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August 10, 2006
Diane Fishburn
Olson Hagel & Fishburn LLP

555 Capitol Mall, Suite 1425

Sacramento, CA  95814-4602

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-143
Dear Ms. Fishburn:

This letter is in response to your request on behalf of Lance Olson, treasurer of the O’Connell 2006 Campaign Committee regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that the Commission is not permitted to offer advice on bodies of law outside the confines of the Act. In addition, the Commission does not advise with respect to past conduct. (Regulation 18329(b)(8)(A), enclosed.) Therefore, nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that may have already taken place.
QUESTION


May the O’Connell 2006 Campaign Committee deposit contributions that were intended to be contributed for the primary election if the contributions were received from the post office after the date of the primary and where no primary election net debt exists?

CONCLUSION


Under these unique facts, the committee constructively received the contributions for the primary election on May 22, 2006, when the post office attempted to delivery the mail to the committee’s Post Office Box.  The checks in question are deemed received for the primary election, and the committee must comply with all applicable filing requirements.

FACTS


O’Connell 2006 is the state candidate campaign committee of Superintendent of Public Instruction Jack O’Connell.  The committee address is in Sacramento, where it has maintained the same post office box for more than six years.  Full-time campaign staff persons are responsible for the day-to-day administrative activities of the campaign.  As part of their regular duties, campaign staff makes daily visits to the committee’s post office box during the 24-hour late reporting period to ensure that all contributions received by the committee are properly reported and deposited.

According to a member of the committee’s campaign staff, on June 30, 2006, she received, for the first time, a newly-completed notice that there was overflow mail being held at the post office will-call window.  The previously undisclosed bundle of mail was dated May 22, 2006, and it included 45 contribution checks totaling approximately $15,000 in contributions, each postmarked or received on or before May 22.  In our telephone conversation of August 3, 2005, you stated that postmark dates (date of sending) on the checks ranged from May 18th to May 19, 2006.  Four of the checks were for $1,000 or more, requiring disclosure within 24 hours.  

After realizing the postal service’s error, committee staff inquired about the reason for the delay in notification of the overflow mail. Lou Grossi, supervisor of customer services at the metro station post office in Sacramento stated in his letter of June 30, 2006:
“Yesterday afternoon a bundle of mail addressed to PO Box 1053 was discovered on the will call shelf.  The mail in the bundle was dated back to May 22, 2006.  This mail appeared to be a bundle of over-flow mail from the PO Box.  The normal procedure for over flow mail is to pull the mail from the box, bundle the mail, date it, put it back on the shelf and put a notice in the box to call for it at the window.  While we have no way of determining if a notice was put in the box at the time, another notice was put in the box yesterday afternoon.  This mail was subsequently picked up today, June 30, 2006.  We apologize for any problems that might have resulted.  If I may be of any further assistance, please contact me.”

ANALYSIS

Section 85316 restricts a candidate for state elective office from accepting a contribution after the date of an election.
 
“A contribution for an election may be accepted by a candidate for elective state office after the date of the election only to the extent that the contribution does not exceed net debts outstanding from the election, and the contribution does not otherwise exceed the applicable contribution limit for that election.”

Thus, your question turns on whether the contributions in question were “received” before the election for which they were intended.  Regulation 18421.1(c) provides:

“A monetary contribution is ‘received’ on the date that the candidate or committee, or the agent of the candidate or committee, obtains possession or control of the check or other negotiable instrument by which the contribution is made.  All contributions received by a person acting as an agent of a candidate or committee shall be reported to and disclosed by the candidate or committee, or by the committee’s treasurer, no later than the closing date of the next campaign statement that the committee or candidate is required to file.”  (Emphasis added.)

Delivery of the contributions to the post office does not equate to possession or control by the candidate or by the agents of the candidate.  An agent is one who represents another, called the principal, in dealings with third persons.  (Civil Code section 2295.)  The post office is not the agent of the committee.  The date of possession or control by the agents of the candidate occurred on June 30, 2006, when a member of the campaign staff picked up the overflow mail.  This was after the primary election had already occurred.


The final question is whether the committee had constructive possession of the checks on May 22, 2006, when the post office attempted to delivery the mail to the committee’s Post Office Box.  While the Act does not define constructive possession or receipt, and the Commission has not had the opportunity to previously analyze this question, a review of other California law is illustrative.  California Civil Code section 1624(b)(3)(B), relating to contracts and the statute of frauds as applied to personal property leases states that constructive receipt occurs at the time actual receipt by that individual would have occurred if the receiving party, as an organization, had exercised reasonable diligence.  

Without having to determine whether the committee exercised due diligence
 it is clear under the standard enunciated in the civil code, the checks would have been received on or about May 22, 2006.  According to the facts, the checks were postmarked as mailed from May 18th to May 19, 2006.  Due to the overflow of mail in the P.O. Box, on May 22, 2006, the checks were bundled, dated, and put on a shelf.  A notice is normally placed in the box, although no notice was apparently given in this case.  In other words, but for the errors by the post office, the checks would have been received by the committee on or about May 22, 2006.   While not determinative for purposes of the Act, we believe in this unique case that this conclusion is the correct one.
  The checks in question are deemed received for the primary election on May 22, 2006.  Please note that based on this conclusion the committee must comply with all applicable filing requirements, even though the election has passed.  (Nielsen Advice Letter, No. I -96-138.)

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
John W, Wallace



Assistant General Counsel
Legal Division
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SUMMARY

Where checks intended for the primary election would have been received prior to the election but for an error by the post office, the checks in question are deemed received for the primary election and the committee must comply with all applicable filing requirements.

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� The Matthews Advice Letter, No. A-04-075 is distinguishable from your situation.  In that case it was not disputed that committee received, reported and deposited the check before the primary election.  In this case, the checks in question were not received as the term is defined in regulation 18421.1.


	� The letter from the post office describing the post office’s error and the fact that the committee immediately responded to the second notice placed in the box suggest that the committee did act with due diligence.


�   We also note that the date of the attempted delivery and setting aside of the mail, May 22, 2006, does not appear to be in controversy.  The date on the bundles of the checks was May 22nd, in each case within a few days of the postmark date of the mailed check.  Moreover, this is not a case where the purported attempted delivery date was close to the election date, suggesting the possibility of manipulation.   





