January 3, 2007
Mr. Bradley John Cavallo
2822 Stevens Drive

Auburn, California  95602

RE:
Your Request for Informal Assistance

Our File No.  I-06-224
Dear Mr. Cavallo:

This letter is in response to your request for advice regarding the “revolving door” provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Since your request asks for general guidance, we are treating it as a request for informal assistance.

QUESTION


Having recently left your position at the California Department of Water Resources (“DWR”), you ask whether any provisions of the Act would prohibit you from performing work at your new private employer, Cramer Fish Sciences, on contract with the DWR.  
CONCLUSION


Because your position as environmental scientist was not designated in DWR’s conflict of interest code, assuming your position at DWR did not in fact involve making or participating in making governmental decisions, the Act’s one-year ban on appearing before your prior agency to influence legislative or administrative action will not apply to you.  The Act’s permanent ban, however, will restrict you from working on any judicial or other proceeding on which you worked in other than a non-ministerial capacity while you were at DWR.  The permanent ban does not, however, restrict you from participating in new contracts with DWR, as discussed below.  
FACTS


You recently left your position as environmental scientist at the DWR, where you performed fisheries analysis and assessments.  You separated from state service on December 15, 2006.  You began working for Cramer Fish Sciences, a private consulting firm based in Oregon on December 18, 2006.  

You state that you were not a designated employee at DWR, and were not required to submit the Form 700 statement of economic interests.  Staff at DWR have expressed interest in contracting for your services through your new employer.  You state that your future work would be related to that which you performed in your position as an environmental scientist at DWR, but would not fall under any contract or policy where you have been a decision-maker at DWR.  
You would like to know if there are any legal restrictions that would prohibit you from acting as a consultant to your former employer.  If there are any legal restrictions, you would like to know how long the restrictions apply.
ANALYSIS

The Act has three main post-governmental restrictions on individuals who have recently left state service:

1.  A “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action (see section 87406, regulation 18746.1);

2.  A “permanent ban” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (see sections 87401-87402, regulation 18741.1); and

3.  Restrictions on a state employee who is negotiating or has any arrangement concerning prospective employment (section 87407, regulation 18747).
  
Because you took a position with Cramer Fish Sciences on December 18, 2006, we are not addressing the restriction contained in section 87407.  We only address the one-year and permanent ban sections of the Act.  

I.  The One-Year Ban


Section 87406(d)(1) states in pertinent part:


“No designated employee of a state administrative agency, any officer, employee, or consultant of a state administrative agency who holds a position which entails the making, or participation in the making, of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest, and no member of a state administrative agency, for a period of one year after leaving office or employment, shall, for compensation, act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof, for which he or she worked or represented during the 12 months before leaving office or employment, if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action,
 or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”

Under this section, the one-year ban is not limited to designated employees.  The one-year ban applies to two kinds of former state employees:  (1) those employees who held a position which was listed as a designated employee position in their former agency’s conflict of interest code; and (2) those employees who held a position which was not listed as a designated employee position in their former agency’s conflict of interest code, but nevertheless made or participated in the making of governmental decisions which had a reasonably foreseeable material effect on any financial interest. (Regulation 18746.1, copy enclosed.)  Thus, the one-year ban covers decision-making employees who hold a position that is designated or should be designated in an agency’s conflict of interest code.  (Regulation 18746.1(a)(2); Davidian Advice Letter No. A-04-054; West Advice Letter No. I-02-077; Unterreiner Advice Letter, No. I-98-299.) 
Section 87302 requires agencies to enumerate positions which involve the making or participating in the making of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest.  You have stated that you have never been required to file a Form 700 statement of economic interests with the DWR and that you were never a “designated employee” under the DWR conflict of interest code.  
In this case, the DWR made a determination that your position should not be included in its conflict of interest code, pursuant to the requirements of section 87302.  Therefore, assuming that you did not in actuality make or participate in making governmental decisions
 at DWR, the one-year ban does not apply to you.  
II.  The Permanent Ban on “Switching Sides”


The second post-employment restriction on public officials is a permanent prohibition on influencing any judicial or other proceeding in which the official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402.)  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding after leaving state service.

Sections 87401 and 87402 provide:

“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding
 if both of the following apply:

“(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.

“(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)


“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)

By the terms of these sections, the permanent ban applies to former state administrative officials.  Section 87400(b) defines a “state administrative official” as a “member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”

The proceedings covered by the permanent ban involve the rights and duties of specific parties and include, for example, a lawsuit, a hearing before an administrative law judge or a state contract.  An official is considered to have “participated” in a proceeding if the official took part “personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information as an officer or employee….” (Section 87400(d).)  
In addition, the permanent ban does not apply to “new” proceedings, including new contracts with the employee’s former agency in which the former employee did not participate.  (Section 87401; Leslie Advice Letter, No. I-89-649.)  A new contract is one that is based on new consideration and new terms, even if involving the same parties.  (Ferber Advice Letter, No. I-99-104; Anderson Advice Letter, No. A-98-159.)  In addition, the application, drafting and awarding of a contract, license or approval is considered to be a proceeding separate from the monitoring and performance of the contract, license or approval.  (Anderson, supra; Blonien Advice Letter, No. A-89-463.)       

You have not provided detailed information about the work you performed at the DWR or your prospective projects at Cramer Fish Sciences.  You should consider the above discussion in order to determine whether there are any DWR proceedings you participated in that are subject to the permanent ban.  If in your role as an environmental scientist for DWR you participated in proceedings covered by the permanent ban, then after leaving state service, you may not, for compensation, represent any person or entity, other than the State of California before DWR regarding such proceedings.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Luisa Menchaca


General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

Counsel, Legal Division

Enclosures:  Regulations 18329, 18702.1, 18702.2, and 18746.1

HPW:jgl
�  Government Code sections 81000–91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.





�   Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)





�  Prior to separation from state service, a public official is prohibited under section 87407 from making, participating in making, or influencing “any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning prospective employment.”  


	� “‘Influencing legislative or administrative action’ means promoting, supporting, influencing, modifying, opposing or delaying any legislative or administrative action by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, or analyses.” (Section 82032.) “Administrative action” is defined in section 82002 as “the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment, or defeat by any state agency of any rule, regulation, or other action in any ratemaking proceeding or any quasi-legislative proceeding....” Section 82037 defines “legislative action” as “the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity. 'Legislative action' also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.”





	� A state employee “makes a governmental decision” when, acting within the scope of his or her authority, he or she votes on a matter, appoints a person, commits the agency to a course of action, enters into any contractual agreement on behalf of the agency, or determines not to act, unless the determination is made due to a conflict of interest.  (Regulation 18702.1, copy enclosed.) A state employee “participates in making a governmental decision” when he or she negotiates, without significant substantive review, with a governmental entity or private person regarding the decision; advises or makes recommendations to the decisionmaker, either directly or without significant intervening substantive review; conducts research, makes an investigation, or prepares or presents any report, analysis or opinion, orally or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the employee and the purpose of which is to influence the decision.  (Regulation 18702.2, copy enclosed.)





	�  Section 87400(c) defines “judicial, quasi-judicial or other proceeding” to include:


“. . . any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency, including but not limited to any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of Title 2 of the Government Code.”





