired as executive officer of the California Franchise Tax Board (“FTB”), effective August 31, 2005.
  As executive officer, you had administrative responsibility for all department operations.  Two assistant executive officers, the chief counsel, the planning officer, the child support automation project manager, and six division chiefs reported to you.


One of these division chiefs had responsibility for accounts receivable management (collections).  This division had approximately 1,000 employees and was composed of five bureaus.  Each bureau has its own director.  Several supervisors reported to each director.  One of the programs administered by a supervisor was the outsourced collections program.  This relatively small program was designed to allow private collection agencies to attempt to collect delinquent state tax receivables that had a low benefit to cost ratio.  Receivables with a higher ratio, which constituted the vast majority, were worked by state employees.


Apart from supporting the outsourced collections program when it was initiated at the FTB approximately 10 years ago, you received periodic updates on its effectiveness and, on rare occasion, complaints from outsourcing vendors.  You were not involved in the selection of vendors, the monitoring of contracts, nor the operations of the program.

You are currently an independent contractor.  One of your clients GC Services, is a private collection agency which has a contract for outsourced collections with the FTB. 

In our telephone conversation on July 27, 2006, you stated that about two years ago, while you were still employed by the FTB, you received a telephone call from a lobbyist representing this PCA.  You said that the PCA may have been a vendor for FTB at one point, but was not a vendor when you received the call.  The PCA had missed a critical deadline for bidding on a contract, and the FTB determined that the company was not eligible to bid.  The lobbyist called to appeal this decision.  You told the lobbyist that the PCA was not eligible to bid at that time but could do so at a future time.  You also said you do not recall any other contact with employees or agents of the PCA.  However, you recall inquiring with a division chief as to what happened with regard to this particular vendor.  You found out that the PCA’s request was denied.  

In our telephone conversation on August 2, 2006, you said that about a year later, the company submitted a new bid that was accepted by FTB.  You stated that this was a competitive bid process that you were not personally involved in.  You understand that at least three vendors (including the PCA) were selected as the result of this bidding process. 


During the July 27, 2006, telephone conversation you also stated that as the executive officer of the FTB, you had overall responsibility for the operations of the agency.  However, you did not get involved in the day-to-day operations of the outsourced collections program, nor did you have direct supervision of personnel who handled contracts with vendors.  In addition you did not review, discuss, or authorize any actions with regard to the contract involving the PCA for which you are now an independent contractor.


This PCA vendor would like you, effective after September 1, 2006, to take on significant responsibility for the operation of its current contract with FTB and to assist them in preparing a bid when the contract comes up for renewal.  The types of activities in which you would be involved are:

· Liaison with FTB staff on the current contract.

· Monitoring the PCA’s employee performance.

· Identifying PCA operational deficiencies and suggesting remedial
            changes.

· Providing ideas for a future bid proposal.
ANALYSIS
The Act contains three main post-governmental restrictions on individuals who have recently left public service:


One Year Ban: This ban prohibits a public official from appearing for compensation before his or her former agency, or officer or employee thereof, for the purpose of influencing any administrative, legislative or other specified action (including contracts).


Permanent Ban: This ban prohibits a former state administrative official from advising or representing any person, other than the State of California, for compensation in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which the official participated in while in state service.  (See Sections 87401-87402, regulation 18741.1); and


Restrictions on Negotiating Prospective Employment: This prohibition restricts public officials from negotiating or making any arrangement concerning prospective employment (section 87407, regulation 18747).


However, since you have already left state service and your question involves activities that would take place after September 1, 2006, the one year ban
 and restrictions on negotiating prospective employment do not apply to your question.  Because only the permanent ban provisions of the Act apply, our analysis is limited to that particular restriction.

The Permanent Ban


The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial or other proceeding in which you participated while a state administrative official.  (Sections 87401 and 87402.)  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding after leaving state service.

Sections 87401 and 87402 provide:

       “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:

    (a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.

    (b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.” (Section 87401.)

      “No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)

Section 87400 defines “state administrative agency” as “every state office, department, division, bureau, board commission, but does not include the Legislature, the courts or any agency in the judicial branch of government.”  A “state administrative official” is defined under this section as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as apart of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely secretarial or ministerial capacity.”


As a retired as executive officer with the FTB, you are a former state administrative official for purposes of the Act.  Therefore you are subject to the permanent ban.  (Section 87400(b).)

Proceedings


Section 87400(c) defines “judicial, quasi-judicial or other proceeding” to include:
“. . .any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”  It includes a proceeding in which state administrative officials participate, but leave state employment before the proceeding concludes.
Your inquiry involves a contract between the PCA and the FTB.  A contract is considered a “proceeding” for purposes of the Act.


Participation


Section 87400(d) defines “participated” as meaning “to have taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee, but excluding approval, disapproval or rendering of legal advisory opinions to departmental agency staff which do not involve a specific party or parties.”


