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September 13, 2006
Linda Scott, Treasurer
Tom Harman for State 
  Senate 35th District

22032 Capistrano Lane

Huntington Beach, California  92646

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-172
Dear Ms. Scott:

This letter is in response to your request for advice on behalf of Senator Tom Harman regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


May contributors to Senator Harman’s 2008 Senate committee, whose contributions were transferred and disclosed as contributions to the 2006 special election committee, make new contributions to the 2008 committee up to the applicable limit, taking into account the amount of their contributions transferred to the 2006 committee?
CONCLUSION


Yes.
FACTS


You opened a new committee, Tom Harman for Senate-2006 for an April 2006 special election.

To help fund the 2006 special election campaign, you transferred contributions from Tom Harman for Senate-2008 into the special election campaign.  The transfer process from one committee to another has specific disclosure requirements.  For the committee transferring money out, a lump sum transfer is disclosed as an expenditure on Schedule E of Form 460.  Identification of each contributor to the transferring committee, showing election limits (P-2008 or G-2008), remains on Schedule A as originally disclosed.  The outgoing transfer is not subtracted from each contributor’s “per election” total during the transfer process.


Some contributors who gave the maximum to the 2008 Senate campaign, and whose contributions were transferred to the 2006 special election campaign, now wish to recontribute to the 2008 Senate campaign for the election in June of 2008.  

ANALYSIS


Proposition 34 was passed by the voters in 2000 and imposed limits on contributions to candidates for elective state office beginning in 2001.  (Section 85300 et seq.)
  For purposes of the limits, contributions from a single contributor to one of a state candidate’s controlled committees are not aggregated with contributions made by the same contributor to a separate committee established by the candidate to run in a different election for the same or a different state office.  In other words, nothing in the Act prohibits a contributor from making the maximum allowable contribution to more than one committee controlled by the same candidate.  

Section 85306(a) also allows candidates for elective state office to transfer campaign funds from one controlled committee to another of the candidate’s controlled committees for elective state office.  
“A candidate may transfer campaign funds from one controlled committee to a controlled committee for elective state office of the same candidate.  Contributions transferred shall be attributed to specific contributors using a ‘last in, first out’ or ‘first in, first out’ accounting method, and these attributed contributions when aggregated with all other contributions from the same contributor may not exceed the limits set forth in Section 85301 or 85302.”


Regulation 18536 specifies the method to be used for identifying contributors whose funds are transferred from one committee to another.  Although the committee making the transfer is not required to disclose the individual contributors whose funds are being transferred at the time of the transfer, the committee must maintain detailed records identifying them.  (Regulation 18536(c).)  The committee receiving the funds must itemize each contributor, if $100 or more is transferred and attributed to a single contributor.  (Regulation 18536(d).)  

Under section 85306 and regulation 18536, funds transferred from one of a state candidate’s controlled committees to another are treated as contributions to the receiving committee from individual contributors, both for reporting and for purposes of the limits imposed on contributions made by those contributors to the committee receiving the funds.  Therefore, contributors whose contributions have been transferred out of one committee and into another using the procedures outlined in regulation 18536 may make additional contributions to the transferring committee, taking into account the amount of their original contribution and the amount transferred.  (Copp Advice Letter, No. I-04-105.)  For example, if Contributor A made a $3,300 contribution to the 2008 Senate committee for the 2008 primary election, all of which was transferred to the 2006 Senate committee and properly attributed to Contributor A, Contributor A may contribute an additional $3,300 to the 2008 committee for the 2008 primary election.  If only $1,000 of Contributor A’s funds were transferred to the 2006 committee, Contributor A may contribute no more than $2,300 to the 2008 primary election.  For reporting purposes, Contributor A’s cumulative contributions to the 2008 primary would be reported as P-$3,300.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Carla Wardlow


Division Chief


Technical Assistance Division



CW:rd
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


� The contribution limits are adjusted for inflation in January of every odd-numbered year.  (Section 83124.)  Currently, a candidate for the State Legislature may receive no more than $3,300 from a single contributor for a primary election and $3,300 per contributor for a general election ($6,700 per election from a small contributor committee).  (Sections 85301(a) and 85302(a).)





