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This Letter is SUPERSEDED by Coler Advice Letter No. I-07-089
January 25, 2007
John F. Almazan

9297 Trenholm Drive

Elk Grove, California  95758

RE:
Your Request for Advice


Our File No. A-07-003
Dear Mr. Almazan:
This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter should not be construed as assistance on any conduct that may have already taken place.  (See regulation 18329(b)(8)(A).)  In addition, this letter is based on the facts presented.  The Fair Political Practices Commission (the “Commission”) does not act as a finder of fact when it renders advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)
QUESTIONS

Does the term of the Act’s one-year ban for state officials commence upon your formal resignation or upon the date of your leave of absence, where your have been employed during the leave of absence with a private sector company, if you receive a final lump-sum payment for accrued vacation time?  


CONCLUSION


The one-year ban commenced upon the beginning date of your leave of absence and will not begin anew merely because you must formally resign or because you receive compensation for accrued vacation time upon formal resignation.  
FACTS

You worked for California Department of Transportation (“Caltrans”) as a Senior Right of Way Agent, until February 20, 2006, at which time you took an approved leave of absence.  Your leave of absence expires on February 19, 2007.  In a telephone conversation on January 11, 2007, you stated that your position with Caltrans was a position designated in Caltrans’ conflict-of-interest code and that the leave of absence was an unpaid leave of absence.    
Since February 21, 2006, you have been working for Interwest Consulting Group (“ICG”) as a Senior Real Property Agent.  While working for ICG, you have neither performed work for the state nor been compensated by the state for any type of service.  During your time with ICG, contacts with state employees have been limited solely to continuing friendships and making inquiries pertaining to publicly available information.

You have now decided to remain with ICG and will not be returning to state service.  You plan to submit your formal letter of resignation to Caltrans upon receipt of our advice pertaining to the Act’s post-governmental employment provisions.  Upon your resignation, you will receive a lump-sum payment for your unused vacation/credit time accrued prior your leave of absence.  You expect the payment to be made within 72 hours of your resignation.  
ANALYSIS


Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions.
   In addition, section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or have any arrangement concerning employment.  (Section 87407; regulation 18747.)

· Permanent Ban:  The first restriction is the “permanent ban” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (see sections 87401-87402, regulation 18741.1).
The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while you served as a state administrative official.  “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”(Section 87400(d).)

“The permanent ban does not apply to a ‘new’ proceeding even in cases where the new proceeding is related to or grows out of a prior proceeding in which the official had participated.  A ‘new’ proceeding not subject to the permanent ban typically involves different parties, a different subject matter, or different factual issues from those considered in previous proceedings.”  (Rist Advice Letter, No. A-04-187; see also Donovan Advice Letter, No. I-03-119.)

You have not provided any information as to your participation in any proceeding that may affect your ability to engage in any of the conduct listed herein.  To apply the permanent ban to your situation, you need to determine if any of the actions in which you now wish to engage, on behalf of your employer, involve a proceeding in which you participated, while employed at Caltrans.  (Regulation 18741.1(a)(4).) 

· One-Year Ban:  The second restriction is the “one-year ban” prohibiting a state employee from making any formal or informal appearance or making any oral or written communication, for compensation, with his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action or influencing certain proceedings.  (See section 87406, regulation 18746.1.)

The one-year ban applies to any employee of a state administrative agency who holds a position which is designated or should be designated in the agency’s conflict-of-interest code.  (Section 87406(d)(1); regulation 18746.1(a)(2)).)  You have indicated that your former position was a designated position.  Therefore, you are a former public official subject to the ban, and the ban will apply for 12 months from the date you leave state office or employment, which is defined as the date you permanently leave state service or take a leave of absence.  (Regulation 18746.1(b)(1) and (2).)  

While in effect, the one-year ban applies only when a former employee or official is being compensated for his or her appearances or communications before his or her former agency on behalf of any person as an agent, attorney, or representative of that person.  (Regulation 18746.1(b)(3) and (4).)  

