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January 23, 2007
John J. Ruprecht
Attorney at Law

P. O. Box 1445

Fort Bragg, CA  95437

RE:
Your Request for Advice


Our File No. A-06-225
Dear Mr. Ruprecht:

This letter is in response to your request for advice on behalf of Mr. Joe Flower, a recently elected member of the Mendocino Coast Health Care District board of directors, regarding the honoraria provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Our advice is based on the facts presented in your request and your telephone conversation with Fair Political Practices Commission staff on January 2, 2007.  Please note that our advice does not apply to past conduct.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTION

Would compensation paid to Mr. Flower for giving speeches and seminars regarding health care be considered prohibited honoraria under the Act?
CONCLUSION


Compensation Mr. Flower receives for seminars in which participants receive continuing medical education credits will be considered earned income rather than prohibited honoraria under regulation 18932.2 which provides an exception to the definition of “honorarium” for teaching as a bona fide profession.  However, compensation from speaking engagements where participants do not receive continuing medical education credits will be considered honoraria, because the Act and regulations provide that a business or profession where more than 50 percent of the income is derived from making speeches does not fit within the “bona fide” business exception.  
FACTS

You are general counsel for the Mendocino Coast Health Care District.  The District is formed and operates as a local health care district pursuant to Health and Safety Code section 32000 et seq.  You are requesting advice on behalf of Mr. Joe Flower who was recently elected as a member of the board of directors of the District.  He was sworn in as a director on November 27, 2006, with his directorship commencing on December 1, 2006.  However, Mr. Flower has not yet participated in a board meeting awaiting the outcome of this advice request concerning honoraria.  
Mr. Flower is an authority in the health care field and his primary occupation is giving speeches and seminars regarding health care.  He estimates that he receives approximately 65 percent of his income from speaking engagements.  Participants at about one-fifth of his speaking engagements receive continuing medical education credits.  He also writes articles in the health care field and is available as a consultant in the health care field.  Mr. Flower’s recent election to the District board has prompted you to ask on his behalf whether the compensation he receives for giving speeches and seminars would be considered prohibited honoraria under the Act.    
ANALYSIS


In 1990, Proposition 112 added a provision to the California Constitution stating that “[n]o member of the Legislature may accept any honorarium.”  (Cal. Const. Art. 4, sec. 5(b).)  The Legislature passed additional ethics laws during the 1990’s which extended the honorarium prohibition to other state and local officials, candidates and designated employees.  Section 89502(a) of the Act provides, in part, that no elected officer of a local government agency shall accept any honorarium.  Section 82041 defines a “local government agency” to mean “a county, city or district of any kind including school district, or any other local or regional political subdivision, or any department, division, bureau, office, board, commission or other agency of the foregoing.”  As an elected member of the Mendocino Coast Health Care District, Mr. Flower is an elected officer of a local government agency subject to the honorarium ban.  
The term “honorarium” is defined as “any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.”  (Section 89501(a).)  “Speech given” as used in section 89501, means “a public address, oration, or other form of oral presentation, and includes participation in a panel, seminar, or debate. . . .”  (Regulation 18931.1.)  “Article published” as used in section 89501, means “a nonfictional written work:  (1) [t]hat is produced in connection with any activity other than the practice of a bona fide business, trade, or profession; and (2) [t]hat is published in a periodical, journal, newspaper, newsletter, magazine, pamphlet, or similar publication. . . .”  

The term “honorarium” as used in the Act does not include earned income
 for personal services provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession.  (Section 89501(b)(1) and 82030.5; regulation 18932.)  This exception, stated at section 89501(b)(1), provides:

“(b)  The term ‘Honorarium’ does not include:
“(1)  Earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.”


Regulation 18932.2 provides an exception to the definition of “honorarium” for teaching as a bona fide profession, stating: 

“For purposes of Government Code Sections 89501 through 89506, an individual is presumed to be engaged in the bona fide profession of teaching in any of the following circumstances:

“(a)  The individual is under contract or employed to teach at a school, college, or university. . . .

“(b)  The individual receives payment for teaching a course, presented to assist in maintenance or improvement of professional skills or knowledge where the course provides credit toward continuing education requirements of the pertinent profession. . . .” 


In addition, regulation 18932.1, copy enclosed, sets forth the criteria for a “bona fide” business trade or profession under the exception.  It provides in part:  
“(a)  For purposes of Government Code Sections 89501 through 89506, a business is presumed to be ‘bona fide’ if the owner of the business has maintained the following documents for the two calendar years immediately preceding the year in which the consideration for the payment was provided:  

“(1)  Books and records of accounting consistent with the operation of a business; and 

“(2)  Copies of tax returns filed in connection with the operation of the claimed business. . . .”    

“(d)  A business whose predominant activity is making speeches is not ‘bona fide’ for purposes of Government Code Sections 89501 through 89506.”  


Thus the statute and regulation 18932.1(d) deny “bona fide” status for purpose of the honorarium exemption to a business whose predominant activity is making speeches.   According to regulation 18932.3 (copy enclosed), “speechmaking” is presumed to be the “predominant activity” of an individual’s business, trade, or profession in existence for one year or more if:  

“(1)  During the 12-month period prior to and including the date of the speech, more than 50 percent of the hours spent on an individual’s business, trade, or profession is devoted to the preparation and/or delivery of speeches; or

“(2)  During the 12-month period prior to and including the date of the speech more than 50 percent of the gross income of the individual’s business, trade, or profession is derived from the preparation and/or delivery of speeches.”       

You stated that Mr. Flower’s major source of income, approximately 65 percent, is from speaking engagements.  Mr. Flower began receiving a majority of his income from speaking in the health care field in 1998.  He leads seminars and workshops discussing healthcare issues, presenting these to hospital and corporate clientele.  You state that in approximately one-fifth of the instances where Mr. Flower receives payment for speaking engagements, the participants at the conferences receive continuing medical education credits.  In those instances where the seminars provide continuing medical education credits to participants, compensation received by Mr. Flower would be excluded from the honorarium ban because of the exemption in regulation 18932.2(b), for teaching as a bona fide profession.  
We are then left to consider whether compensation from the other speaking engagements and seminars constitute earned income from a bona fide business under the honorarium exception.  The Act in section 89501(b)(1) and regulation 18932.1 state that a business may not be considered “bona fide” for purposes of the honorarium exception if the predominant activity of the business is making speeches.  Regulation 18932.3 states that speechmaking is presumed to be the “predominant activity” of an individual’s business or profession if, during the 12 months prior to the speech more than 50 percent of the gross income of the individual’s business or profession or more than 50 percent of the hours spent on the individual’s business or profession is derived from or devoted to the preparation of speeches.  According to the facts you have provided, Mr. Flower’s major source of income, approximately 65 percent, is from speaking engagements.  Under the Act and regulations, therefore, income from speaking engagements where participants are not receiving continuing medical education credits, would be considered prohibited honoraria.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Luisa Menchaca


General Counsel

By:
Hyla P. Wagner

Counsel, Legal Division

Enclosures:
Regulations 18932.1 and 18932.3
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� Government Code sections 81000–91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


�  “Earned income” is defined at section 82030.5 to include “income from wages, salaries, professional fees and other amounts received or promised to be received as compensation for personal services rendered.”    





