March 29, 2007

Ben Williams

8254 Bramhall Way

Fair Oaks, California 95628

RE:
Your Request for Advice


Our File No. A-07-043

Dear Mr. Williams:

This letter is in response to your request for advice regarding the post-governmental employment provisions of the Political Reform Act (the “Act”).

Please note that our advice is based solely on the Act.  We therefore offer no opinion on the application, if any, of other post-government employment laws such as Public Contract Code Section 10411.  We suggest you seek appropriate legal advice to determine if this or any other provisions outside the Act apply.
QUESTION


Do the post-governmental employment provisions of the Act preclude you from working on responses to a request for proposal from the Department of Finance for a particular statewide financial management system because, while employed at the Department of Water Resources, you had participated in Department of Finance workshops and committee meetings regarding such a system?

CONCLUSION

No.  The permanent ban on “switching sides” is not applicable because the

workshops and committee meetings were not judicial, quasi-judicial or other proceedings as defined in the Act.  The one-year ban does not bar you from representing others before the Department of Finance because it only prohibits influencing your former employer.  Since your proposed work will involve influencing a different department, the Department of Finance, it is not prohibited.

      FACTS

You are a former state employee, having retired from the Department of Water Resources (“DWR”) on December 30, 2006, where you most recently served as manager of the Information Technology Division.  You also managed the DWR Enterprise Resource Planning (“ERP”) business information system and obtained expertise in state government agency use of the System.  You were a designated employee who filed statements of economic interest.

You have been contacted by several private firms seeking your services as a consultant to assist with preparation of and participation in bids for a statewide ERP-based financial management system called FI$CAL.  The state Department of Finance is expected to release a request for proposal (“RFP”) for this ERP-based system this summer.  


You have never been employed by nor been a party to a contract with the Department of Finance.  As an employee of DWR, you participated in two workshops sponsored by the Department of Finance in which the Department was seeking input for its future RFP.  According to the Department of Finance, over 375 state employees representing over 60 departments attended similar workshops.  The workshops you attended consisted primarily of discussions of types of technical requirements that might be incorporated into a potential RFP.  You state that your involvement was not substantial.  In the meetings you attended, you merely provided comments, along with approximately two dozen other people, on the need for various features.  You do not know what was done with these comments and whether any may be incorporated into the RFP.  


In addition, from March through November 2006, you participated in a Department of Finance Enterprise Process Advisory Committee.  The monthly meetings were attended by representatives of several departments that either were using ERP systems or were considering using such systems.  The meetings consisted primarily of the exchange of information and experiences with ERP systems.  This was not a policy development committee and was not directly tied to the FI$CAL procurement.
ANALYSIS

Public officials who leave state service are subject to two types of post-governmental restrictions under the Act, colloquially known as the “revolving door” prohibition and the permanent ban on “switching sides.”  The first restriction is the “permanent ban,” prohibiting a former state employee from “switching sides” and participating, for compensation, in any specific proceeding involving the State of California if the proceeding is one in which the former state employee participated while employed by the State (see Sections 87401-87402, Regulation 18741.1).  The second restriction is the “one-year ban,” prohibiting certain state employees from communicating, for compensation, with their former agency for the purpose of influencing certain administrative or legislative action (see Section 87406, Regulation 18746.1).

I. The Permanent Ban on “Switching Sides”

The first post-employment restriction under the Act is a permanent prohibition on influencing any judicial, quasi-judicial, or other proceeding in which the administrative official participated while in state service.  (Sections 87401 and 87402; Regulation 18741.1.)  In other words, a public official may never “switch sides” in a proceeding after leaving state service.
Sections 87401 and 87402 provide:
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office, shall for compensation act as agent or attorney for, or otherwise represent, any other person (other than the State of California) before any court or state administrative agency or any officer or employee thereof by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication with the intent to influence, in connection with any judicial, quasi-judicial or other proceeding if both of the following apply:
“(a) The State of California is a party or has a direct and substantial interest.
“(b) The proceeding is one in which the former state administrative official participated.”  (Section 87401.)
“No former state administrative official, after the termination of his or her employment or term of office shall for compensation aid, advise, counsel, consult or assist in representing any other person (except the State of California) in any proceeding in which the official would be prohibited from appearing under Section 87401.”  (Section 87402.)
Section 87400(b) defines state administrative official as:  “every member, 

officer, employee of a state administrative agency who as part of his or her official responsibilities engages in any judicial, quasi-judicial or other proceedings in other than a purely clerical, secretarial or ministerial capacity.”

DWR is a state administrative agency under section 87400(a).  Accordingly, if as part of your responsibilities while employed at DWR you engaged in any judicial, quasi-judicial, or other proceedings, you are considered a state administrative official, and the provisions of Sections 87401 and 87402 would apply to you.

We must next determine whether your participation in the workshops amounts to participation in a proceeding within the meaning of Section 87401(b).  Section 87400(d) defines “participated” as having “. . . taken part personally and substantially through decision, approval, disapproval, formal written recommendation, rendering advice on a substantial basis, investigation or use of confidential information. . .”  You have advised us that the workshops consisted primarily of discussions of types of technical requirements that might be incorporated into a potential RFP and that your involvement was not substantial.  In the meetings you attended, you merely provided comments, along with approximately two dozen other people, on the need for various features in an ERP-based system.  Under these facts, it does not appear that you “participated” in a proceeding as contemplated by Section 97400(d).
In addition, the workshops and meetings do not appear to be “proceedings” within the meaning of Section 87401.  Section 87400(c) defines “judicial, quasi-judicial, or other proceeding as:

“[a]ny proceeding, application, request for a ruling or other 

determination, contract, claim, controversy, investigation, 

charge, accusation, arrest or other particular matter involving a specific party or parties in any court or state administrative 

agency, including but not limited to, any proceeding governed by Chapter 5 (commencing with Section 11500) of Division 3 of 

Title 2 of the Government Code.”

A proceeding that is regulatory or general in nature is not a “proceeding” for purposes of Section 87401.  (Chalfant Advice Letter, No. A-92-509.)  The workshops and committee meetings you attended appear to have been general in nature.  You indicate that use of ERP-based systems was discussed in general terms, not in connection with the proposed RFP.  Accordingly, the workshops and meetings are not “proceedings” for purposes of Section 87401.  Thus, the permanent ban does not prohibit you from assisting clients in responding to the Department of Finance’s RFP.

II. The One-Year Ban ─ “Revolving Door”
Section 87406 of the Act prohibits specified officials from acting as an agent or attorney or otherwise representing, for compensation, “any other person, by making any formal or informal appearance, or by making any oral or written communication, before any state administrative agency, or officer or employee thereof,” for one year after the official left the agency’s employment “if the appearance or communication is made for the purpose of influencing administrative or legislative action, or influencing any action or proceeding involving the issuance, amendment, awarding, or revocation of a permit, license, grant, or contract, or the sale or purchase of goods or property.”  (Section 87406(d), see also Regulation 18746.1.)
Under the one-year ban, an employee is not prohibited from influencing administrative action of agencies not under the control of his or her agency.  (Monagan Advice Letter, No. A-93-473.)  Accordingly, the one year-ban does not apply to your facts because you do not contemplate making appearances before or communicating with DWR, your former agency.  Your representation will consist of communicating with the Department of Finance which is not under the control of DWR.  As noted above, you were never employed by the Department of Finance.  Hence, you may represent clients before the Department of Finance.

If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.






Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Valentina Joyce


Counsel, Legal Division
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�  Government Code sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.





