May 15, 2007
Norm Gritsch

General Counsel & Senior Vice President

Keenan & Associates 
2355 Crenshaw Blvd., Suite 200

Torrance, CA  90501

RE:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-07-055
Dear Mr. Gritsch:

This letter is in response to your request for advice on behalf of Keenan & Associates regarding the “consultant” provisions of the Political Reform Act (the “Act”).
  Because your question is premature for the Commission’s consideration at this time, we are providing informal assistance.

QUESTION

What are the reporting obligations for individuals employed by Keenan & Associates under the Act?
CONCLUSION


As explained below, the Commission will not render advice regarding the interpretation of an agency’s conflict-of-interest code or the application of that code to a specific individual until the person, or the person’s representative, first requests a determination from the agency and the agency’s code reviewing body (except in those instances when the Commission is the code reviewing body) pursuant to Regulation 18329.5 (copy enclosed).     
FACTS


Keenan & Associates is an insurance services company that provides various services to numerous California joint powers insurance authorities.  Keenan contracts with its public agency clients to provide services that may include management services, insurance broker services, consulting services, and claims administration services.

Keenan & Associates employs 273 named individuals that have filed statements of economic interest with the Commission under Section 87350 of the Act.
  You have asked for our assistance in determining the filing obligations of these individuals.
  

ANALYSIS


Under Regulation 18329.5, the Commission will not render advice regarding the interpretation of an agency’s conflict-of-interest code or the application of that code to a specific individual unless certain requirements are met.  When the Commission is the code reviewing body for the conflict-of-interest code in question, the Commission will not render advice until the person requesting the advice, or the person’s authorized representative, first requests a determination from the agency for which the person provides his or her services.  (Regulation 18329.5 (a)(2).)  In those instances in which the Commission is not the code reviewing body for the conflict-of-interest code in question, the Commission will not render advice until the person requesting the advice, or the person’s authorized representative, first requests a determination from the agency for which the person provides services and that agency’s code reviewing body.  (Regulation 18329.5(a)(3)(A).)  

The employees of Keenan & Associates provide services to numerous public agencies.  While the Commission is the code reviewing body for state agencies (other than agencies within the judicial branch of government), the Commission is not the code reviewing body for local agencies unless the agencies have jurisdiction in more than one county.  To assist you in determining the code reviewing body for any particular government agency, we have enclosed a copy of Section 82011 for your review.

Thus, we are unable to provide you with a determination regarding the interpretation of an agency’s conflict-of-interest code or the application of an agency’s conflict-of-interest code to any specific individual employed by Keenan & Associates at this time.  However, we offer you the following general information for your assistance.


The Act requires that certain assets and income of public officials that may be materially affected by their official actions be disclosed.  In appropriate circumstances, the officials should be disqualified from acting in order to avoid a conflict of interest.  (Section 81002(c).)  To accomplish this purpose, the Act requires public officials who make or participate in the making of governmental decisions to file statements disclosing their economic interests.  (Sections 87300 et seq.; Regulations 18701 and 18702.2.)  

There are two separate categories of filing requirements.  First, persons holding positions covered under Section 87200 are considered “statutory filers” and are subject to full disclosure of their economic interests.  Second, under Sections 87300 et seq., every public agency must adopt a conflict-of-interest code enumerating the positions within the agency that involve the making or participation in the making of decisions that may foreseeably have a material effect on any financial interest.   The disclosure obligations of these filers are set by the conflict-of-interest code adopted by their respective agencies.  Persons so designated in the conflict-of-interest code are also known as “designated employees,” a term that includes officers and employees of an agency, as well as an agency’s consultants.  (Section 82019.)  

Each agency separately determines those positions in its organization that should be designated in its conflict-of-interest code and the level of disclosure appropriate for each position pursuant to Section 87301.
  Therefore, designated employees may have different levels of disclosure depending on their designation in their respective agencies’ conflict-of-interest codes.  

For a private company, such as Keenan & Associates, that contracts with public agencies to provide services to the agencies, the first step in determining whether an individual employed by the company is a designated employee is to determine whether the employee is a consultant of a public agency.  However, we must caution that the term “consultant” is given a very specific meaning under the Act, which may vary from the definition typically used for the term in commercial parlance.  Under Regulation 
18701(a)(2), consultant is defined as an individual who, pursuant to a contract with a public agency:

“(A) Makes a government decision whether to:

“(i) Approve a rate, rule, or regulation;

“(ii) Adopt or enforce a law;

“(iii) Issue, deny, suspend, or revoke any permit, license, application, certificate, approval, order, or similar authorization or entitlement;

“(iv) Authorize the agency to enter into, modify, or renew a contract provided it is the type of contract that requires agency approval;

“(v) Grant agency approval to a contract that requires agency approval and to which the agency is a part, or to the specifications for such a contract;

“(vi) Grant agency approval to a plan, design, report, study, or similar item;

“(vii) Adopt, or grant agency approval of, policies, standards, or guidelines for the agency, or for any subdivision thereof; or

“(B) Serves in a staff capacity with the agency and in that capacity participates in making a government decision as defined in [R]egulation 18702.2 or performs the same or substantially all the same duties for the agency that would otherwise be performed by an individual holding a position specified in the agency’s Conflict of Interest Code under Government Code [S]ection 87302.”  


