This Letter is SUPERSEDED by Coler Advice Letter No. I-07-089
November 9, 2015
Ben Williams

8254 Bramhall Way

Fair Oaks, CA  95628

RE:  Your Request for Informal Assistance
         Our File No. I-06-206
Dear Mr. Williams:

This letter is in response to your request regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your letter raises general questions about future employment that is not clearly defined, we are treating it as a request for informal assistance only, pursuant to regulation 18329(c), copy enclosed.  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Section 83114; regulation 18329(c).)

QUESTIONS

1. Since your recent retirement from the Department of Water Resources 
(“DWR”), do the one-year post-governmental employment provisions of the Act bar you from:

(a)  making appearances before DWR either as a retired annuitant employee or independent contractor of Cooperative Personnel Services (“CPS”), a joint powers agency, where DWR is a client agency of CPS?
(b)  making appearances before DWR while acting as an agent or representative of third party vendors?

(c)   making appearances before other state or local government agencies or assisting third party vendors with their responses to requests for proposals (RPSs) or invitations for bids (IFBs) of state agencies other than DWR?
CONCLUSIONS


1(a).  No.  If you are employed as a retired annuitant by DWR, you would not be considered to be compensated by another person.  Therefore, the one-year ban would not apply.  In addition, if you receive compensation from DWR for providing consulting services to DWR through Cooperative Personnel Services, you would not be considered to be making appearances on behalf of any other person for compensation, unless your representation or communication is on behalf of CPS, a local government agency.  The prohibition applies to the making of any formal or informal appearance, or any oral or written communication before DWR, or any of its officers or employees for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.

1(b)  Generally, the one-year ban would bar you from making, on behalf of these vendors, any formal or informal appearance, or making any oral or written communication before DWR, or any of its officers or employees, if your appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.  Also, the permanent ban on “switching sides” may apply.


1(c).  If your assignment at a state agency makes you a “consultant” subject to the restrictions of regulation 87406(d)(1), you should request additional assistance as  particular ability to appear before or communicate with your former state employer or employers would depend on specific facts relating to your various employment contracts.  In addition, you would be subject to the conflict-of-interest provisions of the Act in your position at a new state agency.     

FACTS

Until your recent retirement, you were Chief of the Division of Technology services (Chief Information Officer) for DWR.  You had signatory authority regarding certain purchasing documents and contracts and were a designated Form 700 filer.  You retired from State service on December 30, 2006 and are now considering two employment and/or contractual opportunities.

First, you contemplate providing temporary consulting services to state and local agencies, including DWR, either as an employee (retired annuitant), or as an independent contractor of CPS.  CPS is a public joint powers agency governed by the State of California and several local government agencies.  CPS enters into interagency agreements to provide consulting services to state and local agencies.  In this capacity, you would have no decision-making or signatory authority with any client agencies, nor would you be required by CPS to file a Form 700 disclosure statement.  You have not stated whether the client agency may require you to file a form 700 under the agency’s conflict of interest code. You would provide advice and consulting services to the client agencies and may be requested to make recommendations on some management issues.  

Second, you plan to be a contractor to a private company that advises vendors on strategies for doing business with state and local government.  In this capacity, you may occasionally represent a client vendor before a state agency or assist the vendor prepare a bid response.  You do not indicate if such a state agency may include DWR.
ANALYSIS

Public officials are subject to three types of post-governmental restrictions under the Act.  The first two, colloquially known as the “revolving door” prohibitions involve restrictions that apply after an official leaves public service.  The third restriction, the ban against influencing prospective employment, applies when the official is preparing to leave public service.  You have asked us only regarding the “revolving door” restriction (often referred to as the “one-year ban”), prohibiting certain state employees from communicating, for compensation, with their former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action (see section 87406, regulation 18746.1).  Accordingly, our analysis emphasizes the one-year ban.
Section 87406 prohibits specified officials from acting as an agent or attorney or otherwise representing, for compensation, “any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof,” for one year after the official left the agency’s employment “if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d), see also regulation 18746.1.)  An appearance before a state administrative agency does not include an appearance in a court of law or before an administrative law judge.  (Section 87406(d)(1), see also regulation 18746.1.)
Regulation 18746.1(b) outlines when the prohibitions of the one-year ban will apply.  Under this regulation, an official covered by the one-year ban is prohibited from making an appearance or communication if all of the following apply:

(1) The official has left his or her state office or  employment, which means he or she has either permanently left state service or is on a leave of absence.
(2) The appearance or communication is made within 12 months after leaving state office or employment.

(3) The public official is compensated, or promised compensation, for the appearance or communication.  However, a payment made for necessary travel, meals, and accommodations received directly in connection with voluntary services is not prohibited or limited by this section.

(4) The appearance or communication is made on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person. An appearance or communication made by a public official solely to represent his or her personal interests, as defined in regulation 18704.2, however, is not prohibited or limited by this section.

(5) The appearance or communication is made for the purpose of influencing, as defined in regulation 18746.2,
 any legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract, or the sale or purchase of goods or property.


(6) The appearance or communication is made before any officer or employee of  any state administrative agency that the public official worked for or represented during the 12 months before leaving state office or employment.  This includes any state administrative agency which budget, personnel, and other operations are subject to the direction and control of any agency that the official worked for or represented.

1(a).  Making appearances before DWR as a retired annuitant or through CPS 
under contract.
As a recently retired designated employee of DWR,  you will be barred for a period of one year after leaving DWR from representing any other person for compensation, “by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication” before DWR, or any of its officers or employees “if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”
  

A threshold question is whether you will appear before or communicate with DWR as a representative of CPS for the purpose of influencing “any legislative or administrative action, or any discretionary act involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant or contract or the sale or purchase of goods or property.”  According to your facts, you would provide advice and consulting services to the client agencies and may be requested to make recommendations on some management issues.  You have provided insufficient facts to determine whether you will be making appearances for the purpose of seeking legislative or administrative action or any discretionary act involving permits, licenses, etc.  If you will not,  however, the one-year ban would not apply.  (Section 87406(d)(1).)