In contrast to the permanent ban, which only applies to “judicial or quasi-judicial” proceedings, the one-year ban applies to “any appearance or communication made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Regulation 18746.1(b)(5).  An appearance or communication is for the “purpose of influencing” if it is made for the “principal purpose of supporting, promoting, influencing, modifying, opposing, delaying, or advancing the action or proceeding.”  (Regulation 18746.2.)  An appearance or communication includes, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication.  (Id.)   

Finally, appearances and communications are prohibited only if they are before a state agency the public official worked for or represented or a state agency which budget, personnel, and other operations are subject to the control of a state agency the public official worked for or represented.  (Regulation 18746.1(b)(6).)


While we have detailed the general post-governmental employment provisions for your review, you have not sought advice pertaining to any particular appearance or communication.  Accordingly, the above discussion is provided for your general information.  You have, however, asked when the restrictions imposed by the one-year ban will expire considering your leave of absence and, specifically, whether the ban will expire on February 19, 2007, one year after your leave of absence commenced or whether the ban will begin anew on the date you formally resign or the date you receive final payment for your accrued vacation time.  

In the Weil Advice Letter, No. A-97-247, we examined whether the one-year ban commences the day an official physically stops working or on the official’s formal separation date, if the official elects to use his accrued vacation time to continue receiving regular paychecks, thereby, extending his length of service beyond the date on which he physically stops working.  Under the facts presented in the Weil Letter, we concluded the following:

“We construe the one year prohibition to start the day that an individual’s employment formally ends.  Therefore, the one year period does not commence on the last day you perform job duties but are still receiving compensation because you are taking vacation time.  Rather, the one year period commences when you are no longer being compensated and are no longer under an employment agreement.”


However, regulation 18746.1, enacted after the Weil Letter, provides that the one-year ban commences when an official “has permanently left state service or is on a leave of absence.”  (Emphasis added.)  Based upon your facts, the one-year ban commenced on February 20, 2006, the date you took the leave of absence.  However, the pertinent question is whether an additional one-year period will begin anew, under our advice in the Weil Letter, because you will receive a lump-sum payment for accrued vacation time after you formally resign from your position.    


While the Weil Letter suggests that the one-year ban will not commence until an official has received all compensation and is no longer under an employment agreement, the letter was analyzing the ban’s commencement date when an official leaves an agency without taking a leave of absence.  At the time the Weil Letter was issued, section 87406(d)(1) contained the only guidance as to when the one-year ban would commence providing that the ban commences after “leaving office or employment.”  Under those circumstances, it was reasonable to conclude that the one-year ban did not commence until the official’s formal separation date.  

However, the conclusion reached in the Weil Letter does not apply when an official takes a leave of absence.  For an official on an unpaid leave of absence, the one-year ban is already triggered by the express terms of regulation 18746.1.  Accordingly, based upon the facts you have provided, we conclude that you are subject to the restrictions of the one-year ban only until February 19, 2007, provided you are not required to reinstate to your prior position in order to receive the compensation still owed for your previously accrued vacation time.              
We note that you have made contacts with Caltrans employees during your leave of absence.  This letter should not be construed to evaluate whether your appearances or communications made during your leave of absence were prohibited by sections 87401, 87402, or 87406.  As noted above, we do not evaluate past conduct.  

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Luisa Menchaca


General Counsel

By:
Brian G. Lau

Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.  	


�  A comprehensive discussion of the elements of the two laws is set forth in the attached “Leaving Your State Job? Post-Employment Restrictions May Affect You.”  We have enclosed this document for your information.  We do not repeat this information in the body of this letter.


	


�  According to the facts you have provided, you are currently employed with a private sector company.  Any advice issued at this time pertaining to section 87407 would relate to past conduct.  As the Commission will not advise with respect to past conduct, we provide no opinion as to the application of section 87407 to your particular circumstances.    


 





