March 29, 2007
Amy Northam
Legal Analyst, Legal Services Dept.

San Juan Unified School District

P.O. Box 477

Carmichael, California 95608

RE:
Your Request for Advice


Our File No. A-07-042
Dear Ms. Northam:

This letter is in response to your request for advice on behalf of San Juan Unified School District Superintendent Steven W. Enoch, regarding the gift provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

QUESTION


May San Juan Unified School District Superintendent Enoch accept a payment for travel from a software vendor in order to discuss the vendor’s contract with the school district?
CONCLUSION


No, unless the payment for travel does not exceed the gift limits of the Act.  
FACTS


The school district has an existing contract with a software vendor who is headquartered in Virginia.  This software controls the district’s student information, a vital and essential component of district operations.  Significant complications have arisen with this vendor and their software.  The superintendent and the vendor wish to meet face-to-face to discuss the issues.  It is more cost effective for the vendor to arrange and pay for the superintendent (just one person) to travel to the vendor’s headquarters than for the vendor to travel to the school district offices.  As such, the vendor has requested to pay for travel expenses for Superintendent Enoch.  The school district’s contract with the vendor does not address travel expenses.  You wish to know if the vendor may pay for the superintendent’s travel to Virginia.


In addition, during our telephone conversation of March 8, 2007, you stated that the superintendent is a designated employee of the school district, and the vendor is a private, for-profit entity, and it is not an educational institution.  You also stated that your district’s conflict of interest code would require the superintendent to report gifts from this vendor.
ANALYSIS


Gifts, Generally


The Act imposes different obligations on public officials regarding the receipt of gifts.  
1. Gift Reporting.  When an agency’s conflict of interest code requires a designated employee to report gifts from specified persons on the official’s statement of economic interests, gifts from each person must be reported when they amount to $50 or more during the applicable reporting period.  (Sections 87302(b) and 87207(a)(1).)  
2. Gift Limit.  Section 89503 imposes a gift limit on designated employees of state and local government agencies.  (Section 89503(c).)  Specifically, section 89503(c) provides that no designated employee of a state or local government agency may accept gifts from any single source in any calendar year in excess of the gift limit if the official is required to report the receipt of gifts from that source on his or her statement of economic interests.  The current gift limit is $390.  (Regulation 18940.2.)  

3. Conflicts of Interest.  When an official receives gifts aggregating $390 more from the same source within the 12 months prior to when the official participates in a governmental decision that has a financial impact on that source, the official may have a conflict of interest under the Act.  (Sections 87100 and 87103(e).)

Because Superintendent Enoch is a designated employee of the San Juan Unified School District, a local government agency, and gifts from the software vendor are reportable on Superintendent Enoch’s statement of economic interests, the above provisions apply to him.

Gifts of Travel

In general, a public official’s travel paid for by a source whose gifts are reportable on the official’s statement of economic interests is subject to gift limits and reportable on the statement of economic interests.  

Section 82028(a) defines a “gift” as:

“[A]ny payment that confers a personal benefit on the recipient, to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status . . ..”  (Emphasis added.)

You stated in your letter and during our telephone conversation of March 8, 2007, that the software vendor, a private, for-profit entity, has offered to pay for the superintendent’s flight to Virginia, where the vendor is located.  The purpose of the trip is for the superintendent and the vendor to “meet face-to-face.”  This travel is a personal benefit to the superintendent and his services in the meeting with the vendor are rendered on behalf of the district and not as legal consideration to the vendor.  Therefore, unless an exception applies, the value of the travel is a gift to the superintendent and subject to the reporting requirements, gift limits and conflict of interest provisions set forth above.

Section 89506 provides that payments, advances, or reimbursements for travel, (including actual transportation and related lodging and subsistence) that is reasonably related to a legislative or governmental purpose, or to an issue of state, national, or international policy, are not prohibited or limited if either of the following apply:
“(1) The travel is in connection with a speech given by the elected state officer, local elected officeholder, candidate for elected state office or local elected office, an individual specified in Section 87200, member of a state board or commission, or designated employee of a state or local government agency, the lodging and subsistence expenses are limited to the day immediately preceding, the day of, and the day immediately following the speech, and the travel is within the United States.
“(2) The travel is provided by a government, a governmental agency, a foreign government, a governmental authority, a bona fide public or private educational institution…a nonprofit organization that is exempt from taxation under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code . . ..”
Neither the stated purpose of the trip, nor the donor offering to pay for the trip meets the above factors in Section 89506.  Therefore, under the facts you have provided, the vendor’s payment for airline transportation and any other travel costs, including meals and accommodations, would be deemed a gift to the superintendent, subject to the reporting and gift limits of the Act. 
Gifts to an Agency

In some instances, such a payment may be considered a gift to an agency.  Where it is clear that the payment would otherwise be a gift to one or more public officials, the agency involved may resort to Regulation 18944.2.  Compliance with that regulation will result in characterization of the gift as one to the agency.  
Regulation 18944.2, in pertinent part, states a gift may be deemed a gift to a public agency, and not a gift to a public official, if all of the following requirements are met:
“(1) The agency receives and controls the payment.
“(2) The payment is used for official agency business.
“(3) The agency, in its sole discretion, determines the specific official or officials who shall use the payment. However, the donor may identify a specific purpose for the agency's use of the payment, so long as the donor does not designate the specific official or officials who may use the payment.
“(4) The agency memorializes the payment in a written public record which embodies the requirements of subdivisions (a)(1) to (a)(3) of this regulation . . ..” 


You stated that the software vendor has offered to pay for the superintendent’s flight to Virginia.  If the donor is limiting the use of the payment to a single specified employee, all the requirements of Regulation 18944.2 are not satisfied.  Thus, the payment for the superintendent’s flight cannot be deemed a gift to the school district unless the payment is not limited to his use.  Otherwise, it is a gift to the superintendent, subject to gift limits and the reporting and conflict of interest provisions of the Act.

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin


General Counsel

By:
Emelyn Rodriguez

Counsel, Legal Division

ER:jgl
� Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


	�  The emphasized language, “that confers a personal benefit on the recipient,” was added to section 82028(a) by the Legislature in 1997.  (Stats. 1997, ch. 450 (S.B. 124), 2, eff. Sept. 24, 1997.)  In the Yee Advice Letter, No. A-98-197 (copy enclosed), we advised that a payment may confer a personal benefit to an official even where it facilitates the conduct of governmental business.  





	�  The current gift limit is $390 from a single source in a single calendar year.  (Regulation 18940.2, enclosed.)  To the extent an official receives a gift(s) that exceeds the gift limit, or the official prefers not to disclose, regulation 18943 provides that an official may reimburse the donor for the value of a gift.  If the reimbursement is made within 30 days of receipt, the official has not received a gift. Alternatively, an official may, within 30 days, reimburse the donor the amount that exceeds the gift limit or that brings the value of the gift below the $50 reporting threshold.  Gifts of $50 or more must be reported on an official’s statement of economic interests.


	


	In addition, please be aware that Section 87100 et seq. of the Act requires that public officials who have received gifts of $390 or more from a single source must disqualify themselves from any governmental decision that will foreseeably and materially affect the donor.  