If you will be making appearances concerning actions prohibited by the one-year ban, the next question is whether you would be compensated from representing “another person.”  If not, this requirement of the ban would not be met.  You state that you will appear before or communicate with DWR as either a retired annuitant or through CPS.  As a retired annuitant you would not be compensated to represent another person since DWR would not be considered “another person” for purposes of section 87406.  We similarly conclude with respect to your appearances before DWR, even where you are under contract with CPS, provided that the compensation you receive is from DWR.   We note that if your representation before DWR is on behalf of CPS, not the client agency, your appearances before DWR would be prohibited.  This is because CPS is a local government agency.  (Cohen Advice Letter, No. A-96-090 and Elliott Advice Letter, No. I-90-197.)
   

1(b).  Making appearances before DWR while acting as an agent or representative of third party vendors.

As stated above, you will be barred for a period of one year after leaving DWR from representing any other person for compensation, “by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication” before DWR, or any of its officers or employees “if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  Generally, you may not represent third parties under these circumstances.  


The one-year ban on communications is broadly construed.  Thus, we have advised that a former state official makes a formal or informal appearance where the former official is identified in connection with a communication.  (Thomas Advice Letter, No. A-05-106; Harrison Advice Letter, No. A-92-289.)  We have advised that identification of a former official in material submitted to a former agency is sufficient to constitute an appearance or communication.  (Roberts Advice Letter, No. A-02-190.)

Communications restricted by the one-year ban include any formal or informal appearance and any oral or written communication made to influence legislative or administrative action or any action on a proceeding.  (Section 87406(d)(1).)  Hence, if the prohibition applies to you, it remains applicable even if you were to represent a third party on matters unrelated to the subject matter of your prior employment.  

Prohibited communications include, but are not limited to, conversing directly or by telephone, corresponding by writing or e-mail, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Regulation 18746.2(a).)  A communication is considered to be for the purpose of influencing legislative or administrative action “if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2(a).)

Whether your representation constitutes an “appearance” or a “communication,” and whether a particular communication is for the purpose of influencing administrative or legislative action, are questions that can only be answered with knowledge of particular facts of a given situation.  You may wish to request more specific advice when you are able to provide the specifics of particular transactions.

1(c).  Representing third parties before state or local agencies if your duties qualify you as a “consultant” within the meaning of the Act.  

You state that you may be making appearances before other state or local government agency or assisting third party vendors with their responses to requests for proposals (“RPSs”) or invitations for bids (“IFBs”) of state agencies.  You want to know what prohibitions apply to you under these various situations.  Since you have not provided sufficient facts to reach a definitive conclusion, we can provide you general guidance.   

It appears that you may be simultaneously representing vendors before DWR and working as a consultant for other state or local agencies.  You state that you will not be making decisions or filing a Form 700.  If that is the case, the revolving door provisions continue to apply with respect to all of your appearances before DWR.  

A separate question posed is whether the revolving door prohibition applies to appearances before DWR if you qualify as a “consultant” by virtue of your new duties.  Regulation 18701(a)(2) establishes two criteria for qualification as a “consultant;” an individual who satisfies either criterion is a “consultant” for purposes of the Act.  First, an individual may be a “consultant” if he or she performs, pursuant to a contract, any of the actions described in regulation 18701(a)(2)(A) (copy enclosed).  Alternatively, an individual may be a “consultant” if he or she “serves in a staff capacity with the agency” under regulation 18701(a)(2)(B).  However, regulation 18746.1(a) applies to any employee of a state administrative agency that is designated or should be designated in an agency’s conflict of interest code.  Thus, each assignment you take with a state agency must be examined to determine if you will be a “consultant” to the agency.  You will need  to analyze whether you will be making governmental decisions as described in regulation 18701(a)(2)(A), or you will be serving in a staff capacity with the agency and in that capacity you will be participating in making governmental decisions as defined in regulation 18702.2 (copy enclosed), or you will be performing the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s conflict of interest code.  (Regulation 18701(a)(2)(B).)


If your assignment at a state agency makes you a “consultant” subject to the restrictions of regulation 87406(d)(1), you should request additional assistance as  particular ability to appear before or communicate with your former state employer or employers (including DWR) would depend on specific facts relating to your various employment contracts.  In addition, you would be subject to the conflict-of-interest provisions of the Act (sections 87100-87103) in your position at a new state agency.  
Permanent Ban


You have not asked about the permanent ban; however the permanent ban may be implicated in some of your post governmental employment endeavors.  Section 87401 and 87402 provide:

“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as an agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State  
of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:

“(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.

� Government Code sections 81000 – 91014.  Commission regulations appear at Title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


�   Regulation 18746.2(a)  provides that  for purposes of section 87406, a formal or informal appearance or oral or written communication is for the purpose of influencing if it is made for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding with in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication. 





�   Services performed to administer, implement, or fulfill the requirements of an existing permit, license, grant, contract, or sale agreement may be excluded from the prohibitions of this regulation, provided the services do not involve the issuance, amendment, awarding, or revocation of any of these actions or proceedings.  However, the prohibitions of sections 87401 and 87402, the permanent ban on “switching sides”, may apply.�


�  We presume that you permanently left state service on December 30, 2006.  We advise that the one-year period commences when an employee has permanently left state service and is no longer receiving compensation, including compensation for unused vacation time.  (Weil Advice Letter,              No. A-97-247.)


�  While section 87406(e) exempts appearances and communications made on behalf of another state agency, local government agencies are not included in the exemption.