Of particular concern in your request for advice is Subdivision (a)(2)(B) of Regulation 18701.  This subdivision applies two separate tests to determine if an individual is a consultant.  The first test is whether the individual (a) serves in a staff capacity with the agency and (b), in that capacity, participates in making a governmental decision as defined in Regulation 18702.2.  The second test is whether the individual (a) serves in a staff capacity with the agency and (b), in that capacity, performs the same or substantially the same duties of an individual holding a position specified in the agency’s conflict-of-interest code.  (Wasko Advice Letter, No. A-04-270.)   

Illustrating how one determines whether a person serves in a “staff capacity” for a public agency, we have previously advised that individuals who work on one project or a limited range of projects do not serve in a staff capacity unless those projects extend over a long period of time.  (Randolph Advice Letter, No. I-95-045, copy enclosed.)  Previous advice has found that providing “continuous” or “on-going” service to a public agency under a contractual term exceeding one year is significant enough to be considered serving in a staff capacity.  (Ferber Advice Letter, No. A-98-118.)  

Under the first test identified above, an individual serving in a staff capacity will qualify as a consultant if they participate in making a governmental decision.  Regulation 18702.2 states that an official participates in making a governmental decision when, acting within the scope of the official’s position, the official:

“(a) Negotiates, without significant substantive review, with a government entity or private person regarding a governmental decision referenced in [Regulation 18701(a)(2)(A)];

“(b) Advises or makes recommendations to the decisionmaker either directly or without significant intervening substantive review, by:

“(1) Conducting research or making any investigation which requires the exercise of judgment on the part of the official for the purpose of which is to influence a governmental decision referenced in [Regulation 18701(a)(2)(A)]; or 

“(2) Preparing or presenting any report, analysis, or opinion, orally, or in writing, which requires the exercise of judgment on the part of the official for the purpose of which is to influence a governmental decision referenced in [Regulation 18701(a)(2)(A)].”

Also of particular concern in your request for advice is the idea of “significant intervening substantive review.”  While we are not in the position to offer you advice as it pertains to any one individual employed by Keenan & Associates at this time, generally, we have narrowly construed “significant intervening substantive review” to require more than the mere review of the recommendations by superiors, but rather the independent checking of the results without solely relying on the data of the individual working in a staff capacity.  (Greenwald Advice Letter, No. I-90-349.)  In other words, an individual serving in a staff capacity participates in a decision even if his or her work is “reviewed” by several of his or her superiors, if those superiors rely on the data or analysis prepared by the person without checking it independently, if they rely on his judgment, or if he in some other way may influence the final decision. (Gold Advice Letter, No. A-93-059.)      
If you have other questions on this matter, please contact me at (916) 322-5660.

Sincerely, 


Scott Hallabrin

General Counsel

By:
Brian G. Lau

Counsel, Legal Division
�  Government Code Sections 81000-91014.  Commission regulations appear at Title 2, Sections 18109-18997, of the California Code of Regulations.


	


	�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice.  (Section 83114; Regulation 18329(c)(3), copy enclosed.)


	�  Section 87350 permits a person designated in the conflict-of-interest codes of more than one joint powers insurance authorities to elect to file a single multiagency statement with the Commission in lieu of filing a statement for each agency.   


	


	�  You have indicated that some of the 273 named employees who have previously filed statements with the Commission are no longer employed by Keenan & Associates.  We refer you to Section 87302(b) for assistance in determining the filing obligations of former employees.  Under Section 87302(b), every designated employee who leaves office (this includes consultants) must file a leaving office statement within 30 days.     


	�   The annual filing deadline for employees of Keenan & Associates, filing under Section 87530, was April 2, 2007.  Unless you can provide a determination that an employee’s position was not designated in the conflict-of-interest code of each agency for which the employee provided services, from either the agency or the agency’s code reviewing body pursuant to Regulation 18329.5, we must advise that the employee file his or her annual statement of economic interest with the Commission within 30 days of your receipt of this letter.    


	


	�  Each conflict-of-interest code must include the specific types of investments, business positions, interests in real property, and sources of income that are reportable, in addition to other information described in section 87302. 





