April 27, 2007
Stephen Ross

Program Manager – Technical Assistance

The City of San Diego Ethics Commission

1010 Second Avenue, Suite 1530

San Diego, CA  92101
RE:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-07-048
Dear Mr. Ross:

This letter is in response to your request for advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your request seeks general guidance on a series of hypothetical questions, we are treating your request as one for informal assistance.  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3).)  
FACTS


You are the Program Manager for Technical Assistance at the San Diego Ethics Commission.  The City of San Diego’s campaign laws have a number of provisions applicable to the acceptance of “contributions,” and the City of San Diego interprets the term “contribution” in the context of state law.  Local candidates must report their acceptance of contributions in accordance with state law.  Several persons planning to run for local office in 2008 have asked for your assistance in understanding what constitutes a “contribution,” particularly in the context of communications made by them or at their behest.  Their concerns have been magnified by recent amendments to the City’s campaign laws that prohibit the acceptance of contributions more than one year before an election.  The primary concern is communications that list a candidate’s qualifications for office.


You read the Act to state that if a person makes a communication at the behest of a candidate without receiving full and adequate consideration in return, and that communication references the candidate’s qualifications “for office,” then that person has made a contribution to the candidate (even if the communication does not contain express advocacy or otherwise refer to the candidate’s campaign, or mention the particular office the candidate is seeking).  You would like clarification on what type of information constitutes a qualification “for office” under the definition of “contribution.”  
DISCUSSION

Your questions concern local candidates in San Diego and communications they may circulate, or that may be circulated for their benefit.  Section 82015(b)(2)(C)(ii) provides, in essence, that a payment made at the behest of a candidate is a contribution to that candidate if it is related to a candidate’s candidacy for elective office, or if all or a portion of the payment is used for election-related activities.  “Election-related activities” include, but are not limited to . . ..

“(ii) Communications that contain reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for elective office.”

Regulation 18215(c)(4) provides that the term “contribution” does not include a payment made at the behest of a candidate, which is for a communication by the candidate or any other person, that meets all of the following criteria:
“(i)
Does not contain express advocacy;
“(ii)
Does not make reference to the candidate’s candidacy for elective office, the candidate’s election campaign, or the candidate’s or his or her opponent’s qualifications for office; and
“(iii)
Does not solicit contributions to the candidate or to third persons for use in support of the candidate or in opposition to the candidate’s opponent.”


Your questions concern the language used both in Section 82015 and Regulation 18215 stating that a communication referring to a candidate’s or his or her opponent’s qualifications for “office” (Section 82015(b)(2)(C)(ii)) or “elective office” (Regulation 18215(c)(4)) is a contribution to that candidate.  You would like clarification as to what constitutes a “qualification for office.”  You have presented a series of hypothetical examples and asked that we determine whether or not they are considered “qualifications for office” within the meaning of Section 82015(b)(2)(C)(ii).

The terms “qualifications for office” in Section 82015(b)(2)(C)(ii) and “qualification for elective office” in Regulation 18215(c)(4) refer to recitals of personal qualities, education, experience or other particular attributes of a candidate, opinions on governmental issues or substantial service related to governmental issues and policies, or stating opinions, evaluations or endorsements of the candidate, in a communication that expressly states the candidate is or is not suited for public office, or makes reference to the candidate’s campaign or the office sought.


It is not within the purposes of the Act to limit all communications that list biographical information, attributes or accomplishments of a person simply because the information could, in the opinion of others, make that person seem qualified for public office.  For a communication to be a “contribution” there must be language in the communication that connects the information in the communication to a candidate in a way that indicates the information qualifies the candidate (or disqualifies an opponent) for office.  Without such language, biographical information supplied in a communication is not a contribution. 
QUESTIONS AND ANALYSIS

We stress that the examples listed below are hypothetical. The determination of whether a communication is a contribution is very fact specific and highly dependent upon the circumstances of each communication.  To assist you in your approach to real-world communications, we are providing our best assessment of whether or not your hypothetical examples would be considered contributions.  
Question 1:

If a person decides to run for elective office and a third party spends money on a communication (e.g. website or flyer) at the behest of that person, if the communication contains no express advocacy, no reference to a candidacy for elective office, and no reference to an election, would that payment be considered a “contribution” to the person if the communication contained the following information:
(A) 
A reference to a college degree earned in political science or public 


administration. 

(B) 
A reference to a college degree earned in humanities or fine arts.  

(C)
A reference to professional accomplishments, such as restoring a 


company’s profitability or streamlining a non-profit’s operations.
(D)
A reference to prior public offices the person has held. 

(E)
A reference to leadership positions in church or community groups. 

(F)
A reference to volunteer services the person performed in 



his or community, such as participating in beach clean-up activities or  

neighborhood crime watch patrols.  

(G)
A reference to past experience working with an environmental, labor, 


or taxpayer association. 


Any or all of these references without more, is insufficient to convert the described communication into a contribution.
Question 2:

If a person who decides to run for office has a biographical sketch on his or her employer’s website, and the sketch contains the types of information listed in A-G above, would the company’s payment to maintain that portion of the website constitute an in-kind contribution to the person?
No, so long as the employer’s website makes no reference to the employee’s candidacy and lists biographical information, such as the examples you provided in A-G above, without any express advocacy, reference to candidacy for elective office, and no reference to an election, the employer’s payment to maintain that portion of the website would not constitute an in-kind contribution to the employee.  
Question 3:

If the person in question (3) coordinated with his or her employer to change the content of the biographical sketch with regard to any of the information listed in A-G, above, after he or she decided to run for office, would the company’s payment to maintain that portion of the website constitute an in-kind contribution to the person?
If the communication does not make a connection between the person’s biographical information and how that information makes the person qualified for a public office, even if the information is updated at the person’s request after he or she has made the decision to run for office, there is no contribution.  
Question 4:

If a person decides to run for elective office and spends his or her own money on a communication (e.g. website, flyer) that contains no express advocacy, no reference to a candidacy for elective office and no reference to an election, would that payment be considered a “contribution” to the person’s own campaign if the communication contained any of the above listed information in A-G?
Ordinarily, if a communication contains biographical information about a person but does not expressly advocate for that person and makes no reference to the person’s candidacy for office the communication would not be considered a contribution.
  However, if the biographical information contained in the communication makes reference to the person’s opinions on governmental issues or substantial service related to governmental issues and policies, the communication may be a contribution.  
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.
� Government Code Sections 81000-91014.  Commission regulations appear at title 2, Sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


	� Section 85201 regarding campaign accounts offers guidance for a candidate who elects to use his or her own funds for their campaign.  Section 85201 requires that upon filing of a statement of intention, an individual shall establish one campaign contribution account.  All contributions or loans made to the candidate shall be deposited into the account.  Any personal funds a candidate will use to promote his or her election shall be deposited into the account prior to expenditure and all campaign expenditures shall be made from the account.  Section 85201 does not apply to candidates who will not receive contributions and make expenditures from personal funds of less than one thousand dollars ($1,000) in a calendar year to support his or her candidacy.  





