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September 29, 2006
Joseph Weinstein
Campaign Manager

Manayan for Mayor 2006

626 Hamilton Avenue

Milpitas, California  95035

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-175
Dear Mr. Weinstein:

This letter is in response to your request on behalf of Henry Manayan for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


May Henry Manayan, a candidate running for mayor of the City of Milpitas, hold a concert sponsored by his business and contribute the profits to his campaign? 
CONCLUSION


If Mr. Manayan intends to contribute the profits from the concert to his campaign, then the concert is a political fundraiser and persons who purchase tickets to the concert will be deemed to be making contributions to Mr. Manayan’s campaign in the amount of the tickets purchased.  His campaign must report these payments as such.  
FACTS


You are treasurer for a candidate, Henry Manayan, who is running for mayor of the City of Milpitas on November 7, 2006.  During a telephone call on September 18, 2006, you stated that Mr. Manayan runs a commercial real estate investment firm.  You said he wants to promote a concert for the local community on October 28, 2006, and an entertainer friend of his will work with him.  You further stated that Mr. Manayan’s business will promote the concert, and that “all or part of the proceeds from the concert (after expenses are paid) will go to the campaign.”  Your view is that, “It’s his money and a candidate is free to donate as much of his own money to his campaign.”  You also stated in your letter that Mr. Manayan may also contribute personal funds to his campaign.
ANALYSIS 
A primary purpose of the Act is to ensure that receipts and expenditures in election campaigns be fully and truthfully disclosed so that voters may be fully informed and improper practices may be inhibited.  (Section 81002(a).)  In furtherance of this goal, the Act requires candidates to file periodic campaign statements disclosing contributions received and expenditures made.  (Sections 84200 - 84225.)  

What Is a “Contribution?”
Section 82015(a) defines the term “contribution” as “a payment
, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.”  The term “contribution” includes the purchase of tickets for events such as dinners, luncheons, rallies, and similar fundraising events.  (Section 82015(c).)  

Regulation 18215(a) likewise establishes (in pertinent part) that “[a] contribution is any payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor” and further clarifies that a payment is made for political purposes if it is “received by or made at the behest of…[a] candidate.”  (Regulation 18215(a)(2)(A).)  The term “candidate” is defined in section 82007, as follows:  

“‘Candidate’ means an individual who is listed on the ballot or who has qualified to have write-in votes on his or her behalf counted by election officials, for nomination for or election to any elective office, or who receives a contribution or makes an expenditure or gives his or her consent for any other person to receive a contribution or make an expenditure with a view to bringing about his or her nomination or election to any elective office, whether or not the specific elective office for which he or she will seek nomination or election is known at the time the contribution is received or the expenditure is made and whether or not he or she has announced his or her candidacy or filed a declaration of candidacy at such time….”

As a candidate under this definition, any payment Mr. Manayan receives is deemed to be for a political purpose and, thus, would be a contribution, unless it is clear from the surrounding circumstances that the payment is not for political purposes.  
Previously, the Commission has advised that when a concert is advertised as a political fundraiser, persons who purchase tickets to the concert are making contributions to the candidate or committee that will benefit from the event.  (Wechsler Advice Letter, No. I-96-173.)  When a candidate or committee benefits from a concert that is not promoted as a political fundraiser, the Commission has advised that the source of the contribution is the entertainer or other person organizing the event, unless individual ticket purchasers know at the time of purchase that the concert is a fundraiser for the candidate.  (McDonald Advice Letter, No. A-98-206.)  Although you have indicated that the upcoming concert will not be billed as a political fundraiser, Mr. Manayan himself is organizing the event through his own business, which is not established for the purpose of sponsoring or promoting concerts, and he intends to donate the proceeds of the concert to his campaign (for an election to be held within 10 days following the concert).  Accordingly, we cannot say that the payments he receives from persons who purchase tickets to the concert are not for political purposes and conclude that the payments received would be contributions as defined in section 82015.  Contributions to a candidate, under section 85201(c), must be deposited in the candidate’s bank account and reported pursuant to sections 84200 – 84217.  
What Is an “Expenditure?”
Section 82025 defines expenditure as a “a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment, unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.”  Regulation 18225(a) further explores what constitutes an expenditure as being “any monetary or nonmonetary payment made for political purposes.  A payment is made for political purposes if it is . . . made by a candidate, unless it is clear from surrounding circumstances that the payment was made for personal purposes unrelated to his or her candidacy or status as an office holder.”  (Regulation 18225(a)(2)(A).)  As we determined above, Mr. Manayan is a candidate and payments he receives in connection with the concert are for a political purpose.  Based on the same logic, expenditures 
Mr. Manayan makes to promote and underwrite the concert would be for a political purpose and would likewise be expenditures.  Expenditures made by a candidate must be reported pursuant to sections 84200 – 84217.


If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Carla Wardlow


Division Chief

Technical Assistance Division

CW:rd
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� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


	� Section 82044 defines a “payment” as a “payment, distribution, transfer, loan, advance, deposit, gift or other rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.”


	� Section 85201(d) requires that all personal funds of a candidate which will be utilized to promote the election of the candidate must be deposited in the campaign bank account prior to expenditure.  If �Mr. Manayan plans to expend personal funds promoting or underwriting the concert, the funds must be deposited in the campaign account prior to being spent.  





