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March 9, 2007
Stephen L. Jenkins
Director of Governmental Services

Michael Brandman Associates

11060 White Rock Road, Suite 150

Rancho Cordova, California 95670 
RE:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-07-017
Dear Mr. Jenkins:

This letter is in response to your request for advice regarding the revolving door provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  This letter is based on the facts presented in your request.  The Commission does not act as a finder of fact when issuing advice.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  Our advice is applicable only to the extent that the facts provided to us are correct, and all material facts have been provided.  Because your questions are general in nature and do not refer to any specific appearance before or communication with a state administrative agency, including your former agency employer, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTION

Do the post-governmental employment provisions of the Act prohibit you from appearing before or communicating with the California State Lands Commission (the “CSLC”) regarding projects that you were involved with while employed by the CSLC?
CONCLUSION


For your purposes the one-year ban has expired, and it will no longer restrict your appearances before or communications with the CSLC.  However, the permanent ban will apply to any proceeding related to an Environmental Impact Report (“EIR”) for an application to lease state lands submitted while you were a CSLC employee.      
FACTS


You are a former designated employee of the CSLC and served in a management position.  You resigned from this position on January 2, 2006.  Your role with the CSLC was to provide analysis of applications to lease state lands to ensure compliance with the California Environmental Quality Act (the “CEQA”).  You also made recommendations on mitigation measures that would become conditions of approval for a lease should an application be approved by the CSLC.  Since leaving the CSLC, you have worked as a consultant with Michael Brandman Associates. 

In telephone conversations on February 23, 2007, and March 2, 2007, you explained that when an applicant applies to lease state lands the CSLC must determine what level of review is necessary under the CEQA.  Depending on the level of review, the CSLC may need to complete an EIR.  The CSLC often hires consultants to complete the report.  Ultimately, you made the final determination of the necessary level of CEQA review any one project would require.  When an application was submitted, you were also responsible for assigning and supervising a staff member who would act as a project manager for the proposed project.  This staff member would begin to collect information relevant to the project, including information related to any environmental issues that would be used to determine the necessary level of CEQA review.  


As a consultant for Michael Brandman Associates, you would like to contract with the CSLC to prepare EIRs related to applications to lease state lands.  You further explained that you were particularly concerned with whether the permanent ban prohibits you from contracting with the CSLC to perform EIRs related to applications to lease state lands that you previously worked on as an employee of the CSLC.
ANALYSIS


As we discussed in our prior letter to you, Jenkins Advice Letter, No. A-06-050, public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental employment provisions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibitions.
  We discuss your question under each of these provisions.
· One-Year Ban:  The “one-year ban” prohibits a state employee from appearing before or communicating with, for compensation, his or her former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action or influencing certain proceedings.  (See section 87406; regulation 18746.1.)


The one year ban applies only to appearances or communications made within 12 months of leaving state office or employment and made before or with an agency the official worked for or represented (or an agency under the budgetary or appointive control of the agency the official worked for or represented) during the 12 months before leaving state office or employment.  (Regulation 18746.1(b)(2) and (b)(6).)  Based on the facts you have provided, you left your position with the CSLC over 14 months ago, on January 2, 2006.  Accordingly, the one-year ban has expired, and your appearances before or communications with the CSLC are restricted only if they fall under the permanent ban as described below.  
· Permanent Ban: The “permanent ban” prohibits a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California or assisting others in the proceeding if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the state (see sections 87401-87402; regulation 18741.1). 
The permanent ban is a lifetime ban and applies to any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which you participated while you served as a state administrative official. “‘Judicial, quasi-judicial or other proceeding’ means any proceeding, application, request for a ruling or other determination, contract, claim, controversy, investigation, charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative agency . . ..”  (Section 87400(c).)  Additionally, an official is considered to have “participated” in a proceeding if he or she took part in the proceeding “personally, and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation, or use of confidential information . . ..”  (Section 87400(d).)