A supervisor is deemed to have personally and substantially participated in all proceedings of his or her former agency that were conducted under his or her supervisory authority. (Reg. 18741.1(a)(4).)   However, an official’s general administrative oversight of a program carried out by those subordinate to the official on an agency’s organizational chart is insufficient to rise to the level of the “personal and substantial” involvement. (In re Lucas (2000) 14 FPPC Ops. 15.) 
A proceeding is under a supervisor’s “supervisory authority” if the supervisor:
“(A) Has duties that include primary responsibility within the agency for directing the operation or function of the program where the proceeding is initiated or conducted; or

(B) Has direct supervision of the person performing the investigation, review, or other action involved in the proceeding including, but not limited to, assigning the matter for which the required conduct is taken; or 

(C) Reviews, discusses, or authorizes any action in the proceeding; or 

(D) Has any contact with any of the participants in the proceeding regarding the subject of the proceeding.”
“‘Supervisory authority’ does not include a supervisor, at a higher level within the agency’s chain-of-command than the supervisor identified in subsection (a)(4)(A) above, with responsibility for the general oversight of the administrative actions or functions of a program where the responsibilities concerning the specific or final review of the proceeding are expressly delegated to other persons in the agency’s structure (i.e., supervisors under subsection (a)(4)(A) above) unless the higher level supervising official has actual involvement in the proceeding as set forth in subsections (a)(4)(C) or (D) of this regulation.”  (Regulation 18741.1(a)(4)(A)-(D).)


Your facts indicate that as the executive officer of the FTB, you had overall responsibility for the operations of the agency.  However, you had no involvement in the day-to-day operations of the outsourced collections program, nor did you have direct supervision of personnel who handled contracts with vendors.  

However, as you stated during our telephone conversation on July 27, 2006, you had contact about two years ago, from a lobbyist trying to appeal an FTB decision concluding that the PCA was ineligible to bid on a contract due to a missed deadline.  For this particular proceeding, it appears that the factor outlined in regulation 18741.1(a)(4)(D), has been met, because you had contact with a participant (a lobbyist or agent of the PCA) regarding the PCA’s bid.  You also said you had inquired with a division chief as to what happened with regard to this potential vendor.  Thus, the factor in regulation 18741.1(a)(4)(C) has also been met with regard to this particular proceeding because you reviewed and or discussed an action with regard to this bid.   Accordingly, you are barred by the permanent ban from assisting the PCA in matters regarding this proceeding.

However, the PCA submitted another bid while you were still employed with the FTB for another contract at a later time and it was accepted.  This bid resulted in a contract that currently exists between the PCA and the FTB.  You stated during our telephone call of July 27, 2006, that you did not approve, review, advise, or make any recommendations with regard to this particular contract.  You did not have direct supervisory control over the persons who approved this contract, nor did you have any contact with parties to this contract.  Unlike the denial discussed above, regulation 18741.1(a)(4)(C) and (D) do not apply here because, based on your facts, you did not personally and substantially participate in the awarding of this contract.

The issue presented in your request is whether the current contract between the PCA and FTB is the same proceeding as the earlier, rejected bid, in which you had “participated” through contact with an agent of the PCA and discussion of the bid with a division chief.  


If the denial and this later awarding of the contract are considered the “same proceeding,” you would be subject to the permanent ban because you participated in the denial.  We have advised that the permanent ban does not apply to a “new” proceeding, even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A “new” proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual or legal issues from those considered in previous proceedings.  (Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)  

As to contracts, the Commission considers the application, drafting and awarding of a contract, license, or approval to be a proceeding separate from the monitoring and performance or implementation of the contract, license, or approval. (Blonien Advice Letter, No. A-89-463; regulation 18741.1.)

Generally, a new contract is one that is based on new consideration and new terms, even if involving the same parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  In the past we have advised that if a new contract sent out for re-bid is substantially the same as a current contract, then the two contracts will be considered the same proceeding for purposes of the permanent ban.  (Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)   


In order for you to represent the PCA in its existing contract with FTB without violating sections 87401 and 87402, it would be necessary to find that the current contract constitutes a “new proceeding.”  If so, you may be able to represent the PCA because you did not participate in this “new” proceeding.

Your facts indicate that the original bid, in which you had “participated,” was rejected by the FTB due to a missed deadline.  About a year later, the PCA submitted a new bid, which was accepted by the FTB and resulted in the current contract.  You understand that at least three vendors (including the PCA) were selected as the result of this bidding process. 


It appears that the subsequent bid which was accepted by the FTB, involved a new bidding process that resulted in the PCA being awarded a contract.  This new contract was, therefore, a separate proceeding for purposes of the permanent ban.  In other words, this new contract is separate from the proceeding involving the determination that the PCA was not eligible to bid, in which you previously participated.
� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	� During a telephone conversation on July 27, 2006, you said that you were no longer receiving compensation from the FTB at that date, including compensation for “unused” vacation time.


	� The one-year ban commences when the employee is no longer under an employment agreement and is no longer receiving compensation, including compensation for “unused” vacation time.  (Weil Advice Letter, No. A-97-247.) 





