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August 17, 2006
Catherine A. Raynor, CMC
Assistant City Clerk

City of Monterey

City Hall

Monterey, CA 93940
RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-151
Dear Ms. Raynor:

This letter is in response to your request on behalf of the City of Monterey regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  You have requested advice concerning the retention period for campaign statements filed pursuant to the Act.  
QUESTION


Section 81009(b) requires that campaign statements filed by certain local elected officers be retained indefinitely.  What does the term “indefinitely” mean?
CONCLUSION


Campaign statements filed by candidates and officeholders as specified in section 81009(b) must be retained permanently.

FACTS


The City of Monterey would like a written opinion on the required retention period of campaign statements for elected officials.  This office has several decades of campaign statements for elected officials.  The majority of these statements are for officials who have not been in office in a very long time and whose committees have been terminated.  In addition, many of these statements are for officials who have passed away in the last 20 years.  
ANALYSIS

Section 81009 provides:
“(b) Original campaign statements of mayors, city council members, county supervisors, candidates for any of these offices, and committees supporting any officeholder or candidate shall be retained indefinitely, except that original campaign statements of candidates not elected to these offices and of committees supporting candidates not elected to these offices shall be retained by filing officers for a period of not less than five years.”
* * *
“(g) After an original report or statement or a copy has been on file for at least two years, the officer with whom it is filed may comply with this section by retaining a copy on microfilm or other space-saving materials available for public inspection instead of the original report or statement or copy.”

The Act does not define the term “indefinitely.”  In the Griffin Advice Letter, No. I-94-381, we applied a general definition of the term obtained from Funk & Wagnalls Standard College Dictionary.  The term is defined to mean “without a fixed number; indeterminate; unlimited.”  Therefore, consistent with this definition, campaign statements designated in section 81009(b) for indefinite retention must be retained by the filing officer forever.

In your letter you state that the Commission’s Disclosure Manual 2 dated 2006 states that “candidates and committees must keep all records, including original source documentation, for a period of four years from the date the campaign statement relating to the records was filed.”  You suggest that this conflicts with the language of section 81009(b) which provides that elected official campaign statements “shall be retained indefinitely” by the filing officer.  These two rules, however, apply to different persons and therefore are not inconsistent.

Because we have no further facts regarding this matter, we will stop the analysis here.  If you have any other questions, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By: John W. Wallace 




Assistant General Counsel

Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	





