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January 29, 2007
Lance Phillips
29845 Sloop Drive

Canyon Lake, California 92587

RE:
Your Request for Advice


Our File No. A-06-228
Dear Mr. Phillips:

This letter is in response to your request for advice regarding the post- governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Please note that there may be other law outside the Act that may apply to your situation, including but not limited to sections 1090 et seq. of the Government Code regarding contracts. 
QUESTION
As a designated employee of the California Department of Corrections and Rehabilitation (CDCR), does the Act impose any restrictions preventing you from dealing with your agency through your own small business after you leave state service?
CONCLUSION


Neither the “permanent ban” nor the “one-year ban” provisions would bar you from representing your own business interest in the proceedings you describe before your former agency employer.
FACTS

You are currently a Construction Supervisor II with CDCR and wish to take an early retirement and leave state service.  It is your understanding that your position is designated and, as a designated employee, you are required to file a Statement of Economic Interests (Form 700) under CDCR’s conflict of interest code.  Your basic duties involve supervising and monitoring construction activity where incarcerated wards 
work within correctional facilities.  You have no authority or purchase power over materials for any projects.  You stated in our telephone conversation that you do not have authority to decide what products CDCR purchases, and that your job is solely to supervise construction that incarcerated wards conduct.  You also stated that the only recommendations you make in regard to products being used in the construction projects are made only on the rare occasion that some material is inadequate for the use intended, and ultimately the decision on what product to purchase is never made by you.  Upon leaving state service, you would like to establish a California small business selling commodities to various state, county, and local entities.  By commodities you mean goods and materials such as drinking fountains, toilets, and possibly other specialty hardware.  You would like to know if the Act restricts you, as a self-employed individual, in potential sales and dealings with CDCR. 
ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions.  We look to these provisions to answer your question.

I.
Permanent Ban:  “Switching Sides”

The first restriction is the “permanent ban” prohibiting a former state administrative official from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California, or assisting others in the proceeding, if the proceeding is one in which the former administrative official participated while employed by the state (see sections 87401-87402, regulation 18741.1).  State administrative official is defined as “every member, officer, employee or consultant of a state administrative agency who as part of his or her official responsibility engages in any judicial, quasi-judicial or other proceeding in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.” (Section 87400(b).)

The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which the official participated while employed.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . .” (Section 87400(d)); or, if the proceeding was under his or 
her “supervisory authority.”  (Section 87401, regulation 18741.1 (a)(4).)


You have not indicated that your participation in any specific proceeding may affect your ability to engage in any of the conduct you describe.  In order to apply the permanent ban to your situation, you will need to determine if any of the actions in which you now wish to engage involve a proceeding in which you participated while employed at CDCR.  (Regulation 18741.1(a)(4).)  Thus, the remainder of our analysis is limited to the one-year ban.  If you have further questions concerning the permanent ban and how it may affect your activities, you may seek further advice.

II. 
The One-Year Ban:  “Revolving Door” 

The second restriction is the “one-year ban” prohibiting a state employee from communicating, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action or influencing certain proceedings. (See section 87406; regulation 18746.1.)

The one-year ban applies to two kinds of former state employees:  (1) those employees who held a position designated in their former agency’s conflict of interest code; and (2) those employees who held a position that was not designated in their former agency’s conflict of interest code, but nevertheless made or participated in the making of governmental decisions that had a reasonably foreseeable material effect on any financial interest.  (Regulation 18746.1, copy enclosed.)  In other words, the ban applies to both designated employees and those who should be designated.  (Section 87406, regulation 18746.1(a)(2).)

You have indicated that while employed at CDCR you were required to file a Form 700 “Statement of Economic Interests” as a “designated employee” under the agency’s conflict of interest code.  Therefore, the one-year ban would apply to you. (Section 87406(d)(1); regulation 18746.1(a)(2); West Advice Letter No. I-02-077; Unterreiner Advice Letter, No. I-98-299.)  

The one-year ban applies for 12 months from the date of your separation from employment with CDCR.  While in effect, the one-year ban would prohibit any formal or informal appearance or oral or written communication with your former agency for the principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding. 

An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to any “appearance or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”
The one-year ban provision applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or communications before his or her former agency on behalf of another person.  (Section 87406; regulation 18746.1(b)(3).)

In reference to the one-year ban provision, regulation 18746.1(b)(4) creates an exception to the general rule that business entities are treated as separate persons,
 apart from the owners and provides that an “appearance or communication made by a public official solely to represent his or her personal interest, as defined in section 18702.4(b)(1), is not prohibited or limited by this section.”


Section 18702.4(b)(1) provides that an official must appear “in the same manner as any other member of the general public before an agency in the course of its prescribed governmental function solely to represent himself or herself on a matter which is related to his or her personal interests.”  Personal interest is defined to include:
“(A)
An interest in real property which is wholly owned by the official or members of his or her immediate family. 

“(B)
A business entity wholly owned by the official or members of his or her immediate family.

“(C)
A business entity over which the official exercises sole discretion and control, or over which the official and his or her spouse jointly exercise sole discretion and control.” 


Under the facts you have submitted, when you appear before the CDCR to sell commodities from your small business you will be representing your personal business interest.  When making such sales you will neither be representing another person nor receiving compensation from another person as defined under the one-year ban provisions.  For these reasons we conclude that the one-year ban does not prohibit you from dealing to sell the commodities you have described to CDCR after you leave your state government position. 

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Luisa Menchaca


General Counsel

By:
Sukhi Brar

Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000–91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


	� The permanent ban does not apply to a “new” proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A “new” proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)


	� For example, note that for purposes of the permanent ban, business entities are generally treated as separate persons, apart from the owners.  Thus, the permanent ban may apply with respect to appearances on behalf of your business for purposes of sections 87401 and 87402, unless an exception applies.  (Caplan Advice Letter No. A-95-309; Schmidt Advice Letter No. A-06-009.)





