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December 5, 2006
Jim Wood
432 Greens Drive

Healdsburg, CA  95448

RE:
Your Request for Advice


Our File No. A-06-216
Dear Mr. Wood:
This letter is in response to your request for advice regarding the honoraria provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION

Would payments for your lectures or presentations to professional groups on the subject of forensic dentistry be “honoraria” prohibited by the Act?
CONCLUSION


Under the circumstances you describe, these payments would not be classified as prohibited “honoraria,” but as “earned income” under the Act.  Those payments would therefore be reportable as income, but such income is not prohibited by the Act.  
FACTS

You are a recently-elected member of the Healdsburg City Council.  You are also a full-time practicing dentist with an office in Cloverdale, and a recognized expert in the field of forensic dentistry.  You consult for the Mendocino, Lake, and Sonoma County Sheriff’s Departments on cases involving forensic dentistry.  You are sometimes invited to speak to dental organizations on the topic of forensic dentistry, generally receiving some payment for your time and effort.  You have never been invited to make a paid appearance before a dental group within the city limits of Healdsburg, but you speak occasionally to civic groups without remuneration.
ANALYSIS
The Act’s prohibition on acceptance of an “honorarium” appears at section 89502(a), which states in full: 

“No elected state officer, elected officer of a local government agency, or other individual specified in Section 87200 shall accept any honorarium.”

As a member of the Healdsburg city council, you are “an elected officer of a local government agency” within the meaning of sections 89502(a) and 82041, and as such are subject to the Act’s prohibition on accepting honoraria.  The honorarium ban also applies to candidates for local elected office.  (See sections 82020, 89502(b)(1).)  Your position makes you subject to this ban, so we must next consider whether payments for the activities you describe would be considered “honoraria” as this term is used by the Act.   
Section 89501(a) defines the term “honorarium,” in pertinent part, as follows:  

“(a) For purposes of this chapter, ‘honorarium’ means, except as provided in subdivision (b), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.

(b) The term ‘honorarium’ does not include:

(1) Earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches. The Commission shall adopt regulations to implement this subdivision.”

Regulation 18931.1 also provides, in pertinent part, that: “For purposes of Government Code Sections 89501 through 89506, ‘speech given’ means a public address, oration, or other form of oral presentation.”  This definition of the “speech given” for purposes of the honorarium ban at section 89502 is broad enough to include the paid lectures you describe, unless they are made in the normal course of practice in a bona fide business, trade or profession.  
Over the years we have discussed “bona fide business, trade, or profession” in advice letters describing a wide variety of paid activities.  In the Tribe Advice Letter,  No. A-95-310, we concluded that the Deputy Executive Director of this agency would 
not be receiving a prohibited honorarium if he accepted paid employment as a radio talk show host.  Similarly, in the Leach Advice Letter, No. A-97-160, and in the Kahn Advice Letter, No. A-99-296, we found that payments given for instructional presentations were not honoraria, but were “earned income” for services rendered in a bona fide business, trade, or profession, under section 89501(b).   

In these cases, the officials had engaged in the same business, trade or profession before he or she entered public service.  Both the Leach and Kahn letters concerned business activities of Assembly candidates who had been engaged for many years in a business unrelated to the duties or expertise of Assembly members.  As we understand the circumstances here, your situation is similar to those described above, differing only in that, as a dentist, you practice a state-licensed profession which is presumed – in the absence of evidence to the contrary – to be a “bona fide” profession under Regulation 18932.1(c)(1), which provides in pertinent part that:

“(c)  For purposes of Government Code Sections 89501 through 89506, a trade or professional practice is presumed to be “bona fide” if either of the following applies:

(1)  The tradesperson or professional practitioner possesses current licensure or certification which is issued by state or federal occupational licensing authority, the issuance of which requires a demonstration of skill and knowledge in connection with the relevant trade or profession.”

Subdivision (d) of the same regulation adds this proviso:  “A business whose predominant activity is making speeches is not “bona fide” for purposes of Government Code Sections 89501 through 89506.”  Your particular circumstances are most similar to those we discussed in the Phillips Advice Letter, No. A-91-137, where we applied the “earned income” exception to lectures given by a physician to health care professionals on areas of medicine in which the physician practiced and conducted research.   
As we understand the facts, you are a licensed dentist with a full-time family practice, who in addition consults with law enforcement agencies in cases involving forensic dentistry.  It appears then that your predominant activities are clinical dentistry, with some forensic work in addition, and that your presentations on forensic dentistry are merely ancillary to a secondary component of your professional practice.  Assuming that
this is an accurate assessment of your activities, we have little difficulty in concluding that the payments you receive in compensation for your presentations on forensic dentistry are “earned income” and not “honoraria” as these terms are defined by the Act.  

Sincerely, 


Luisa Menchaca


General Counsel

By:
Lawrence T. Woodlock

Senior Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000–91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.





