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August 21, 2006
Russell H. Miller
Attorney at Law
20 Park Road, Suite E

Burlingame, California  94010-4443

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-150
Dear Mr. Miller:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


Is the Committee to Recycle Bay Meadows, a primarily formed ballot measure committee, required to file quarterly reports under Government Code section 84202.3(a) until termination?
CONCLUSION


Yes, the committee must file quarterly reports under Government Code section 84202.3(a) until termination.

FACTS


You are the treasurer of a recipient committee, Committee to Recycle Bay Meadows, FPPC ID# 1281550.  This committee was primarily formed to oppose the qualification of a referendum to overturn the City of San Mateo’s decision to recycle the Bay Meadows racetrack in San Mateo.  If the referendum did qualify for the ballot, your committee would have supported the decision of the city council to recycle the site.  Your committee has been filing quarterly campaign statements pursuant to Government Code section 84202.3.

The proponents of the referendum effort were advised by the San Mateo County Elections Department in December 2005 that their petition had insufficient signatures to qualify for the ballot.  In January 2006, the proponents sued the County Elections Department to have the insufficient petition signatures validated.  On July 17, 2006, the San Mateo County Superior Court rejected the proponents claim and sided with the Elections Department that the petitions had insufficient signatures.  As a result, the issue will not appear on the ballot.

ANALYSIS

In addition to semi-annual campaign statements required by Government Code section 84200, ballot measure committees are required to file quarterly statements during each six-month period in which the measure is not being voted upon.  Quarterly statements must be filed on or before April 30, covering the period January 1 through March 31, and on or before October 31, covering the period July 1 through September 30.  The quarterly reports are not required during any six-month period in which the measure is being voted upon.  (Section 84202.3.)  In addition, the quarterly reports are not required following the election at which the measure is voted upon unless the committee makes contributions or expenditures to support or oppose the qualification or passage of another measure.  (Section 84202.3(c).)

Section 82043 of the Act defines a “measure” as any constitutional amendment or other proposition that is submitted to a popular vote at an election by action of a legislative body, or that is submitted or is intended to be submitted to a popular vote at an election by initiative, referendum or recall procedure whether or not it qualifies for the ballot.  Although, no election was scheduled for the issue, the purpose of the committee is to oppose a potential measure at an election.  Section 84202.3 provides only two exceptions for reporting on a quarterly basis: during any six-month period in which the measure is being voted upon; or following the election.  Until an election is held, or until the committee is terminated, it must file quarterly campaign statements.
If you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







John W. Wallace






Acting General Counsel

By:  
Trish Mayer


Political Reform Consultant








Technical Assistance Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





