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August 21, 2006
Stephen J. Greene, Jr.
Sweeney & Greene LLP

8001 Folsom Blvd., Suite 101

Sacramento, California  95826

RE:  Your Request for Advice

         Our File No.  A-06-155
Dear Mr. Green:

This letter is in response to your request for advice on behalf of the California Catholic Conference and that of its member bishops and their dioceses regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS

1.  Would payments by the California Catholic Conference for communications to members of the Catholic Church, which expressly advocate the qualification, passage or defeat of a clearly identified ballot measure, be “member communications” within the meaning of section 85312 and regulation 18531.7?

2.  Would payments by a diocese for communications to members of the Catholic Church within the diocese, which expressly advocate the qualification, passage or defeat of a clearly identified ballot measure, be “member communications” within the meaning of section 85312 and regulation 18531.7?

3.  Would payments by a parish for communications to members of the parish, which expressly advocate the qualification, passage or defeat of a clearly identified ballot measure, be “member communications” within the meaning of section 85312 and regulation 18531.7?
CONCLUSIONS

1, 2 and 3.  None of the payments described would be considered exempt “member communications” for purposes of section 85312 and regulation 18531.7.
FACTS


In California, the Catholic Church consists of nearly 11 million members, and is organized geographically into 12 dioceses.  Each diocese is an autonomous juridical entity, is a separate corporation organized as a corporation sole pursuant to the California Corporations Code, and is a tax exempt organization under section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.  Each diocese is governed by a bishop who is solely responsible for overseeing and administering its affairs.  Each diocese is further organized into parishes, encompassing catholic members at the local level, and the operation of each individual parish is entrusted to a parish priest.  With only one exception (the diocese of Stockton) parishes share in the tax exempt status of the dioceses to which they belong.  In Stockton, the parishes themselves are individually incorporated.  

The Catholic Conference is an institution of the Roman Catholic Church that represents the bishops (and their dioceses) and allows for the coordination of the concerns of the Roman Catholic Church in state public policymaking and communications regarding the relationship between public policy matters and Catholic teachings.  The conference is a nonprofit public benefit corporation organized under the laws of California and is a tax exempt organization under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.


Due to the structure of the church and its tenets, members of the Roman Catholic Church do not vote on the election of directors or officers, nor do they vote on articles, bylaws, or church doctrine.  Members are not “shareholders” although according to the Roman Catholic Code of Canon Law, which governs the internal organization of the church, members assist in guiding operation of dioceses and parishes through established finance councils.  While members do not pay predetermined “membership dues” to the church, they do voluntarily provide financial support through weekly donations offered at Mass or through payments to Catholic elementary and high schools.


These Catholic entities (dioceses, parishes, and the Catholic Conference) communicate with members of the Roman Catholic Church through various means, including electronic bulletins, parish newsletters, flyers, pamphlets, and newspapers.  For purposes of communications, membership is established by registration as a parishioner of a diocese, and under some circumstances the membership may also be shown by affiliation with the Roman Catholic Church through the enrollment of children in Catholic educational institutions, or through employment by entities such as Catholic Social Services or Catholic educational institutions.  In contrast, individuals who are the beneficiaries of Catholic charitable efforts, such as those who receive food, housing, disaster relief, or family services provided by Catholic charities of California, are not considered members of the church solely by virtue of being beneficiaries of such efforts.   However, they may of course, otherwise be members by way of registration at a parish or similar affiliation with the church.


Communications by the church to members typically include church news, opinion articles, commentaries, announcements, advertisements, and local church information such as Mass schedules, and Catholic community calendars.  Ten of the twelve dioceses in California publish a diocesan newspaper on a regular schedule.  The publisher of each newspaper is the bishop of that diocese.  While the focus of diocesan newspapers is predominantly liturgical, spiritual, and biblical in nature, they at times include non-partisan commentary and editorials on political issues of concern to church members.  Diocesan newspapers are mailed to registered parishioners in the diocese, to employees of the diocese, to contributors to the annual diocesan charitable appeal, and to others who subscribe to the newspaper by paying an annual fee, or they are made available in parishes at Mass.  There are no unsolicited mailings of newspapers, nor are they sold or distributed in commercial establishments.  Similarly, bulletins and parish newsletters are distributed to members of the Roman Catholic Church electronically, by mail, or at Mass, parish meetings, or other parish events.  These materials are not distributed to the general public and, in general, distribution of communications is limited to members of the Roman Catholic Church. 


