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November 7, 2006
Jeffery Leacox
Greenberg Traurig LLP

1201 K Street, Suite 1100
Sacramento, CA  95814

RE:  Your Request for Advice

         Our File No. A-06-196
Dear Mr. Leacox:

This letter is in response to your request on behalf of Greenberg Traurig LLP (“GT”) for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTIONS

1.  May one or more California registered lobbyists participate as regular members of the GT PAC Committee (the “Committee”), and in the Committee’s discussions and decisions regarding contributions by GT or GT’s political action committee (“PAC”) to California statewide or legislative officeholders or candidates?


2.  Are there any limitations on the number of California registered lobbyists who may advise the Committee regarding the making of contributions so long as they do not participate in contribution decisions to California statewide or legislative officeholders or candidates?  
CONCLUSION


1.  California registered lobbyists may not participate as regular voting members of the Committee, if the lobbyists are part owners of GT or if the Committee’s funds are comprised in part of the personal funds or resources of the lobbyists.


2.  Under regulation 18752(b), there is no limitation on the number of California registered lobbyists who may advise the Committee regarding the making of a contribution so long as the Committee is not merely “rubber-stamping” the advice of lobbyists prohibited from participating in the contribution decision.   
FACTS


GT is an international law firm with more than 1500 attorneys and 30 offices throughout the United States, Europe, and Asia, including approximately 200 attorneys in four California offices.  GT is a registered lobbying firm in California and employs both registered lobbyists and non-lobbyist attorneys in its Sacramento office (which is essentially comprised of former employees of Livingston & Mattesich who joined GT in October 2005).  


GT makes corporate and PAC contributions to state, local, and federal officeholders and candidates throughout the United States, including California.  Any attorney or other non-attorney professional from any GT office may recommend a contribution to any candidate or other political committee, and may provide input with respect to any such contributions proposed by others, but no contribution can be made without the approval of the Committee.  The Committee meets on a regular basis, every two weeks, or as needed for unscheduled requests.  In the event the Committee cannot be convened before a decision is required, the Chair and Vice Chair of the Committee are empowered to approve corporate or PAC contributions but, generally, the exigent request is forwarded to the other committee members for comment.  There are presently more than 20 members of the Committee which, when fully constituted, generally includes at least one representative from each of GT’s 27 United States offices.  Currently, no member of the Committee is a California registered lobbyist.  
ANALYSIS


Section 85702, added to the act by Proposition 34, provides the following:

“An elected state officer or candidate for elected office may not accept a contribution from a lobbyist, and a lobbyist may not make a contribution to an elected state officer or candidate for elected state office, if that lobbyist is registered to lobby the governmental agency for which the candidate is seeking election or the governmental agency of the elected state officer.” 


Section 85702 applies to contributions to elected statewide officers and candidates for elected state offices.  Based upon the questions you have posed, you are only seeking advice as to contributions to elected statewide officers or candidates for elected state offices and there is no issue as to whether these officers or candidates fall within the purview of section 85702.

Regulation 18572 (copy enclosed) states that a lobbyist makes a contribution prohibited by section 85702 when “the contribution is made by a business entity, including a lobbying firm, owned in whole or in part by a lobbyist, and the lobbyist participated in the decision to make the contribution” or when “the contribution is made from the funds of a committee comprised in part of personal funds or resources of a lobbyist and the lobbyist participates in the decision to make the contribution.”  
 
GT makes contribution decisions through the Committee.  Currently the Committee is comprised entirely of non-lobbyists.  As you noted in your request for advice, we have concluded that such arrangements do not “run afoul of the lobbyist contribution prohibition of section 85702.”  (Blattner Advice Letter, No. A-04-124.)


However, you have proposed allowing one or more California registered lobbyists to participate “as a regular member of the Committee, and in its discussions and decisions regarding recommended contributions by GT or its PAC to California statewide or legislative officeholders or candidates with respect to which the firm is registered to lobby, so long as they make up no more than 2 members or 5% of the overall membership of the Committee, whichever is greater….” 

To determine if the arrangement you have proposed violates the lobbyist contribution prohibition of section 85702, we must analyze whether a California registered lobbyist “participates in the decision to make a contribution” when acting as a regular member of the Committee even when the majority of the Committee consists of non-lobbyists.  Neither the Act nor the Commission’s regulations defines the term “participates.”  However, an examination of the Commission Minutes from the public meeting at which the Commission adopted regulation 18572 reveals that the term “participates” was considered thoroughly prior to its inclusion in the regulation.  (Commission Minutes of Meeting, May 9 and 10, 2002, pp. 1-13 and 21-28.)    

