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January 29, 2007
Holly Cook

Connelly for District 1

P.O. Box 30

Oroville, CA 95965

RE:
Your Request for Advice


Our File No. A-06-232
Dear Ms. Cook:

This letter is in response to your request for advice on behalf of County Supervisor Bill Connelly regarding the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  
QUESTION
May a county supervisor redesignate his current campaign account as his campaign bank account for his re-election campaign if the account continues to hold campaign funds or outstanding debt?
CONCLUSION

Yes, as a local official, a county supervisor running for re-election may redesignate his campaign account established for his current term of office as his campaign bank account for his future election. 
FACTS


You are the treasurer for Bill Connelly’s campaign committee for re-election.  You state that you have been doing fundraisers periodically since the 2004 election to pay off outstanding loans left over from that campaign.  You still have a loan balance and Connelly for District 1 will start campaigning next year for the 2008 election.  You want to know if the Act allows you to carry the debt into the next campaign and whether it allows the carrying of the bank balance into the next campaign.
ANALYSIS


Section 85201 requires all campaign expenditures to be made from a campaign account and all contributions or loans made to the candidate, to a person on behalf of the candidate, or to the candidate’s controlled committee are required to be deposited in the account.  The Commission has interpreted this to mean that a candidate for elective office may have only one campaign bank account and one controlled committee for each specific office to which he or she seeks election.  (Hicks Advice Letter, No. I-99-120.)  Regulation 18525(b) further provides:

“(b) An incumbent elected officer may make expenditures for 
purposes not enumerated in subdivision (a) from either the 
campaign bank account established pursuant to Government 
Code Section 85201 for election to the incumbent term of office 
or from a campaign bank account established pursuant to 
Government Code Section 85201 for election to a future term 
of office.  This section shall not be construed to permit an 
incumbent elected officer to make expenditures from any 
campaign bank account for expenses other than those associated 
with his or her election to the specific office for which the account 
was established and expenses associated with holding that office.” 

However, the Commission has consistently advised that a candidate may redesignate a campaign committee and campaign bank account for re-election to the same office at a future date if the candidate is running for a local office as long as certain conditions are met.  (Pearson Advice Letter, No. I-91-287; Leiderman Advice Letter, No. A-02-181.) 
  In 2002, the Commission codified the applicable conditions in regulation 18521(b)(1-5):

“Candidates Other than Candidates for Elective State Office:  A controlled committee and campaign bank account established for a specific office may be redesignated as a campaign bank account for a future election if: 


“(1)  The future election is for the same elective office; 

“(2)  The funds in the campaign account/committee are not considered “surplus campaign funds” as defined in Government Code section 89519;

“(3)  The candidate amends the Statement of Organization for the committee to reflect the redesignation for the future election;

“(4)  The candidate files a new statement, signed under penalty of perjury, of intention to be a candidate for the specific future election; and 
“(5)  Redesignation of committees/bank accounts is not otherwise prohibited by law.”
Therefore a committee of a local candidate may be redesignated even if the committee and account continue to hold campaign funds or outstanding debts from the previous election. 
Consequently, the campaign bank account Supervisor Connelly used in his campaign for election to his current term of office may be redesignated as a future election account for re-election to the same office.  This would be accomplished by filing a new candidate intention statement (Form 501) for the future election, and by amending the existing committee’s statement of organization (Form 410).  Additionally, you should check with your local jurisdiction in case there are other limits or restrictions.
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Luisa Menchaca


General Counsel

By:
Sukhi Brar

Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000–91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


	� Note that state candidates may not redesignate campaign committees and accounts.