We point out that the permanent ban applies only to proceedings you participated in as a state employee.  If the proposal to prepare the EIR involves different parties, different subject matter, or different factual or legal issues from those considered in previous proceedings the proceedings may be considered “new proceedings” to which the permanent ban would not apply.
To begin our analysis, from all indications you have permanently left state service, and, you are being compensated for participating in the proceeding in representation of Michael Brandman Associates.  Moreover, making a proposal to prepare an EIR is a particular matter involving a specific party or parties before a state administrative agency and involves a contract between the party or parties and the state administrative agency.  Thus, any proceeding related to the EIR will comprise a judicial, quasi-judicial, or other proceeding to which the permanent ban will apply if you previously participated in the proceeding.  (See Walter Advice Letter, No. I-06-078 and Cooper Advice Letter, No. A-99-094.)
Regulation 18741.1 further defines “previous participation” as participating “personally and substantially by making, participating in making, or influencing of a governmental decision, as defined in [regulations] 18702.1-18702.4 . . ..”  Under these provisions, a public official “makes a governmental decision” when the official, acting within the authority of his or her office or position, votes on a matter, obligates or commits his or her agency to any course of action, or enters into any contractual agreement on behalf of his or her agency.  (Regulation 18702.1.)  A public official “participates in a governmental decision” when, acting within the authority of his or her position and without significant intervening substantive review, the official negotiates, advises or makes recommendations to the decisionmaker regarding the governmental decision.  (Regulation 18702.2.)  A public official is attempting to use his or her official position to influence a decision if, for the purpose of influencing, the official contacts or appears before any member, officer, employee, or consultant of his or her agency.  (Regulation 18702.3.)
As noted, the permanent ban only restricts you from participating in those proceedings in which you have previously participated.  Accordingly, for those applications submitted after you had left the SLC and in which you had no prior involvement, the permanent ban would not prohibit you from contracting with the CSLC to perform EIRs related to the applications. 

However, we must separately consider those applications submitted after you had left the CSLC if you had discussed an application with an applicant prior to leaving the CSLC.  As discussed above, the permanent ban will only apply if you had previously participated personally and substantially by making, participating in making, or influencing a governmental decision.  Discussions with the applicant prior to the application to lease state lands that occurred prior to any determinations related to the EIR would not constitute making, participating in making, or influencing governmental decisions related to the EIR.  Accordingly, the permanent ban would not prohibit you from contracting with the CSLC to prepare an environmental impact report so long as the application to lease state lands was submitted after you had left the CSLC.      

In terms of applications filed while you were an employee of the CSLC, you have provided that all applications had to be reviewed to determine the necessary level of review, as required under the CEQA, and that you would assign the applications to staff members to serve as project managers.  Under your supervision, the staff members would collect information relevant to the application including information related to any environmental issues.  This information was subsequently used to determine the appropriate level of CEQA review.      
Under regulation 18741.1, a “supervisor is deemed to have participated in any proceeding that was ‘pending before’ . . . the official’s agency and that was under his or her ‘supervisory authority’ . . ..”  A proceeding is under a supervisor’s “supervisory authority” if the supervisor:

“(A) Has duties that include primary responsibility within the agency for directing the operation or function of the program where the proceeding is initiated or conducted; or

“(B) Has direct supervision of the person performing the investigation, review, or other action involved in the proceeding including, but not limited to, assigning the matter for which the required conduct is taken; or

“(C) Reviews, discusses, or authorizes any action in the proceeding; or

“(D) Has any contact with any of the participants in the proceeding regarding the subject of the proceeding.”

The determination of the appropriate level of CEQA review is a decision in respects to a proceeding and is not a purely ministerial decision.  Thus, any proceeding related to an EIR, for an application filed while you were a CSLC employee, was pending before your agency.  (Regulation 18438.2(b)(3).)  Moreover, as you assigned the staff member to act as the project manager and had direct supervision over this staff member, any proceeding related to an EIR for an application filed while you were a CSLC employee, was under your supervisory authority.  (Regulation 18741.1(a)(4)(B).)   

We conclude that you have previously participated in any proceedings related to EIRs for applications filed while you were a CSLC employee and that the permanent ban prohibits you from appearing before or communicating with any officer or employee of the CSLC for the purpose of influencing any of these proceedings.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Luisa Menchaca


General Counsel

By:
Brian G. Lau

Counsel, Legal Division
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� Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.





�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


�  In addition, section 87407 prohibits certain state and local officials from making, participating in making, or using their official position to influence decisions affecting persons with whom they are negotiating employment, or have any arrangement concerning employment.  (Section 87407; regulation 18747.)  





	�  An appearance or communication include, but is not limited to, conversing by telephone or in person, corresponding in writing or by electronic transmission, attending a meeting, and delivering or sending any communication. (Regulation 18746.2.)