The term “participates” was included in regulation 18572 only after the Commission rejected the staff’s proposed “direct and control” standard.  The Commission interpreted the direct and control standard as allowing lobbyists to participate in voting on decisions to contribute so long as the lobbyists did not constitute a majority of the body making the decision.  Finding the direct and control standard troublesome, the Commission recommended the term “participates” based on the Commission’s interpretation that section 85702 prohibits lobbyists from participating in voting on a decision to contribute even when the lobbyists do not constitute a majority of the voting body.  (Commission Minutes, supra.)  At a minimum, it is clear from the Commission’s rejection of the direct and control standard that the term “participates” includes the act of voting on a contribution decision.  


What is less clear is whether the term “participates” includes lobbyist actions other than voting.  Noting that the term “participates” could be interpreted to include a lobbyist advising his or her clients if the term was taken “too literally” (an interpretation the Commission concluded would violate a lobbyist’s First Amendment rights), the Commission limited the scope of the term “participates” by adding subdivision (b) of regulation 18572, which provides that “[n]othing in [regulation 18572] shall be construed to prohibit a lobbyist from advising his or her client or lobbyist employer regarding the making of a contribution.”  (Commission Minutes, supra.)  In light of subdivision (b), it is doubtful that the term “participates” has any meaning other than the actual casting of a vote in a contribution decision.  

The Commission Minutes, supra, reveals that one commissioner proposed substituting a clearer phrase for the term “participates” to clarify that the Commission intended to prohibit lobbyists from “casting a vote” in a decision to contribute.  Despite this recommendation, the Commission still elected to use the term “participates.”  While an inference can be drawn from the choice of the term “participates” that the Commission intended “participate” to have a broader meaning than “casting a vote,” the Commission Minutes indicate not that the Commission intended a broader meaning, but only that the Commission did not explore the “casting a vote” language after the inclusion of subdivision (b) removed the Commission’s concern that “participates” could be taken too literally.  

The only other indication of the scope of the term “participates” is provided by examining the scope of the term “advising.”  In previous advice letters addressing the term “advising” for the purposes of regulation 18572, we have cautioned that the Commission has “found the locus of decision-making to shift from the ‘oversight’ body to the ‘recommendation body’ where, over time, the recommendations of the latter are merely rubber-stamped by the former.”  (Churchwell Advice Letter, No. I-01-115; see also Blattner Advice Letter, supra.)  

Examining the arrangement you have proposed, and consistent with the Commission Minutes and prior advice, we can conclude that participation includes the act of voting on a contribution decision, and any circumstances in which the decision-making body is merely rubber-stamping the “advice” provided by lobbyists when making a contribution decision.  In other words, the Commission’s contribution decisions must be made independently from the advice provided.  Furthermore, GT must take the appropriate precautions to ensure that the members of the Committee making the contribution decision do not feel obligated to adopt the advice of lobbyists whom must otherwise abstain from voting in the contribution decision.

Returning to the arrangement you have described, it is clear that California registered lobbyists may not participate as regular voting members of the Committee if the lobbyists are part owners of GT or if the Committee’s funds are comprised, in part, of the personal funds or resources of the lobbyists.  However, this conclusion does not preclude California registered lobbyists from serving on the Committee providing that they abstain from any vote pertaining to a California statewide or legislative officeholder or candidate.  If California registered lobbyists serve on the Committee, the remaining members of the Committee must act independently from any advice provided by the lobbyists.  If non-lobbyist members of the Committee merely rubber-stamp the advice of a lobbyist member of the Committee, as a result of either general practice or from apprehension associated with voting against the advising lobbyist, the advising lobbyist has inappropriately participated in the contribution decision and the arrangement violates section 87502 of the Act.  

Turning specifically to your question regarding any limitations placed upon California registered lobbyists to advise the Committee, under regulation 18572(b), there is no limitation on the number of California registered lobbyists who may advise the Committee regarding the making of a contribution.  However, as previously addressed, GT must ensure that the decision-making body acts independently from the advice provided from California registered lobbyists, if the lobbyists are part owners of GT or if the Committee’s funds are comprised, in part, of the personal funds or resources of the lobbyists.  (See Churchwell Advice Letter, supra; Blattner Advice Letter, supra.)

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 







Luisa Menchaca







General Counsel

By:  
Brian G. Lau
Counsel, Legal Division
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