Materials regarding political issues affecting the Catholic community may be prepared by the California Catholic Conference as part of its mission to develop and communicate the church’s position on public policy matters and the relationship between public policy and Catholic teachings.  Materials prepared by the conference, including opinion articles, flyers, parish bulletin inserts, and informational pamphlets, may be provided to dioceses and parishes for distribution to members of the Catholic church.

ANALYSIS


The term “expenditure” is broadly defined in section 82025 as “a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.”  The term “expenditure” is further clarified in regulation 18225, as follows:
“(a)  An expenditure is any monetary or nonmonetary payment made for political purposes. A payment is made for political purposes if it is:
 
(1)  For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure. . . .”

 

Under subdivision (a)(2)(D) of regulation 18225, a payment is also made for political purposes if it is made by an organization formed or existing primarily for political purposes as defined in regulation 18225, subdivision (a)(1), including a political action committee established by any membership organization, labor union, or corporation.

However, section 85312 provides in part:
 
“For purposes of this title, payments for communications to members, employees, shareholders, or families of members, employees, or shareholders of an organization for the purpose of supporting or opposing a candidate or a ballot measure are not contributions or expenditures, provided those payments are not made for general public advertising such as broadcasting, billboards, and newspaper advertisements.”


Section 85312 thus generally exempts from disclosure payments made by a membership organization to communicate with its members regarding candidates and ballot measures.  However, in order to fit into the exception in section 85312, pursuant to regulation 18531.7(a), both of the following must apply:
“(1)  An ‘organization,’ other than a political party, means a sole proprietorship, firm, partnership, joint venture, syndicate, business trust, company, corporation, limited liability company, association, labor union and any other organization or group of persons acting in concert, including a committee as defined by Government Code section 82013, but excluding a candidate or individual.
“(2)  ‘Member’ means any person who, pursuant to a specific provision of an organization’s articles or bylaws, has the right to vote directly or indirectly for the election of a director or directors or an officer or officers or on a disposition of all or substantially all of the assets of the organization or on a merger or on a dissolution. ‘Member’ also means any person who is designated in the articles or bylaws as a member and, pursuant to a specific provision of an organization’s articles or bylaws, has the right to vote on changes to the articles or bylaws, or pays or has paid membership dues in an amount predetermined by the organization so long as the organization is tax exempt under 26 U.S.C. 501, subdivision (c). Members of a local union are considered to be members of any national or international union of which the local union is a part and of any federation with which the local, national, or international union is affiliated. 


The California Catholic Conference meets the broad definition in subdivision (1) above.  The conference is a nonprofit public benefit corporation organized under the laws of California and is a tax exempt organization under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.  Thus, the only remaining question is whether the organization has members as defined in subdivision (2).

According to your facts, the parishioners of Catholic Churches are not “members” for purposes of section 85312 and regulation 18531.7 under any of the scenarios you pose.  You state that due to the structure of the church and its tenets, members of the Roman Catholic Church do not vote on the election of directors or officers, nor do they vote on articles, bylaws, or church doctrine.  Parishioners do not pay predetermined “membership dues” to the church.  Finally, parishioners do not have the power to vote on a disposition of all or substantially all of the assets of the church or reorganization of the church.


Should you have any other questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:
John W. Wallace


Assistant General Counsel

Legal Division
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�   The Commission considered regulation 18531.7 at several Commission meetings.  At the August 9, 2002 Commission Meeting, where draft regulation 18531.7 was considered for adoption, the Commission was offered two options to defining “members” for purposes of this exception.  In selecting the current language, the Commission acknowledged that some organizations that should arguably be within the exception would fall out.  Despite this, the Commission endorsed this narrower approach.    (Minutes of the August 9, 2002 Commission Meeting, page 8.)








